Facebook brukes som sensurverktøy av USA og Israel

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Donald Trump på felles pressekonferanse i fjor. (foto: Leslie N. Emory)

I fjor begynte Facebook å fjerne kontoene til palestinske aktivister og journalister på direkte ordre fra Israel. Rett før nyttår fjernet de kontoen til den Tsjetsjenske presidenten, etter USA satt han på en liste.

Tormod Fjeld Lie
Om Tormod Fjeld Lie (13 artikler)
Tormod Fjeld Lie er student og mener det er fare på ferde.

Det var i September i fjor at toppledelsen i Facebook dro til Israel for å få på plass et tettere samarbeid mot ”oppvigleri”. Som Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa i den anledning: ”Målet her er å øke samarbeidet mot oppvigleri – oppviglere til terror og mord – på det sosiale nettverket”. Terror og oppvigleri fra palestinsk side altså.

LES OGSÅ av Tormod Fjeld Lie: Hvordan myndighetene tok friheten fra internett

Det er imidlertid ikke bare terrorister og oppviglere ble rammet av den nye avtalen mellom Israel og Facebook. Aktivistkollektivet og nettavisen Palestinian Information Centre (Pic) fikk kontoene til ti av administratorene for deres facebookside stengt i etterkant av møtet. Pic-medlem Rami Salaam sa til The Independent at dette handlet om å hindre palestinske stemmer å nå ut i verden, fremfor å forhindre oppvigleri.

Under ordre fra Israel
Måten avtalen fungerer er at Israelske sikkerhetsbyråer sender facebook poster de anser for å være oppvigleri. Facebook har så langt fjernet flesteparten av innleggene de har tilsendt, uten at det automatisk betyr at facebook også har gått gjennom innleggene de har fjernet.

Oppfordring til hevn, men ikke oppvigleri i følge Facebook (faksimile: The Times of Israel)

Det Facebook gjør er å gi definisjonsmakten for hva som er oppvigleri til israelske myndigheter. 96 prosent av palestinere har sagt at hovedgrunnen til at de er på facebook er for å følge nyheter. Det facebook i praksis gjør er å betydelig innsnevre palestinernes mulighet til å ytre seg, oppsøke og spre informasjon, gjennom sitt ensidige samarbeid med okkupasjonsmakten.

Det kommer neppe som noen overraskelse at Facebook hverken har hatt møter med palestinske selvstyremyndigheter eller drevet noen systematisk sletting av israelske poster som oppfordrer til vold og terror.

Fra California til Kaukasus
Rett før nyttår stengte facebook kontoen til den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov. En representant for selskapet sa til New York Times at Kadyrov befant seg på en sanksjonsliste, og at de var lovpålagt å stenge ned kontoen med fire millioner følgere.

LES OGSÅ: Facebook sensurerer Ungkurd og norsk-kurdiske aktivister

Tsjetsjenia ligger i kaukasusfjellene og er i utgangspunktet underlagt Russland. Kadyrov nyter imidlertid en stor grad av selvstyre i bytte mot total lojalitet til Moskva. Han har i flere anledninger blitt beskrevet som en tyrannisk diktator, med en grusom historie av vold, bortføringer og tortur av opposisjonelle og LGBT-personer. At han personlig utestenges fra Facebook er med andre ord ingenting å felle en tåre for, det er implikasjonen av utestengelsen som burde få oss til å miste nattesøvnen.

Tsetsjenias president Ramzan Kadyrov i samtale med Vladimir Putin (foto: kremlin.ru)

Jennifer Stisa Granick, jurist for menneskerettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union sa om facebooks påskudd for utestengelse:

”Denne sanksjonsloven ble skrevet med et mål for øye, men brukes til å undertrykke ytringer […] i motsetning til handel eller finansbevegelser, som sanksjonene var designet for å gjøre. Dette er dypt problematisk.”

Implikasjonene til forklaringen på utestengelsen er at alt USA trenger å gjøre for å fjerne noen fra Facebook – og dermed innsnevre ytringsmuligheten og publikumet betydelig – er å sette de på en sanksjonsliste. Uavhengig av hvordan sanksjonsloven tolkes av jurister, peker praksisen dithen at facebook lovpålegges å fjerne kontoer som befinner seg på en sånn liste.

Facebooks umulige nøytralitet
Glenn Greenwald, en av hovedjournalistene bak Snowden-lekkasjene og medredaktør for The Intercept, skriver i en tekst om den tiltakende sensuren på Facebook:

“Det som alltid er sant om sensur, er at det er én, og bare én, bakenforliggende drivkraft: nemlig makt. Facebook vil underlegge seg og adlyde sensurbehovene til myndighetene og de offentlige tjenestemenn som har reell makt over de, samtidig som de vil ignorere de som ikke har det. Det er derfor de erklærte fiendene til USA og Israel er sårbare overfor sensurtiltak fra Facebook, hvorav amerikanske og israelske tjenestemenn (og deres mest tyranniske og undertrykkende allierte) ikke er det.”

At Israel – som en tett alliert av USA – kan sende direkte sensurbefalinger til facebook, samtidig som amerikanske myndigheter direkte kan påvirke hvem som får uttale seg på plattformen og hvem som skal sensureres vekk, peker mot noe illevarslende. Nemlig at amerikanske myndigheter har betydelig makt over hva slags policy facebook fører. Dette burde få oss til å tenke oss om hvorvidt det er hensiktsmessig at en av samfunnets viktigste sivile kommunikasjonsårer går tvers gjennom det hvite hus.

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.