Justisminister Listhaug tror Norge har hatt høyere befolkningsvekst enn India

I et facebookinnlegg hevder Listhaug at Norge besto av 99,9 prosent majoritetsbefolkning i 1963 og at India har hatt mindre befolkningvekst enn Norge de siste 20 årene. Ingen av delene stemmer.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

I et facebookinnlegg fra tidligere denne uka forteller den nyoppnevnte justisministeren, Sylvi Listhaug, at “Majoritetsbefolkningen i Norge gikk fra 99,9 prosent av befolkningen i 1963 til omtrent 75 prosent i 2016. I perioden 1995-2016 opplevde Norge relativt sett en større befolkningsvekst enn India.”

Listhaug kontret Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, som hadde hevdet at det bare var retorikk som skilte de to partiene. 

LES OGSÅ: Listhaugs statssekretær: Vi lever i endetiden, politikere har inngått pakt med satan og vil bygge ned grenser

Listhaug viser til Terje Tvedts bok Det internasjonale gjennombruddet som hun håper alle vil lese. Det er noe uklart om hun har hentet tallene fra Tvedt eller om hun har funnet dem selv, men uavhengig av hvor de kommer fra stemmer de dårlig overens med virkeligheten.

Ifølge Verdensbanken hadde India i 1996 et folketall på 960,5 millioner i 1996. Det har økt til 1,324 milliarder i 2016. 363,5 millioner mennesker flere i 20-årsperioden gir en prosentvis økning på 37,84 prosent. Samme database forteller oss at det bodde 4,359 millioner i Norge i 1995, Det tallet økte til 5,233 millioner i 2016, noe som gir en økning på 874.000. Prosentmessig er dette en stigning i folketallet på 20,05 prosent. Indias relative økning i folketall er altså nesten dobbelt så stor som den norske.

Indias befolkningsvekst som vist av Verdensbanken.

Videre påstår Listhaug at 99,9 prosent av innbyggerne i Norge var majoritetsbefolkning i 1963. Verdensbanken kan fortelle at 3.666.537 millioner mennesker bodde i Norge i 1963. Ifølge Listhaugs tall ville altså om lag 3.629.872 være tilhørende majoritetsbefolkningen og kun 3.666 være minoriteter. Konservative anslag sier at det i dag er minst 40.000 samer i Norge, 10.000 kvener, 4.000 tatere, 500 rom og 1.500 jøder. Dette utgjør 56.000 mennesker og overstiger 1 prosent av befolkninga – altså en ti ganger så høy andel som den Listhaug hevder. I tillegg vet vi at det var store grupper innvandrere fra Sverige og Finland, og i mindre grad fra en rekke andre land som Storbritannia, Danmark, Tyskland, Russland og Polen. Man kan også legge til katolikker i Norge som en religiøs minoritet som har vært i landet i lang tid og definitivt var til stede i 1963.

Antall minoriteter har vært dårlig kartlagt historisk, men antar vi at andelen på de tallgitte minoritene er like i dag som den gang overstiger vi allerede 0,1 prosent, og de er uten å ta hensyn til gruppene av innvandrere vi har nevnt. Majoritetsbefolkningen kan altså ikke ha vært på 99,9 prosent slik Sylvi Listhaug påstår.

LES OGSÅ: Listhaug sier hun er stor jente nå — Solberg sniker seg unna ansvaret

Norges befolkningsvekst som vist av Verdensbanken.

Justis-, integrerings- og innvandringsministeren holder oppe ei bok av Terje Tvedt i facebookposten, og det kan virke som at hun henter tallene sine derfra, uten at det kan sies med sikkerhet. Det internasjonale gjennombruddet har imidlertid kommet under sterk kritikk for sin påståtte etterrettelighet.

Blant kritikerne finner vi Sindre Bangstad som i Dagbladet beskylder Tvedt for å pleie “svært kreativ omgang med både nær historie og sitater”. Han mener seg feilaktig beskyldt for å ha “gått ut mot multikulturalisme” i kronikk hvor han skriver om hatprat. I sin bokanmeldelse i Klassekampen 16. desember betegner Ola Innset Tvedts bok som ei som gir “inntrykket av en historiker som er vel kreativ i sin omgang med kilder”. En gjennomgang av kildene gjør Innset funn som at Tvedt har betegnet en kronikk om straffeforfølging av hatytringer som en som ville “forby kritikk av multikulturalisme”, og at å ville inkludere religiøse autoriteter i enkelte familiesaker har i Tvedts bok blitt til at noen har krevd innføring av sharia-domstoler.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

9 Comments on Justisminister Listhaug tror Norge har hatt høyere befolkningsvekst enn India

 1. Audun Nilsen // at //

  Jeg ble kysset på munnen i Tøyengata av en sønnesønn av en pakistaner som kom i “tre og femti” (jeg droppa middagen), men uansett – er det et direkte sitat? For sammenhengen er tendensiøs og må utredes før man kan spekulere. Savner også en lenke..

 2. Jallaman // at //

  “Det internasjonale gjennombruddet har imidlertid kommet under sterk kritikk for sin påståtte etterrettelighet”? Tja, sikkert ikke alle som var glad i budskapet i boken nei (spesielt ikke godhetstyrannene) og da må man gå til motangrep.

  Ikke alle anmeldere er like kritiske som de RP velger å sitere.
  En annen anmelder skriver:
  “Boken bidrar med en lang rekke eksempler fra de siste fem tiårenes bistands- og innvandringspolitikk. Flere av dem er kjent fra før, det forhindrer ikke at Tvedt kan skrive frem litt hoderystende vantro i leseren. Nettopp fordi han er grundig og nokså nådeløs i fremstillingen.”

  https://www.nrk.no/kultur/bok/anmeldelse-av-_det-internasjonale-gjennombruddet_-1.13768174

 3. Per Hell // at //

  Sylvi Listhaug tar litt feil her. Hun burde sagt at Norge har i flere år siden 1996 hatt større befolkningsvekst enn India. Da hadde Listhaug hatt rett, og scoret et meget bra retorisk poeng ettersom India er et av landene med største befolkningsvekst i verden siste tiårene.

  Årlig befolkningsvekst i Norge og India:

  Norge: http://www.worldometers.info/world-population/norway-population/
  India: http://www.worldometers.info/world-population/india-population/

  1980: Norge 0,32%, India 2,33%.
  1990: Norge 0,50%, India 2.10%
  1996: Norge 0,60%, India 1,92%.
  2001: Norge 0,51%, India 1,75%.

  2010: Norge 1,22%, India 1,38%
  2011: Norge 1,26%, India 1,32%.
  2012: Norge 1,30%, India 1,27%.
  2013: Norge 1,30%, India 1,23%.
  2014: Norge 1,25%, India 1,23%.
  2015: Norge 1,16%, India 1,17%
  2016: Norge 1,05%, India 1,15%.
  2017: Norge 0.96%, India 1,13%.

  Mens India hadde 10 ganger større befolkningsvekst enn Norge på begynnelsen av 80-tallet, og 3-4 ganger større befolkningsvekst enn Norge på 90-tallet, har Norge og India siste tiår hatt nesten like stor befolkningsvekst.

  Norge har altså via sin liberale innvandringspolitikk gått fra å ha samme stabile befolkningsvekst som de fleste andre i-land, til å få en befolkningsvekst lik dagens u-land.

  Angående 40.000 samer: Alle over 18 år som identifiserer seg selv som samer kan melde seg inn i Samemanntallet, som nå har nær 15.500 medlemmer. Opptakskravet er meget liberalt, om 15 av dine 16 oldeforeldre var etniske nordmenn, tyskere eller nigerianere, kan du likevel melde seg inn i Samemanntallet om din 16. oldeforelder var samisk.

  Medegnet samiske barn og ungdommer, finnes altså kun drøy 20.000 personer i Norge som identifiserer seg selv som samer, ikke 40.000 slik Radikal Portal hevder.

  Og dersom bruker samme definisjon av etniske nordmenn i 1963 som en bruker for å definere etniske samer i dag, er ikke usannsynlig at 99,9 av alle innbyggerne i Norge i 1963 definerte seg selv som etniske nordmenn.

  Uansett er anerkjent blant antropologer at Skandinaviske land helt fram til siste tiår har vært noen av verdens mest etnisk og religiøst homogene land. (Samene derimot er etter all sannsynlighet et stort etnisk lappverk, jfr de liberale opptaktskravene i dagens samemanntall).

  • Geir Hongrø // at //

   At India i senere år har klart å bremse sin eksposive befolkningsvekst er jo egentlig bare positivt.

   • Audun Nilsen // at //

    Den har jo økt med 100 millioner på åtte år?

    Sjekk Hans Rösling, for øvrig!

 4. Audun Nilsen // at //

  Ved årsskiftet var det nesten 700.000 innvandrere og 150.000 norskfødte med innvandrerforeldre registrert bosatt i Norge. Det tilsvarer 16,3 prosent av befolkningen. I Oslo er andelen 33 prosent.

  https://www.vg.no/nyheter/innenriks/integrering-og-innvandring/700-000-innvandrere-i-norge/a/23630721/

Comments are closed.