Justisminister Listhaug tror Norge har hatt høyere befolkningsvekst enn India

I et facebookinnlegg hevder Listhaug at Norge besto av 99,9 prosent majoritetsbefolkning i 1963 og at India har hatt mindre befolkningvekst enn Norge de siste 20 årene. Ingen av delene stemmer.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

I et facebookinnlegg fra tidligere denne uka forteller den nyoppnevnte justisministeren, Sylvi Listhaug, at «Majoritetsbefolkningen i Norge gikk fra 99,9 prosent av befolkningen i 1963 til omtrent 75 prosent i 2016. I perioden 1995-2016 opplevde Norge relativt sett en større befolkningsvekst enn India.»

Listhaug kontret Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, som hadde hevdet at det bare var retorikk som skilte de to partiene. 

LES OGSÅ: Listhaugs statssekretær: Vi lever i endetiden, politikere har inngått pakt med satan og vil bygge ned grenser

Listhaug viser til Terje Tvedts bok Det internasjonale gjennombruddet som hun håper alle vil lese. Det er noe uklart om hun har hentet tallene fra Tvedt eller om hun har funnet dem selv, men uavhengig av hvor de kommer fra stemmer de dårlig overens med virkeligheten.

Ifølge Verdensbanken hadde India i 1996 et folketall på 960,5 millioner i 1996. Det har økt til 1,324 milliarder i 2016. 363,5 millioner mennesker flere i 20-årsperioden gir en prosentvis økning på 37,84 prosent. Samme database forteller oss at det bodde 4,359 millioner i Norge i 1995, Det tallet økte til 5,233 millioner i 2016, noe som gir en økning på 874.000. Prosentmessig er dette en stigning i folketallet på 20,05 prosent. Indias relative økning i folketall er altså nesten dobbelt så stor som den norske.

Indias befolkningsvekst som vist av Verdensbanken.

Videre påstår Listhaug at 99,9 prosent av innbyggerne i Norge var majoritetsbefolkning i 1963. Verdensbanken kan fortelle at 3.666.537 millioner mennesker bodde i Norge i 1963. Ifølge Listhaugs tall ville altså om lag 3.629.872 være tilhørende majoritetsbefolkningen og kun 3.666 være minoriteter. Konservative anslag sier at det i dag er minst 40.000 samer i Norge, 10.000 kvener, 4.000 tatere, 500 rom og 1.500 jøder. Dette utgjør 56.000 mennesker og overstiger 1 prosent av befolkninga – altså en ti ganger så høy andel som den Listhaug hevder. I tillegg vet vi at det var store grupper innvandrere fra Sverige og Finland, og i mindre grad fra en rekke andre land som Storbritannia, Danmark, Tyskland, Russland og Polen. Man kan også legge til katolikker i Norge som en religiøs minoritet som har vært i landet i lang tid og definitivt var til stede i 1963.

Antall minoriteter har vært dårlig kartlagt historisk, men antar vi at andelen på de tallgitte minoritene er like i dag som den gang overstiger vi allerede 0,1 prosent, og de er uten å ta hensyn til gruppene av innvandrere vi har nevnt. Majoritetsbefolkningen kan altså ikke ha vært på 99,9 prosent slik Sylvi Listhaug påstår.

LES OGSÅ: Listhaug sier hun er stor jente nå — Solberg sniker seg unna ansvaret

Norges befolkningsvekst som vist av Verdensbanken.

Justis-, integrerings- og innvandringsministeren holder oppe ei bok av Terje Tvedt i facebookposten, og det kan virke som at hun henter tallene sine derfra, uten at det kan sies med sikkerhet. Det internasjonale gjennombruddet har imidlertid kommet under sterk kritikk for sin påståtte etterrettelighet.

Blant kritikerne finner vi Sindre Bangstad som i Dagbladet beskylder Tvedt for å pleie «svært kreativ omgang med både nær historie og sitater». Han mener seg feilaktig beskyldt for å ha «gått ut mot multikulturalisme» i kronikk hvor han skriver om hatprat. I sin bokanmeldelse i Klassekampen 16. desember betegner Ola Innset Tvedts bok som ei som gir «inntrykket av en historiker som er vel kreativ i sin omgang med kilder». En gjennomgang av kildene gjør Innset funn som at Tvedt har betegnet en kronikk om straffeforfølging av hatytringer som en som ville «forby kritikk av multikulturalisme», og at å ville inkludere religiøse autoriteter i enkelte familiesaker har i Tvedts bok blitt til at noen har krevd innføring av sharia-domstoler.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.