Iran i opprør, krever «død over diktatoren»: Flere drept av regjeringsstyrker

Iranere i gatene for å protestere mot regimet. Foto: Kurdistan Media

Høye matpriser er gnisten som har fått  iranere i hele landet til å ta til gatene for å velte det islamistiske diktaturet.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Sannar Araszadeh

Demonstrasjonene begynte på torsdag den 28. desember i 2017 i Irans nest største by, Mashhad, da noen samlet seg i protest over tilstanden av økonomisk uro og mot høye priser på matvarer og andre nødvendige dagligvarer. I dag fortsetter de på fjerde dagen.

Demonstrasjonene beskrives som de største siden 2009.

Folk kom på ut gatene i Mashhad og med seg tok de slagordene mot regjeringen og president Hassan Rouhani. Men folkets slagord var ikke begrenset til opposisjonen til regjeringen, og det ble forandret med en gang til «død over diktatoren», «død over øverste lederen Ayatollah Seyyed Ali Hosseini Khamenei», «Ikke Gaza, ikke Libanon, ikke Palestina og ikke Syria, men mitt liv er for Iran». Statens sikkerhetsansatte angrep demonstranter og over 50 personer ble arrestert.

LES OGSÅ: Politisk fange i sultestreik i Iran — nektes advokat og kontakt med familie

Iranske styrker i gatene for å slå ned demonstrasjoner. Foto: Kurdistan Media.

Oppfordringer til å delta i demonstrasjonene ble publisert på sosiale nettverk, særlig de såkalte telegrammene. Irans kommunikasjonsminister krevde direktoratet til telegrammet for å hindre aktiviteten av en bestemt «telegramkanal». Noen timer etter Irans kommunikasjonsministers krav ble Telegram Amednews-kanalen blokkert. Det er også rapporter om at internett har blitt blokkert flere steder.

Fra regjeringshold har det blitt truet med å slå ned på protestene med jernhånd om folk ikke trekker seg tilbake fra gatene.

Fredag 29. desember spredte demonstrasjonen seg og gikk til andre byer som Teheran, Isfahan, Sari, Hamedan, Qazvin den største kurdiske byen Kermanshah, Rasht, byen Qom som den er en av sjiamuslimenes helligste og er Irans teologiske sentrum, der mullaene får sin utdannelse.

Demonstrantene ropte overalt og slagordene «død over Rouhani», «død over den iranskstøttede libanesiske militsen Hizbollah», «skam over Khamenei». Protestene peker direkte mot statssystemet, og til og med Khamenei. Noen av dem ropte også «Vi er den ariske rasen, vi dyrker ikke arabere» var en av slagordene som ble ofte hørt i forskjellige deler av landet. Flere demonstranter ble arrestert i Teheran.

Kurderne i byen Kermanshah demonstrerte seg også mot Irans stat og de ropte og sa «Irans regjerning må bli avskaffet og den Islamske republikken Iran må bli ødelegge.»

En rapport som ble publisert av www.kurdistanmedia.com melder om dobbelt undertrykkelse i ulike byer i Øst-Kurdistan. Irans sivilkledde styrker og den Islamske revolusjonsgarden ble stasjonert og sendt ut til byene Kermanshah, Sanandaj, Saqqez og Baneh. Innbyggere blir kontrollert av styrker i de byene. Nyhetsbyrået rapporterte at: etter massedemonstrasjoner i ulike byer i Iran, har den Iranske etterretningstjenesten tatt umiddelbart stor kontroll i de fleste kurdiske byer for å forhindre protestopprør i Øst-Kurdistan.

I går den 30. desember 2017 kom demonstranter igjen til gatene i forskjellige byer for eksempel Shar-e Kord, Bandar Abbas, Kermān, Izeh, Arak.

I Teheran startet protester fra gaten Enghelab og Teherans Universitet og de vendte seg til Enghelabstorget. Styrkene av den Islamske republikken Iran stengte to t-banestasjoner Enghelab og Valiasr for å forhindre folkets demonstrasjon.’

Foto: Kurdistan Media

Ifølge rapporter og videoer som er utgitt av folk på gatene rudnt Valiasr og Enghelab protesterte folk med disse slagordene «død over diktatoren» «diktatoren må forlate regjeringen» og «folk tigger, men herren Khamenei gjør seg guddommelig». I denne sammenhengen samlet studenter ved universitetet i Teheran og de protesterte også mot det Iranske regimet. I flere områder i Teheran brøt det også ut i kamper mellom regimestyrker og folket.

Også folk i Doroud i provinsen Lorestan angrep guvernørstedet og sikkerhetssentrene og etterretningstjenesten i byen. De ville frigjøre politiske fanger fra fengslet.

Irans styrker skøyt rett mot folk og seks av demonstranter mistet livet melder www.kurdistanmedia.com som også har tatt med alle deres identiteter. Vestlig media melder om to drepte.

Protestene i Arak rev opp plakater og reklamer som tilhørte en militærbase av den islamske revolusjonsgarden.

Bilder av både tidligere øverste leder i Iran, Ruhollah Khomeini, og den nåværende øverste lederen, Ayatollah Seyyed Ali Hossein Khamenei, ble brent av demonstranter i flere byer.

Alle bilder er publisert etter avtale med Kurdistan Media.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.