Kurdiske grensearbeidere drept av Iran – trefninger mellom østkurdisk milits og Den islamske revolusjonsgarden

Østkurdisk milits i fjellområdene mellom Irak og Iran. Foto: Kurdistanmedia

På et drøyt år har 16 kolbarer blitt drept av Iran mens de har fraktet varer ved den irakiske grensa. I forrige uke ble nok en arbeider drept, med følgende på de iranske styrkene av østkurdisk milits.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Ifølge en rapport fra det kurdiske nyhetsbyrået www.kurdpa.net ble en arbeider drept av soldater fra den Islamske revolusjonsgarden tidlig torsdags morgen 7. juni. Den drepte var en kolbar, en av mange som jobber med å transportere varer over den iransk-irakiske grensa i de kurdiske områdene, vanligvis ved å bære varene på egen rygg. Det var i området Mergeh Chakoh nært byen Piranshahr han mistet livet sitt før han rakk å få behandling på sykehuset.

Han het Asad Hassanzadeh og ble født i Piranshahr i Øst-Kurdistan (Iran). Asad har familie og barn som han forsørget gjennom den tunge arbeidet. Men før han fikk skaffet mat til seg og barna sine, fikk familien levert liket hans av det iranske regimet.

LES OGSÅ: Kurdistan forblør — hvor er Norge?

Kolbarene utsatt
Kvelden før, onsdag 6. juni, ble en gruppe kolbarer angrepet av soldater fra den Islamske revolusjonsgarden som lå i bakhold. To av dem fikk skuddsårer og ved hjelp av andre kolbarer ble de sendt til sykehuset i Irak i byen Arbil.

Ifølge statistikk samlet av nyhetsbyrået hengaw.net en har 56 kolbarer blitt skutt i løpet av de siste 17 månedene av det iranske regimet, 16 av dem drepte og 40 alvorlig skadet av det iranske regimet.

Iran stengte tidligere i år store deler av grensa mot Irak, noe som har gått hardt ut over den allerede pressede økonomien i de iransk-kurdiske områdene. Store deler av befolkningen lever av grensehandelen som har blitt knallhardt rammet av tiltakene. Mye av handelen har imidlertid fortsatt, men da med livet som innsats for kolbarene.

LES OGSÅ: Østkurdiske arbeidere i streik mot det iranske regimet

Kamper i Øst-Kurdistan
I et svar på den siste tidens hendelser har peshmergestyrker tilknyttet PDKI-partiet angrepet de iranske styrkene. Kommandoen til de kurdiske peshmergastyrkene fra Det demokratiske partiet i iranske Kurdistan (PDKI) ga ut en erklæring i dag den søndag 10. juni, om en væpnet konflikt mot den Islamske revolusjonsgarden.

Østkurdiske peshmerga-soldater. Foto: Kurdistanmedia

Det brøyt ut kamper allerede på lørdag  i fjellet Rash i området rundt byen Oshnavieh. Skuddvekslingene mellom dem varte cirka tre timer, og peshmergastyrker fikk etter hvert kontroll over den militære basen til , melder sivile i Øst-Kurdistan. Det er motstridende meldinger om hva som har skjedd da nyhetsmedier fra det Iranske regimet har meldt at syv peshmergasoldater fra PDKI ble drept i kampene, noe som har blitt avvist av KDPI-kommandoen. De forsikrer i sin erklæring til det østkurdiske folket at ingen peshmerga har blitt drept eller skadet. De melder på sin side at ni soldater fra den islamske revolusjonsgarden er drept i kampen, og at atten ble skadet i skuddvekslingen.

Sivile i området sier derimot at de iranske styrkene har drept flere kolbarer.

Også i dag har kampene fortsatt med flere episoder av skuddveksling i byene Sshnavieh og Merivan. Iran har forbudt folk i de områdene å ta på seg kurdisk klær som er like de som peshmarga-soldatene bruker.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned