Sør-Afrikas president presses ut

Ny president i Sørafrika Cyril Ramaphosa. Foto: http://www.gov.za Ny president i Sør-Afrika Cyril Ramaphosa. Foto: http://www.gov.za

I Sør-Afrika har regjeringspartiet African National Congress besluttet å skifte ut presidenten.

Johannes Wilm
Om Johannes Wilm (18 artikler)
Johannes Wilm er doktor i antropologi. Han har gjort reportasjer fra ulike latinamerikanske land om progressive bevegelser og jobber i tillegg med IT.

Av Johannes Wilm

Jacob Zuma, som er anklaget for en rekke korrupsjonssaker, ser ut til å bli erstattet av Cyril Ramaphosa. Partiet hans African National Congress (ANC) har bedt Zuma gå av som Sør-Afrikas president, men han ønsker ikke å etterfølge partiets oppfordringer.

Ramaphosa ble en viktig politisk person etter å ha startet en gruvearbeiderfagforening og ledet streiker under apartheidsstyret på 1980-tallet. Han ble kjent med Nelson Mandela kort før sistnevntes løslatelse fra fengsel i 1990 og var med til å forhandle en ny grunnlov for landet på ANCs vegne frem til 1996. Etter å ha tapt maktkampen om å bli Mandelas etterfølger som president trakk Ramaphosa seg fra ANC-leden frem til 2007 og jobbet som konsulent i det private næringsliv der han har tjent flere hundre millioner dollar.

Fra 2007 har han vært tilbake i partiets ledelse og fra 2014 har han vært landets visepresident. I desember 2017 ble han valgt til ANCs president, men med Zuma sittende som landets president.

Ramaphosa ledet forhandlingene omkring en minstelønn på 13 kr/time som skal gjelde de fleste industrier fra 1. mai 2018. Han har også uttalt at han vil gjennomføre en jordreform som inkluderer omfordeling uten økonomisk kompensasjon som ANC har vedtatt på en måte så ikke produktiviteten går ned. 73,3% av Sørafrikas landsbruksjord er eid av hvite. I 1994 da den første ikke-apartheidsregjering tok over var 85,5%  av landbruksjorden eid av hvite. Hvite utgjør rundt 8% av befolkningen og tallet er synkende.

Jacob Zumas har vært president siden 2009 og var visepresident i perioden 1999-2005. Han har hele tide vært en kontroversiell skikkelse. I 2006 ble han frikjent i en voldtektssak. Han sa han visste at offeret var HIV-positiv, men det gikk bra siden han dusjet etterpå. HIV er utbredt i Sør-Afrika og voldtekt et stort problem, og mange kunne aldri tilgi Zuma etter saken.

Neste nasjonale valg er i 2019, der ANC (sosialdemokrater, 62,15% i 2014) møter utfordrerne Democratic Alliance (liberal høyreside, 22,23% i 2014) og Economic Freedom Fighters (venstreside, 6,35% i 2014).

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned