Irans kvinner reiser seg mot hijabtvang

Vida Mohaved ble arrestert etter denne protesten. Bilde fra twitter.

Etter at Vida Movahed ble arrestert like før nyttår har 29 kvinner blitt arrestert for sine protester mot tvungen tildekking. Tross undertrykking fra det islamistiske regimet fortsetter opprøret.

Sannar Araszadeh
About Sannar Araszadeh (8 Articles)
Sannar Araszadeh er fra Øst Kurdistan og er forfatter av boka "Den mørke solen over de trange smugene".

Vida Movahed, en 31 år gammel kvinne og moren til et 19 måneder gammelt barn, protesterte mot hijabtvang i Enghelab, Revolusjonsgata i Teheran. Dette skjedde i forbindelse med de landsdekkende protestene den 28. desember 2017. Denne dagen trosset hun loven som sier hun må ha på seg det religiøse plagget, definert som «et plagg som dekker kvinnens kropp fra hodet til tåen».

LES OGSÅ: Fra sosial misnøye til krav om systemforandring — Irans protestbevegelse reiser seg mot tyranniet

Vida Mohaved har blitt et symbol
Der stod Vida strålende av selvtillit på noe som ser ut som en strømkasse med skautet sitt festet på en pinne. Hun veivet med det hvite skautet langsomt og rolig, som et flagg mens en folkemengde var samlet rundt henne. De filmet og tok bilder mens hun fortsatte sin protest mot tvungen hijab i Iran. Folk ser på denne protestbevegelsen som et symbol på motstand mot tvang og undertrykkelse. En kvinne som ikke har frihet eller kan bestemme selv hva hun liker å kle på seg, er kun en slave. Filosofien Aristoteles definerte en slave som et talende redskap.

Tusenvis av personer har postet videoer og bilder av Vida Movahed på sosiale medier. Der beskrives hun som et populært og modig symbol for kvinner, i kampen mot hijabtvang og generell kvinneundertrykkelse i Iran.

Narges Hosseini ble også arrestert like før nyttår. Hun er fremdeles i fengsel. Foto: Twitter,

Men så ble hun tatt av iranske styrker og satt i fengsel for sin fredelige protest. “Hvor er revolusjonsgatens kvinne og hva har skjedd med henne?” spurte folk på Twitter. De bekymret seg for hennes liv og viste sterke reaksjoner mot Den Islamske republikken Iran. Regimet var nødt til å slippe Vida fri for å unngå at demonstrasjonene skulle bli enda større.

LES OGSÅ av Sannar Araszadeh: Sveriges handel med Iran under hijabtvang

“Kvinnene har blitt lurt”
Amnesty International har uttalt at tvunget bruk av slør er voldelig, diskriminerende og ydmykende. Amnesty International har oppfordret den Islamske republikken Iran til å avslutte “trakassering og forfølgelse av kvinner som protesterer fredelig”.

Det er nesten som for noen år siden, da bilder av iranske kvinner som protesterte uten hijab fikk internasjonal oppmerksomhet i kampanjen kjent under navnet my stealthy freedom.

Fra kampanjen My Stealthy Freedom.

I kjølvannet av Vida Mohaved aksjon har en ny bølge av protester mot Denne trenden ble kalt de hvite onsdagene i fjor av en kvinneaktivisten Masih Alinejad som jobber i TV.

Iranske styresmakter har bekreftet at 29 kvinner har blitt arrestert. De mener kvinnene har blitt lurt til å delta i demonstrasjonene.

Hvitt for fred
Alinejad sa til BBC at hun bestemte seg for å bringe denne online protestbevegelsen til hele samfunnet. Den hvite fargen ble valgt fordi den symboliserer fred.

I “de hvite onsdagene tilbakekalling”, sies det at vi vil fjerne sløret fra “hodet og velge det hvite sjalet som et symbol på protest mot svart og tvang for hijab. ”

Protestene har nå pågått i fire dager, etter at nyheten om at hun ble fri fra fengslet ble publisert på mandag den 29. januar 2018 . Aksjonene har spredd seg til flere byer, men er spesielt sterke i Iran.

Den 29.januar ble også Narges Hosseini arrestert for den samme typen stille protest i “Revolusjonsgata” i Teheran! Advokat og menneskerettsaktivist, Nasrin Sotoudeh, er Narges Hosseini advokat og meddelte at domstolen krever 850.000 kroner i kausjon.

For hver gang det blåses liv i den blir protestbevegelsen mot hijabtvang større og større. Også flere iranske menn har også begynt å delta i denne kampen på samme måte som kvinner, for å støtte og forsvare kvinners rettigheter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned