Delte TISA-lekkasjer på Jernbanetorget

Forfatter og komiker Knut Nærum sammen med nestleder i Attac, Mathilde Dahl.

ATTAC og Folkeaksjonen mot TISA satt opp et leserom og inviterte folk og politikere til å lese hemmeligstemplede dokumenter fra TISA-forhandlingene. Knut Nærum var blant de som kom for å lese høyt fra de lekkede dokumentene.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Tormod Fjeld Lie

— Jeg har kommet fram til at det dette betyr, at de generelle unntakene er at alle land kan regulere avtalen akkurat som de vil så lenge de ikke bryter de generelle reglene i avtalen, ved forskjellsbehandling eller ved å sette grenser for handel med tjenester. Altså ingen land kan regulere som de vil. Det er lov å innføre tiltak unntatt når det ikke er lov, og det er det ikke. Det er så langt jeg har kommet.

Knut Nærums analyse av TISA-avtalen som udemokratisk står i stil med den til arrangørene av TISA reading room på Jernbanetorget i går.

Det ble fort fullt i brakka som for anledningen var gjort om til leserom. ATTAC og Folkekasjonen mot TISA stilte opp med kaffe, kjeks og tjukke permer med juridiske dokumenter fra TISA-forhandlingene.

LES OGSÅ: Studentparlamentet skal jobbe for at Universitetet i Oslo blir TISA-fri sone

Udemokratisk avtale
ATTAC har kampen mot reguleringsavtalen for handel og investeringer i tjenester som en av sine høyeste prioriteter. De anser hemmeligholdet for avtalen dypt problematisk, men også at innholdet, som vil kunne gi irreversible privatiseringer og kraftig innskrenking av makt til folkevalgte organer, er grunnleggende udemokratisk. Aksjonsformen er inspirert av tidligere leseromaksjoner på kontinentet i regi av Greenpeace.

— Vi så at Greenpeace hadde gjort det i flere byer i Europa. Vi syntes det var en kul idé og ville gjøre det samme i Norge. Folk som har vært innom syntes det var et veldig gøy og annerledes påfunn, sier Mathilde Dahl, nestleder i ATTAC og talsperson for aksjonen.

Selve aksjonsformen speiler også leserommene til EU. Hvor noen få politikere får lese i samme dokumenter som organisasjonene la fram på jernbanetorget. Dersom du leser dokumentene i regi av EU må du inn i et stengt og bevoktet rom, og får ikke lov til dele med offentligheten hva du har lest. Dette hemmelighetskremmeriet ville aksjonistene belyse og motvirke.

LES OGSÅ: TISA: En udemokratisk tvangstrøye

Nærum, Rødt og Forbrukerrådet
På leserommet kom også flere personer, blant annet Rødts nestleder Marie Sneve og Audun Skeidsvoll fra forbrukerrådet. Knut Nærum leste høyt fra dokumentene og supplerte med egne analyser (se video under, filmet av Martin Omdahl).

Dahl understreker problemet med at avgjørelsene flyttes vekk fra folks innflytelse.

— Det som er veldig alvorlig her er at man forsøker å avdemokratisere handelspolitikk. Handel skal ikke lenger ha noe med politikk og gjøre, det skal reduseres til regler som bestemmes av forhandlerne. Hverken befolkningen eller stortingspolitikere skal få være med å bestemme hva slags politikk som føres.  

LES OGSÅ: Donald Trumps handelssjef: TISA-avtalen er viktig

Fornøyde med aksjonen
Selv om det er vanskelig å gjøre handelsavtaler relevant for folk flest, mener hun allikevel de fleste blir takknemlige når de får det forklart på en god måte.

— Det er ikke så mange som har hørt om TISA, og det virker kanskje fjernt og skummelt på mange. Men folk våkner om man klarer å forklare det på en god måte Det handler om å gå fra det store, fjerne til det nære, som er relevant for vanlige folk, forteller nestlederen som var godt fornøyd med aksjonen.

— Over tusen så på når Knut Nærum var her, ellers var det jevnt rundt 700 på de andre. Dette er jo på hverdag og på dagtid, og nå er det dessuten både kaldt og mørkt. Derfor har vi hatt en dobbelt aksjon – både på nett og fysisk, sier Mathilde.

I skrivende stund har over 10.000 personer sett videoen med Knut Nærum og de andre ligger på rundt 2.000 hver.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Delte TISA-lekkasjer på Jernbanetorget

  1. Bra tiltak.

    Det er åpenbart at strategien både hos Høyre og Arbeiderpartiet er å holde denne saken i det politiske mørket inntil den kan bankes igjennom av storkoalisjonen.

Kommentarfeltet er lukket.