Siv Jensen har fått akutt hukommelsestap – eller så skjuler hun overgrep i FrP for fjerde gang

Finansminister Siv Jensen, Terje Søviknes, Ulf Leirstein og Trond Birkedal.

Finansministeren mangler enhver troverdighet når hun "ikke husker" å ha blitt varslet om Leirsteins adferd. Hun avleder ved å skylde på "rutiner". Ikke bare overgripere bør kastes, men også ledere som har ignorert og fasilitert deres overgrep.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (150 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

— Visste du om Leirsteins SMSer i 2012?

— Nei, og jeg kan heller ikke huske at jeg har hatt møter om saken. Det som er viktig uansett er at våre rutiner har sviktet, og det er jeg den første til å beklage på vegne av Fremskrittspartiet. Det er mitt ansvar at våre rutiner fungerer…

Siv Jensen påstår altså at hun ikke husker om hun har hatt et møte i 2012 om at stortingsrepresentant Ulf Leirstein hadde planer om å ha sex med en 15-åring. I likhet med antakeligvis alle som leser denne saken, kan jeg med 100 prosent sikkerhet si at jeg ikke hadde et møte i 2012 som omhandlet kolleger, venner, bekjente eller familie som i voksen alder skulle hatt planer om å ha sex med noen under den seksuelle lavalder og slik begå lovbrudd. Det er slikt man husker.

LES OGSÅ: Trond Giske er ferdig og godt er det — nå venter vi på høyresida

Har Siv Jensen dårlig hukommelse?
Siv Jensen
kan sies å ha mange negative egenskaper, men en utpreget dårlig hukommelse er ikke en av dem. Ser man tilbake på Siv Jensens karriere kan man mistenke at hun mangler empati med folk utsatt for seksuelle overgrep, men etter å selv ha fått kjent på pukkelen i Søviknes-saken og flere andre beslektede skandaler må hun vite at dette er noe som kan få alvorlige konsekvenser også for henne.

Man kunne stilt spørsmål ved skikketheten til en partileder og nå finansminister som ikke klarer å huske slikt, men det er overveiende sannsynlig at hun ikke er egnet for sin stilling fordi hun nok en gang har skjult seksuelle overgrep for å skjerme partiet fra skandaler.

Det mest kjente eksempelet er naturligvis Søviknes-saken. Den nåværende olje- og energiministeren hadde sex med en 16 år gammel jente i ungdomspartiet etter at han hadde skjenket henne alkohol. Etter 16-åringens egne beretninger var hun drita full og blei utsatt for et overgrep. I tida etter framstilte Siv Jensen seg selv som et offer på grunn av mediepresset. I biografien til den nå avdøde FrP-veteranen Jon Alvheim kommer det fram at Siv Jensen visste og at partiet hadde snakket med jenta om at hun skulle holde kjeft om saken. Jensen løy gjennom hele prosessen.

LES OGSÅ: Giskes fall er en seier for metoo og flere vil komme

Flere saker mer stillhet fra Jensen
I 2012 blei Trond Birkedal dømt til fengsel for flere forhold. Han hadde tilegnet seg nakenbilder av gutter på internett ved å utgi seg for å være jente samt filmet en 19-åring som Birkedal kjente gjennom FpU i dusjen uten vedkommendes viten eller samtykke. Siv Jensen visste om de ulovlige forholdene allerede tre år i forveien, men dysset saken ned i stedet for å følge den opp med politiet eller behandle saken som et problematisk forhold innad i partiet. Samme året ble Birkedal valgt inn i FrPs sentralstyre og landstyre i tillegg til at han oppsiktsvekkende nok var leder for partiets skole- og oppvekstutvalg.

I 2013 anmeldte en kvinne i FrP to partikollegaer for voldtekt. Hun varslet i fra om forholdet til både Siv Jensen og lokalpolitiker i Oslo, Aina Stenersen, uten at noen av dem tok seg bryet med å svare henne.

– Jeg viste til at jeg hadde fått meldinger om at Leirstein hadde forsøkt å få sex med mindreårige. Hun avbrøt meg, og sa kort og godt: Ikke si noe mer. Jo mindre jeg vet jo bedre, og det forstår du, forteller tidligere stortingsrepresentant for FrP, Jon Gåsvatn, ifølge NRK.

I tillegg har det kommet fram at partiet visste om at NRK skal ha sittet på disse SMSene og planlagt å lage en sak av dem, noe de ikke gjorde grunnet den fornærmedes unge alder.

LES OGSÅ: Lønnsinntekta faller og fattigdommen øker — den blåblå politikken fungerer som planlagt

Fortjener ikke fire nye sjanser
På typisk FrP- og Siv Jensen-vis har finansministeren gjort sitt ypperste for å få dette til å handle at FrP ikke har hatt et godt nok regelverk for hvordan man skal reagere, og prøvd å skape et bilde om at varsler om seksuelle overgrep bare har forduftet i et sett av mangelfulle rutiner.

Men det er ikke slik det funker. Man glemmer ikke bare når man har blitt fortalt om en voldtekt, en stortingspolitiker som planlegger sex med en 15-åring, en nestleder som står bak et overgrep mot en 16 år gammel drita full jente i ungdomspartiet, eller skole- og oppvekstpolitisk ansvarlig som lurer til seg nakenbilder av unge gutter.

Saken er at Siv Jensen i en årrekke har vist at hun prioriterer ro utad for Fremskrittspartiet framfor at seksualforbrytere og potensielle seksualforbrytere tas hånd om av politi og rettsvesen, og at ofrene får den støtten og hjelpen de fortjener. Om Terje Søviknes uttalte Erna Solberg følgende: «Dette er en sak jeg aldri ville unnskyldt noen for. Det var veldig galt. Samtidig mener jeg at alle må få en ny sjanse i vårt samfunn og du skal ha mulighet til å komme tilbake.» 

Siv Jensen har fått tre nye sjanser etter at hun satte overgriper over offer i Søviknes-saken. Det er på tide at hun går.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.