Mohammad Salas ble henrettet i Iran i går

Mohammad Salas. Foto: Privat

Tilståelse under tortur var alt som skulle til. Tross manglende beviser og at den dømte nektet for drapene på tre politifolk ble Mohammad Salas henrettet i går.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

I går morgest ble Mohammad Salas henrettet etter å ha blitt dømt til døden for drapet på tre politimenn. Det var i forbindelse med demonstrasjoner hvor den religiøse minoriteten Salas tilhørte protesterte mot trakassering fra politiet at en buss kjørte ned og drepte tre politikonstabler.

Bussjåføren Mohammad Salas ble arrestert 19. februar. Selv mener han at han ble innbragt før en annen buss kjørte ned flere politifolk og at hans buss var uten skrammer eller kulehull.

Den religiøse minoriteten dervish gonabadi, en form for sufiislam, tok til gatene 18. februar for å protestere mot fengslingen av Nematollah Riahi. 72-åringen hadde blitt satt bak lås og slå etter ha klaget på at det iranske militæret hadde trakassert flere dervishfamilier. Demonstrasjonen ble fulgt opp av flere protester i hvoedstaden Teheran dagen etter. Demonstrasjonen ble angrepet med tåregass og geværskudd av politiet. Etter dette kom bussen som kjørte ned politifolkene.

Det var fengslingen av Nematollah Riahi som fikk protestene til å bryte ut.

Ledern for dervish gonabi avviser at det var noen av deres medlemmer som står bak politidrapene.

Mohammad fortalte sin historie i retten på følgende måte:

— Klokka var 14:30 da jeg ble arrestert av iranske styrker. Jeg fikk et brudd i hodeskallen etter at de slo meg hardt. Jeg åpnet øynene mine rundt midnatt på sykehuset og var ikke i normal tilstand. Personen som jeg senere oppdaget at var forhørspoliti sa til meg at jeg hadde kjørt ned tre politimenn og drept dem. Jeg svarte at jeg husker ikke noe ting av det du sier, men hvis dere sier at de ble drept, så ble de kanskje det. I den tilstanden av omtåkethet og mangel på bevissthet signerte jeg et hvitt papir med tommelfingeren uten å lese det eller å forstå hva dette papiret handlet om. Etter det sa jeg at jeg har krav på en advokat og at fram til jeg får det vil jeg forholde meg taus. På grunn av hard tortur og frykt for den iranske etterretningstjenesten — de banket meg hver dag i fengslet — ble jeg nødt til å si at de måtte henrette meg.

Mohammad Salas forslått og fengslet.

Iran er det landet i verden hvor nest flest mennesker blir henrettet etter dødsdom hvert år, med kun Kina foran seg. Minst 567 mennesker ble henrettet i 2016 i Iran ifølge Amnesty. Menneskerettighetsorganisasjonen krevde helt til det siste at henrettelsen av Mohammad Salas skulle stoppes.

Zaynab Taheri, advokaten til Mohammad Salas, skrev på sin Twitter på søndag, dagen før dødsdommen ble fullbyrdet, en kunngjørelse: «Til Teherans dommere: Med den store og lange erfaring som jeg har fått fra min jobb over mange år vil jeg garantere dere at Mohammad Salas er et helt uskyldig menneske. Jeg har ubestridelig bevis på at han er uskyldig. Hva er årsaken til denne hasten og undertrykkelsen? Hvis dere vil arrestere meg for å forsvare en uskyldig person, vær så god, kom og arrester meg, fordi jeg kan ikke selge min verdighet.»

Narges Salas, Mohammads datter, besøkte også sin far i fengsel dagen før henrettelsen og ba regimet i Teheran om å annullere dødsdommen, men til ingen nytte. Den etterlatte familien har ikke fått liket av Mohammad Salas og kan derfor ikke begrave ham. De opplyser at de ikke har fått noen informasjon om hvor den døde kroppen er nå.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned