Ni personer dømt for drapet på Víctor Jara

Victor Jara synger og spiller. Foto: Anses

Etter 45 år har ni av håndlangerne til Augusto Pinochets USA-støttede militærdiktatur fått sin dom for drapet på den folkekjære chilenske visesangeren.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Nesten 45 år etter at den ikoniske visesangeren Víctor Jara blei drept har ni personer, alle pensjonerte fra militæret, blitt stilt til ansvar i chilensk rett. Hans tekster og aktivisme blei for mye å tåle for Augusto Pinochets militærdiktatur.

LES OGSÅ: Salvador Allendes siste tale

Kupp og tyranni
11. september 1973 var det militærkupp i Chile. Den valgte regjeringa ledet av sosialisten Salvador Allende kunne ikke bli sittende lenger, hadde USAs utenrikstjeneste bestemt i samkvem med fraksjoner i det chilenske militæret, høyresida og overklassen. Bombefly slapp sin dødelige last over Santiago de Chile og tungt bevæpnede soldater inntok presidentpalasset. Den chilenske høyresida var ute av stand til å vinne makta ved valg på tross av massive sabotasjeaksjoner. Med USAs hjelp gjennomførte høyresida og landets økonomiske eliter lammelser av varetilførselen som inkluderte reine utsultningsforsøk retta mot deler av landet, i et forsøk på å få det chilenske folket til å snu seg mot regjeringa den hadde valgt.

Sosialistpartiet og kommunistpartiet hadde gått sammen og stilte felles kandidat til valget i 1970. En massiv grasrotmobilisering ga seieren til prosjektet som skulle tjene som en forbilde for radikale venstrebevegelser som søkte politisk makt gjennom valgurnene, framfor å kaste et regime gjennom revolusjonær masemobilisering eller geriljakrig. I ettertid har heller Allendes knappe tre år i Chiles presidentstol tjent som eksempel på hvor hult snakket om demokratiske verdier virkelig er på deler av høyresida samt hos den store hegemonen på det amerikanske kontinentet.

Augusto Pinochet i midten, flankert av resten av militærjuntaen i 1985. Foto: Ministerio de Relaciones Exteriores de Chile.

LES OGSÅ: En hyllest til bombene: Kissinger, UiO og Nobelinstituttet

Drapet og torturen av visesangeren
Allerede dagen etter at general Augusto Pinochet hadde tatt makta og Allende var død skulle mange lide samme skjebne som landets valgte leder. Visesangeren, den politisk aktivisten og kommunisten Víctor Jara var en av et tusentalls personer som blei arrestert og ført til et fotballstadion i Santiago. Der blei han torturert, kappet fingrene av mens vaktene lo og ba ham spille gitar. Da de var ferdige dumpet de liket hans på utsida av stadion til skue, skrekk av avsky for andre på venstresida. Livløs lå den en gang så populære visesangeren på gata, gjennomboret av 40 kulehull.

Det USA-støttede militærdiktaturet til Augusto Pinochet blei det første nyliberalistiske prosjektet i verden. Den eneste måten det kunne gjennomføres på var ved massiv politisk forfølgelse av venstresida, tortur, drap og tyranni. Tusenere på tusener av chilenere måtte flykte fra sitt hjemland og finne nye steder å bosette seg. Mange kom til Norge, enda flere til Sverige.

Den liberalistiske ideologen og økonomen Milton Friedman var sterkt bidragende til myten om at Chile nøyt stor suksess på det økonomiske feltet under diktaturperioden. Friedmans egne politiske anbefalinger blei tatt til følge i landet og prominente stemmer på høyresida, også i Norge den dag i dag, har unnskyldt Pinochets grusomheter ved å peke på hans påståtte framganger på det økonomiske feltet.

LES OGSÅ: USA og Latin-Amerika: Det gode eksempels trussel

Nueva canción chilena
Víctor Jara var én av flere tusen politiske aktivister på den chilenske venstresida som falt offer for USA og Pinochets antikommunisme. Han hadde vært en av de viktigste stemmene innafor den såkalte nueva canción chilena, bølgen av chilenske visesangere med Violeta Parra, Silvia Urbina, Rolando Alarcón og Inti-Ilimani tok folkloriske elementer inn i visesangen, blandet det ofte med venstresidas politiske budskap om solidaritet, antiimperialisme og samhold. Visesangretninga hadde også armer utafor Chile blant annet med argentinske artister som Atahualpa Yupanquí og Mercedes Sosa.

Fra å være en av Chiles mest populære musikere gikk Jara over til å bli et internasjonalt politisk symbol i kampen mot autoritarisme i Latin-Amerika og USAs militære intervensjonisme rundtom i verden. Hans sanger blei gjendiktet og fortolket i himmelstrøk fjernt fra de chilenske.

Lillebjørn Nilsen ga i 1975 ut en hyllestlåt til Jara, samme år som svenske Hoola Bandoola Band gjorde det samme, og flere andre norske artister laget norske versjoner av hans sanger. Dette har forsatt og i 2016 kom visesangeren Moddi ut med sin tolkning av Jaras verk på plata Unsongs, ei samling av forbudte sanger fra hele verden. Cornelis Vreeswijk spilte inn ei hel plate med sine versjoner av Jaras viser. Den amerikanske visesangeren Phil Ochs arrangerte en minnekonsert med storheter som Bob Dylan, Pete Seeger og Arlo Guthrie for å hylle Jara.

Pinochets militærregime gjorde det de kunne for at Jara skulle bli glemt og hans sanger skulle forsvinne da de beordret destrueringa av alt av hans innspilte materiale.

Dømt for drap
1998 blei startskuddet for rettforfølgelsen av Augusto Pinochet og hans medsammensvorne for forbrytelsene begått fra og med drapene i forbindelse med militærkuppet, til torturen og fengslinga av opposisjonelle, og den internasjonale terroren regimet sto bak. Den spanske dommere Baltasar Garzón tok i bruk såkalt universell jurisdiksjon og tok ut en siktelse mot Augusto Pinochet for forbrytelser mot menneskeheten. Pinochet blei aldri stilt for retten, men satt flere perioder i husarrest i forskjellige land.

Etter hans død i 2006 har imidlertid rettsprosessen mot hans kompanjonger eskalert. Flere personer har blitt holdt som medansvarlige for Jaras død og drapene på flere av hans kamerater på Estadio Chile, nå kjent som Estadio Víctor Jara.

Hugo Sánchez Marmonti, Raúl Jofré González, Edwin Dimter Bianchi, Nelson Haase Mazzei, Ernesto Bethke Wulf, Juan Jara Quintana, Hernán Chacón Soto og Patricio Vásquez Donoso blei dømt til femten år og én dag i fengsel for drapene på Jara og tidligere fengselsdirektør Littre Quiroga Carvajal. Rolando Melo Silva fikk fem år og én dags fengselsstraff for å ha dekket over drapene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned