Valget i Chile i dag – hva handler det om?

Det er valg i Chile i dag. Men hva handler det om? Vi har samlet noen enkle spørsmål og svar.

Johannes Wilm
Om Johannes Wilm (18 artikler)
Johannes Wilm er doktor i antropologi. Han har gjort reportasjer fra ulike latinamerikanske land om progressive bevegelser og jobber i tillegg med IT.

Når finner valget sted?

Det var parlaments- og presidentvalg i Chile 19. november. Men ingen av presidentkandidatene oppnådde rent flertall ved første omgang, så det blir en andre omgang i presidentvalget i dag, søndag, 18. desember, der bare de to kandidater som fikk flest stemmer får delta.

Hvem er det som stiller til valg?

På høyresiden er det storkapitalisten Sebastián Piñera som allerede har vært president en gang fra 2009-13 som stiller for alliansen «Chile Vamos». Fra sentrum-venstre er det Alejandro Guillier som er kandidaten for «Nueva Mayoría». Meningsmålingene som tidligere har vært lite pålitelige viser at det vil bli jevnt.

Hvordan går det med venstresiden og hvorfor bryr chilenere i Skandinavia seg om valget mer i år enn tidligere?

På venstresiden fantes det i første runde en kandidat, Beatriz Sánchez, som kandidat for en ny sammenslutning av 11 organisasjoner, Frente Amplio. Hun fikk 20,3% av stemmene. Dette er det høyeste resultat en venstrekandidat har oppnådd siden 1970-tallet. Dessuten er det i år det første gang at chilenere får delta i valget fra utlandet hvis de har skrevet seg inn i valglistene.

Hvis venstresidens presidentkandidat er ute av spillet, hvem stemmer venstresidens velgere så på i dag?

Mange av tilhengere til Sánchez kan tenkes å stemme på Alejandro Guillier, mens andre nok velger å bli hjemme. Kommunistpartiet har hele tiden vært del av alliansen bak Alejandro Guillier.

LES OGSÅ: Hvor går Chile?

Har venstresiden noe som helst de skulle ha sagt når landet enten får en president fra sentrum-venstre eller høyresiden?

Systemet er laget slik at presidenten må samarbeide med parlamentet for å kunne gjennomføre de fleste saker. Og i parlamentets viktigste kammer har Kommunistpartiet oppnådd 8 og Frente Amplio 20 av ialt 155 medlemmer. Hvis Guillier skulle vinne valget vil han bli avhengig av deres stemmer. Hvis Piñera vinner vil de kunne blokkere mange av hans prosjekter. Dette kan til og med føre til at Frente Amplio får delta i noe av Guillier’s regjering. Cristian Camus A., en mangeårig fagforeningsaktivist som er aktiv i Frente Amplio forklarer hvorfor Frente Amplio eventuelt er villig til å gå med til slik: «Det er ikke likegyldig hvem som regjerer. Og det å ha noen med i en Nueva Mayoría regjering kan forberede dem til å forstå hvordan man leder ulike avdelinger den dagen der vi selv skal lede regjering om fem år.»

Hvorfor stiller Kommunistpartiet til valg sammen med andre partier og hvorfor stiller de enkelte partier i Frente Amplio ikke til valg hver for seg?

Valgsystemet har tradisjonelt gjort at små partier ikke har noen sjans. Derfor har alle partier sluttet seg sammen i to store blokker. En valg-reform i 2015 har gjort det mulig også for mindre grupper å stille til valg.

Hvem er det som har regjert i Chile hittil, og hvordan har det gått?

Regjeringen bak nåværende president Michelle Bachelet er en sentrum-venstre sammenslutning, som inkluderer alt fra neoliberale krefter til kommunistpartiet. Det var første gang at kommunistpartiet var med i regjeringen. De lovet blant annet å få til gratis høyere utdanning og resultatet så langt er at de som kommer fra de 60% fattigste hushold ikke behøver betale studiepenger fra og med 2018. Høyresiden har klaget over at regjeringer har gjennomført alt for mange reformer. Venstresiden klager over at det ikke har skjedd nok.

Hvorfor valgte ikke deltakerne i Frente Amplio å være med i regjeringen sammen med kommunistpartiet?

Fordi de mener de andre partiene har innført en rekke nyliberalistiske reformer i Chile og de trodde ikke på at de kom til å forandre seg.

Hva er det som er spesielt med Chile i forhold til andre latinamerikanske land?

Chile fikk en folkevalgt sosialistisk regjering under Salvador Allende i 1971. I 1973 gjennomførte militæret under Augusto Pinochet et militærkupp mot regjeringen. Pinochet satt som som diktator ved makten frem til 1990. Landet er relativt rik fordi det har produksjon av kobber.

LES OGSÅ: Salvador Allendes siste tale

Hvorfor ser man på Chile som et eksempel internasjonalt?

Diktaturet innførte nyliberalisme ved å invitere økonomer fra USA, de såkalte Chicago-boys. Landet har siden da vært et eksperiment for hvor mye nyliberalisme det er mulig å gjennomføre. Det at det har oppstått et stort parti på venstrefløyen er med til å skape usikkerhet internasjonalt omkring spørsmålet om det er mulig å innføre nyliberalisme uten at det fører til reaksjoner i befolkningen i det lange løp.

Hvor mange chilenske statsborgere finnes det i Skandinavia?

I diktaturets tid flyktet mange chilenere, spesielt politiske aktivister, til utlandet og spesielt Skandinavia. I Sverige bor det per i dag ca. 42.000 chilenske statsborgere, som gjør at Sverige er landet med tredje flest chilenske migranter etter Argentina og USA. Norge ligger på ellevte plass med ca. 5500 chilenske statsborgere. I Danmark bor det rundt 1500 chilenere. Tallene skiller seg også fordi landene har ulik praksis rundt dobbelt statsborgerskap, hvor Sverige har hatt større åpninger enn Norge og Danmark over lengre tid.

Kan alle chilenske statsborgere som bor i Skandinavia stemme ved valget fra utlandet?

Nei, det endte med at prosedyren for å komme inn i valgregisteret ble relativt komplisert og registreringen måtte være avsluttet flere måneder før valget. Dessuten kan chilenere i Norge kun stemme ved personlig fremmøte i Oslo, og kun 192 chilenere bosatt i Norge skrev seg inn for å avgi sin stemme i tide. I Danmark er det 98 chilenere som får stemme i København, og i Sverige er det valglokaler i Göteborg og Stockholm med i alt 1456 stemmeberettigede.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned