Groruddalen leverer alltid

CC BY-NC-SA 2.0 Foto: Rashid Akrim / NRK P3

Jeg har ganske lenge visst hvem Kenneth Engebretsen er. Alle fra Groruddalen som har peil på hip hop vet hvem han er. Jeg overdriver virkelig ikke. Hvis dalen hadde hatt en egen konge hadde det vært Kenneth.

Sofia Rana
Om Sofia Rana (3 artikler)
Sofia Rana er flyvertinne og samfunnsdebattant

Etter å ha lest flere anmeldelser av den siste skiva SØNN AV KJELL, er det klart at de fleste tilbakemeldingene er bra, mens andre ikke vet hva de prater om whatsoever. Så det jeg skal gjøre er å plukke ut enkelte spor fra SØNN AV KJELL, og skrive om hvorfor det er sannhet. Kall det forutinntatt, men det bryr jeg meg ikke om. Man gir cred der cred er fortjent. Her er det ekstremt godt fortjent. Jeg har valgt ut de låtene som gjorde mest inntrykk på meg.

GRORUDDALEN REMIX
Jeg begynner med den som gjorde meg glad. GRORUDDALEN REMIX. Her har vi en ekte hyllest av Oslo sitt fineste sted. Jeg er allerede biased fordi jeg er fra Furuset, så jeg fortsetter. Stedet er elsket og hatet. Det var hardt på 90 tallet, men vi hadde det bra. Det var mye dritt mange ikke skulle starta med. Kenneth spytter sannhet når han beskriver hverdagen til ungene som ikke hadde mye annet å bedrive tiden med enn handshakes og klemmer. De holdt på med mer enn handshakes og klemmer selvfølgelig, men det var kjærlighet, midt oppi alt faenskapet. Vi var stolte av Grorud, Ellingsrud, Furuset og Stovner.

Det er ikke så mye mer å si om denne låta annet enn at den representerer. Kenneth representerer med bra rhymes og beats i bakgrunnen.

LES OGSÅ av Sofia Rana: Femonasjonalisme som politisk verktøy

SKUDDÅR
Her har Kenneth fått med seg Chirag og OnklP.  Dagens unge oppfordres til å gjøre noe bedre enn det ungdommene holdt på med på 90-tallet. På den tiden gjorde man det man gjorde fordi man ikke trodde man hadde noe valg. Her får vi også vite hvordan mødrene opplevde barnas utskeielser. Det var ikke lett for dem heller. De prøvde sitt beste, men omstendighetene gjorde det vanskelig. Ingen foreldre vil at barna deres skal havne på skråplanet. Alt er bedre enn å være på feil side av loven, salg av dop fører ikke til noe, bli på skolen, det fører til noe bedre enn breitling klokka og Mercedesen anskaffet på ulovlig vis. Det ække hvor du er ifra, men hvor du skal, bro. Sannhet. Bare fordi du er fra Groruddalen så betyr det ikke at du ikke kan dra ut i verden og gjøre noe bedre. Vi er flere som har gjort akkurat det. Groruddalen har produsert mye kreativitet, oppfinnsomhet og ikke minst roser som grodde i asfalten.

DØDEN
Dette var en låt som vekket ganske mange følelser. Det blir veldig personlig når Kenneth rapper om sin far som akkurat har begravet broren sin og hvordan old school maskulinitet hindrer faren fra å vise følelser og uttrykke den sorgen han sitter inne med. Denne låta ble litt personlig for meg også da jeg så min egen far begrave sin yngre bror høsten 2011. Jeg må innrømme at jeg felte et par tårer da Kenneth beskrev maktesløsheten over å se sin far i en så sårbar situasjon, for den kjente jeg igjen. Ikke bare treffer Kenneth når han snakker om faren og onkelen, men han hyller folk fra nabolaget vårt som ikke er blant oss lenger. Jeg kjente igjen minst fem navn, dette er karer vi så hver dag som plutselig ikke var der lenger. Moren min var urdulæreren til en av dem. Han het Ali.

LES OGSÅ: Underklassemusikk – dying trying to get rich

ELEFANTEN I ROMMET
Her tar Kenneth opp politikernes dobbeltmoral overfor barna som vokste opp i Groruddalen. De likte å prate om dem og slå politisk mynt på hvordan de ødela bybildet. Det er lett å peke en finger istedenfor å legge ansvaret der det egentlig hører hjemme. Istedenfor å bruke penger på verdens største lampe på Haugenstua så kunne man kan ha brukt de pengene på fritidstilbud for ungdommen så de slapp å henge gatelangs.

Her hvor det føles som om staten hater oss
Når det blir personlig så blir det ekte. Roser som vokser opp i asfalten har brukne blader, vokser litt skjevt og er ikke helt som roser skal være, men man beundrer rosene for at de at de i det hele tatt grodde, til tross for at de ikke var perfekte. De strakk seg mot sola og ble det de ble. Kenneth beskriver hverdagen som den var uten filter og uten å pynte på noe som helst. Flere ganger gjentas «her hvor det føles som om staten hater oss», det føles ikke annerledes idag med fire nye år med en regjering som faktisk hater oss. Den forrige regjeringa slipper heller ikke unna kritikk, det var ille uansett hvem som hadde makta. Hør på plata, du vil lære noe. Innholdet beveger seg ikke lenger enn Oslo øst, men det er akkurat der det bør være.

LES OGSÅ: De viktige stemmene i Groruddalen 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned