Hanne Skartveit og kommunismen

Foto: Tore Sætre/Wikimedia, faksimile VG og Andre Løyning

VG gir oss Moxnes i shorts og et sleskt smil, med Lenin, Stalin, Marx og Mao bak seg. Men når ser vi en karikatur av Sylvi Listhaug med Mussolini, Pinochet og Hitler som hvisker «vi er rett bak deg», på første side i VG?

Tormod Fjeld Lie
Om Tormod Fjeld Lie (13 artikler)
Tormod Fjeld Lie er student og mener det er fare på ferde.

På lørdag breiet VGs kommentator Hanne Skartveit breie seg med en kommentar som havnet på første side i VG. Kritikken hennes av partiet Rødt er imidlertid ikke noe annet enn en velkjent tirade av antikommunisme og fryktpropaganda.

Teksten til Skartveit tar som utgangspunkt en kommentar partileder Bjørnar Moxnes ga på partiets oppsummerende pressekonferanse forrige uke. Etter at Skartveit spurte Moxnes om et eksempel på et antikapitalistisk politisk forbilde for partiet, skal Moxnes ha svart «Ap-leder Einar Gerhardsen, og oppbygningen av velferdsstaten etter krigen».

LES OGSÅ: Til Fredrik Mellem: Ei delvis personlig historie om antikommunisme

Det er et latterlig svar – og ren historieforfalskning
Det er imidlertid ikke dette Skartveit vil snakke om. Hun vil snakke om Sovjet og Kina. Enhver god kritiker (som får plass på første side i VG) vet dessuten at når Moxnes prater er «Gerhardsen» alltid kodeord for «Mao Zedong» og «oppbygningen av velferdsstaten etter krigen» kodeord for «det store spranget». Sånn kritikken til Skartveit farer frem, viser at hun i alle fall tenker i de baner.

For å kunne knytte grusomheter i Sovjet og Kina opp mot Rødt, må hun imidlertid først finne en måte hun kan unngå å ta Rødt-lederen på ordet. Derfor skriver hun om svaret hans at «Det er et latterlig svar – og ren historieforfalskning. Ap har aldri styrt Norge i retning av å avskaffe kapitalismen»

Nei, Skarveit, det er du som gir et latterlig svar – og ren historieforfalskning. Dersom vi titter i Aps Prinsipprogram fra 1939 kan vi lese: «Det norske Arbeiderparti, som er det politiske organet for den norske arbeiderklassen, setter seg som mål å avskaffe den kapitalistiske utbyttinga og bygge opp et sosialistisk, et klasseløst samfunn, styrt av hånden og åndens arbeidere». Auda.

Nåja, så kan Skartveit nok svare meg at dette faktisk er et prinsipprogram fra før krigen og den praktiske politikken i etterkrigstiden ikke hadde som mål å avskaffe kapitalismen. Dette blir imidlertid noe hult da prinsipprogrammet viser til hva partiet ønsker å gjøre. At den praktiske politikken blir annerledes kan skyldes en rekke faktorer, selv om det også i høyeste grad er diskutabelt hvorvidt prinsipprogrammet fra før krigen ikke la føringer for etterkrigspolitikken til Ap.

Dette kan også brått snus tilbake på kritikken til Skartveit. Hun ønsker å fjerne alle prinsipper fra etterkrigspolitikken til Ap, og bedømme de utelukkende ut fra et praktisk politisk ståsted. Samtidig ønsker hun å fjerne all praktisk politikk fra Rødt og bedømme de utelukkende ut fra et prinsipielt ståsted. Dette fungerer jo åpenbart ikke, men det muliggjorde i det minste at Skartveit kunne blåse i hva Moxnes sa om Gerhardsen og heller snakke om Sovjet og Kina.

LES OGSÅ: Bård Larsens tendensiøse revolusjonshistorie

Skartveit og kommunismen
Før vi helt forlater Skartveits vaklende kritikk av Rødt vis-à-vis Ap la oss bare påpeke at når hun skriver: «Uten privat eiendomsrett og gode kapitalister blir det ikke skapt noe nytt» ignorerer hun at det i virkeligheten alltid er arbeidere som står for arbeidet som kreves for å skape noe nytt. Det er imidlertid åpenbart at det ikke er på vegne av denne samfunnsklassen at Skartveit er bekymret for Rødts fremgang.

Omtrent midt i artikkelen kommer Skartveit med en ganske ensretta og selektiv oppsummering av marxistisk teori. Hun starter med å skissere at Marx mener motsetningen mellom arbeid og kapital er den grunnleggende motsetningen i kapitalismen, noe som er riktig. Snarere enn å forklare hva Rødt mener om denne motsetningen, velger heller Skartveit å vektlegge Marx’ teorier om kapitalismens uunngåelige kollaps.

En kan si at Skartveit tar med denne delen om marxistisk teori for å gi leseren en bakgrunn i Rødt ideologiske grunnlag. For meg virker det mer som hun bevisst skisserer marxistisk teori skeivt, for så å ta Rødt uavkortet til inntekt for denne skeive forståelsen. Dette står også i stil med resten av artikkelen. Skartveit forsøker å skape et bilde av Rødt som dogmatiske fatalister, som lik sine forbilder Stalin og Mao er villige til å gjøre hva som helst for å realisere sin usannsynlige utopi.

LES OGSÅ av Tormod Fjeld Lie: Myndighetene er ikke våre venner – NRKs overvåkningsavsløring viser at Etteretningen ikke kan stoles på

Grensene for politisk korrekthet
La oss til sist ta en liten titt på illustrasjonsbilder VG har valg å trykke til denne artikkelen. Moxnes i shorts og et sleskt smil, med Lenin, Stalin, Marx og Mao bak seg. La oss bare glemme at partiet selv kun holder på Marx av disse, og trekker fram Gerhardsen som et praktisk politisk eksempel. Det er greit, en karikatur er en karikatur og man må tåle litt.

Men hvor lang tid tar det før vi ser en karikatur av Sylvi Listhaug med Mussolini, Pinochet og Hitler som hvisker «vi er rett bak deg», på første side i VG? Dersom VG hadde trykket dette, hva hadde reaksjonene vært? Ville vi ikke nesten momentant sett ramaskrik om hvordan «PK-Norge» har gått for langt, og hvordan «man ikke kan være mot innvandring engang» uten å hitles?

Nåja, Sylvi Listhaug kan lyve om sykehjemsplasser for å piske opp rasistisk hat mot en utsatt gruppe, uten å bli avbildet sammen med fascistiske despoter. For Bjørnar Moxnes sin del holder det å si at Einar Gerhardsen var en ganske bra statsleder, for å få et stort bilde av seg selv sammen med Mao og Stalin klint opp i VG.

Det er absolutt mer som kan plukkes på i Hanne Skartveits artikkel, men la den for nå bare gå inn som siste artikkel i en rekke desperate angrep på Rødt etter deres fremvekst på meningsmålingene.

Til sist vil jeg gjerne avslutte kommentaren min til Skartveit, lik hun avsluttet sin opprinnelige kommentar:

Kanskje er det sånn at folk faktisk er uenige med meg. Eller kan det hende de bare er uinformerte?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.