Hvorfor kreves det moms på medisiner og medisinske hjelpemidler?

Foto: Albin Olsson

Finnes det noe rimelig argument for at an skal straffes med en avgift på at man blir syk? Hvorfor har vi moms medisiner?

Jørund Hassel
Om Jørund Hassel (56 artikler)
Jørund Hassel er pensjonist og har tidligere jobbet i NSB. Han har hatt ulike tillitsverv i Norsk Jernbaneforbund og som distriktssekretær i LO Stat.

Mange medisiner har en svært høy pris. En av årsakene til det er at det offentlige har overlatt til et privat marked å bestemme prisen, og at det offentlige er villig til å betale den prisen private krever. En annen årsak er momsen.

Vi har tre ulike momsklasser: Den generelle satsen på 25 %. Satsen på næringsmidler er satt til 15 %, mens den reduserte merverdiavgiftssatsen er satt til 12 % fra første januar 2018.

LES OGSÅ: Norske helsevesen er preget av mistillit og umyndiggjøring

På matvarer er satsen generelt satt til 12 %. Paradokset er at mens vi bare betaler 12 % på pastiller, tyggegummi og lignende, betaler vi hele 25 % moms på ofte livsviktige legemidler og medisinske hjelpemidler.

Er det noe det burde vært momsfritak på, så er det nettopp medisiner og medisinske hjelpemidler. Moms på slike artikler, virker som en ekstra straff for at man blir syk.

Det er også uhørt at enkelte medisiner kommer opp i kostnader på millionbeløp for enkelte doser. Hvordan kan samfunnsfellesskapet tillate et slikt prisnivå – for å tilfredsstille en milliardindustri? Det ville neppe kunne skje om det ikke var for skattebetalerne – og at det offentlige tillater at slike priser finner sted? Slike priser er et bidrag for å utarme velferdsstaten. Inntil det motsatte er bevist, vil jeg påstå at demokratisk valgte politikere er blitt for slepphendte til å slippe de mest grådige blant de grådige til fellesskapets pengekasser.

LES OGSÅ: Helseministeren skal være stolt av meg

I Norge er det etter hvert blitt mange fattige. Og med de kraftige underreguleringer av trygdeytelser som pensjonsreformen medfører, og stadig flere bortfall av flere offentlige velferdsordninger, forventes det bare at antall fattige eldre og uføre vil øke og øke.

Fra farmasøyter er det meddelt de seneste årene at medisiner – utskrevet av leger – i litt for mange tilfeller blir stående uavhentet på apotekene. Det mistenkes at årsaken til det er svak økonomi hos flere. Det er både uverdig og uakseptabelt i en velferdsstat.

Ovennevnte tilsier at Stortinget må legge til rette for fritak av moms på medisiner og medisinske hjelpemidler. Men også begrense mulighetene til å utnytte det offentlige til personlig profitt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.