Har PST glemt 22. juli? Påstår at Norge ikke har blitt hardt rammet av høyreekstrem terrorisme

PSTs sjef, Benedicte Bjørnland, PSTs logo og PSTs hovedkvarter i Bydalen.

I siste trusselvurdering påstår PST at Norge ikke har blitt like hardt rammet av høyreekstrem vold og terrorisme som andre europeiske land. 22. juli var det nest verste høyreekstreme terrorangrepet i Europa etter andre verdenskrig.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I sin årlige trusselvurdering beskriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sikkerhetssituasjonen i Norge på følgende måte:

«Norge har så langt ikke blitt like hardt rammet av islamistisk og høyreekstrem vold og terrorisme som flere av de andre europeiske landene.»

Det er i innledningen at den statlige organisasjonen med ansvar for å blant annet å bekjempe terrorisme ser ut til å ha glemt det verste voldshandlingen på norsk jord i fredstid. Anders Behring Breiviks terrorangrep på Regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya er det nest mest dødbringende terrorangrepet utført av høyreekstreme i Europa etter andre verdenskrig.

Det er ikke mer enn seks og et halvt år siden den tidligere aktive FrPeren gikk til sitt rasistisk motiverte angrep som kostet 77 mennesker livet, en stor del av disse barn og ungdom. Kun Bolognamassakren i 1980, som tok livet av 85 mennesker, har tatt drept flere. Den blei utført av personer tilknyttet den facistiske organisasjonen Nuclei Armati Revoluzionari.

LES OGSÅ: Dagen politiet i Fredrikstad tok side med en nynazistisk terrororganisasjon

PSTs trusselvurdering kom ut i 2017, men den har begynt å sirkulere på sosiale medier den siste tiden grunnet den oppsiktsvekkende setninga i starten av rapporten. På samme måte som de gjorde både like før og like etter Breiviks terrorangrep mener de også i denne trusselvirderingen at «det er lite sannsynlig at høyreekstreme vil utføre terrorhandlinger i Norge».

PST-sjef Benedicte Bjørnland uttalte da til NRK at ekstreme islamister utgjør den største terrortrusselen mot Norge.

Etter 22. juli 2011 har høyreekstremister, hvor den ene var tilknyttet SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge) stått bak knivangrep mot Blitz. En norsk nazist har blitt fremmedkriger i Ukraina med en nazistisk bataljon. I tillegg blei Lindås asylmottak brent ned av et nå dømt brødrepar med høyreekstreme koblinger. De blei dømt for brudd på den såkalte mordbrannparagrafen. PST ser imidlertid åpenbart ikke på den typen hendelser som terrorisme da de skriver at «det er mulig asylmottak vil bli utsatt for sjikane og skadeverk også dette året».

Norske nazister har fått stadig tettere bånd til Sverige gjennom Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM). I Finland er organisasjonen forbudt og medlemmer, aktivister og ledere av den svenske fløyen har stått bak terrorangrep, drap, våpenlagring og utallige tilfeller av politisk vold. Dette har ført til at svenske terroreksperter også kaller DNM for en terrorgruppe. I Norge har flere av de voldsdømte svenskene marsjert i gatene i Lillehammer og Kristiansand under beskyttelse av norsk politi.

LES OGSÅ: Da Siv Jensen mente det var like ille å knytte Anders Behring Breivik til FrP som terroren på Utøya

Det eneste som kan betegnes som et islamistisk terrorangrep på norsk jord er da det tidligere gjengmedlemmet Arfan Bhatti skøyt mot synagogen i Oslo i 2006. Lista over tilsvarende fra ytre høyre er mye lengre:

1977 Oktober bokhandel i Tromsø ble sprengt av høyreekstremister. Bare tilfeldigheter gjorde at liv ikke gitt tapt.

1979 Nynazisten Petter Kristian Kyvik kastet en bombe mot Faglig 1. mai Fronts 1. mai-tog i Oslo. En mann ble alvorlig skadet.

1981 Bombetrusler mot Sagene skoles 17. mai-tog.

1981 To drap utført av nynazister, de såkalte Hadelandsdrapene. Drapene kom i kjølvannet av en av mange våpentyverier utført av høyreekstreme på 1980-tallet.

1985 Ahmadiyya-muslimenes Nor-moské på Frogner i Oslo ble sprengt med dynamitt av det høyreekstreme Nasjonalt Folkeparti. En kvinne på 38 år fikk sjokk- og røykskader.

1985 Ildspåsettelse av lokalene til Stiftelsen Islamsk Senter i Oslo.

1987 Tre ildspåsettelser i en flyktningebolig på Jeløya ved Moss i løpet av desember.

1988 En sprengladning detonerte i en innvandrerbutikk i Brumunddal.

1988 Den samme innvandrerbutikken i Brumunddal ble seinere fullstendig ødelagt etter at en brannbombe ble kastet inn gjennom vinduet mens eieren lå og sov i kjelleren.

1988 En flyktningebolig i Steinkjer ble totalskadet av en påsatt brann. Flyktningene som bodde i boligen, hadde tidligere bodd i en campinghytte, som også brant ned.

1988 Påsatt brann i en innvandrerbutikk i Oppegård. Det var malt hakekors på gulvet.

1989 Høyreekstremister kastet brannbomber inn på Blitz-huset under en konsert. Store brannskader.

1989 FMI-aktivister planla bombeattentat mot asylmottak i Norge.

1989 Bombe eksploderte utenfor et asylmottak på Eidsvoll. Ingen ble skadet (Aftenposten Morgen 20/9-95)

1989 Politiet kuttet lunten like før en halvannen kilo stor dynamittbombe eksploderte i en innvandrerbutikk i Oslo (Aftenposten Morgen 20/9-95).

1989 Påsatt brann i en flyktningebolig i Kristiansand.

1989 To norskpakistanere ble knivstukket og drept i Oslo. Drapene ble ansett å være rasistisk motivert.

1990 Påsatt brann i flyktningbolig i Kristiansand (15. juni).

1990 Påsatt brann i flyktningbolig i Kristiansand (8. september).

1994 En kraftig bombe sprengtes utenfor Blitz-huset.

1995 En blitzer ble angrepet med øks og så skytevåpen av nynazister i Oslo (Aftenposten Aften 9/11-95)

1995 En bombe ble kastet mot Blitz-huset. Nynazisten Johnny Olsen har seinere tilstått både dette og 1994-bomben (og deretter trukket tilståelsen)

1995 To antirasister i Hønefoss ble beskutt med en skarpladd pistol av tre lokale høyreekstremister (Klassekampen 31/1-01)

1995 Zorn 88 hevdet de sto bak en ildspåsettelse på en Kina-restaurant i Sandnes (Klassekampen 31/1-01)

1996 Nynazisten Johnny Olsen skjøt mot antirasistiske demonstranter (Klassekampen 31/1-01)

1996 Branntilløp i veggen hos en kurdisk flyktningefamilie i Stokke klokken fire om morgenen, etter trakassering i to år. Faren oppdaget dette fordi han satt oppe og så på OL. Fem tenåringsgutter med høyreekstreme synspunkter ble siktet for mordbrann.

1998 Nynazisten Daniel De Linde skjøt fem skudd mot en folkemengde utenfor puben Elm Street i Oslo i forbindelse med gateslag mellom nynazister og blitzere. Ett skudd traff en kvinne.

1998 En marokkansk mann blir knivstukket av nynazister i Oslo (Klassekampen 31/1-01)

1998 En nynazist skutt av en annen nynazist i Norge.

1999 Den indiskfødte og adopterte Arve Beheim Karlsen blir funnet druknet i Sogndalselva etter å ha blitt jaget over en gangbro. To personer hadde ropt «drep negeren» mens de jaget Beheim Karlsen langs elva, men ble kun dømt for vold og trusler.

2000 Seks personer knyttet til det nynazistiske miljøet knivstakk en norskafrikaner i Oslo.

2000 To afrikanere ble knivstukket i Stavanger. Flere nynazister ble siktet (Klassekampen 31/1-01)

2000 Antirasist oppsøkt hjemme og knivstukket av nazist.

2000 I Kristiansand mishandlet fire nynazister en 19-årig etiopier blant annet med kniv slik at han ble innlagt på sykehus med alvorlige hodeskader og ikke kom til bevissthet før nærmere ett døgn seinere.

2000 Bankran utført av en nynazist.

2001 Personer fra den nynazistiske grupperingen Boot Boys drepte Benjamin Hermansen med kniv.

2003 Ran mot verditransport utført av to nynazister.

2008 En innvandrer fra Somalia ble skutt og drept i Trondheim av en 25-åring som gjentatte ganger hadde kommet med rasistiske uttalelser på flere nettsteder.

2008 En advokat skadet en 16-åring hardt ved å skyte flere skudd mot Hvalstad asylmottak i Asker. Advokaten innrømmet å ha blitt påvirket av blant annet et leserinnlegg om asylmottaket.

2011 Høyreekstremt terrorangrep med 77 døde på Utøya og i Oslo.

2013 Aktivist fra Blitz knivstukket av nazister.

2014 Nazist fra Norge kriger i Ukraina.

2015 Asylmottak på Lindås brent ned.

Listen er hentet fra saken Uriktige påstander om politisk vold i Norge.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Har PST glemt 22. juli? Påstår at Norge ikke har blitt hardt rammet av høyreekstrem terrorisme

 1. Jeg kan ikke tenke meg at noen glemmer 22. juli.
  Takker for lista her.
  Noe av det var helt ukjent for meg til nå.
  Jeg maser ikke med mine løsninger her og nå.
  Likevel vil jeg fortsette å være på løsnings-siden selv om jeg skriver lite om nazister.
  Jeg heller mest mot å kalle nazister for nazi-siden.

Kommentarfeltet er lukket.