Sverigedemokrat: Skala hvor man er 100 % menneske i ene enden og 100 % muhammedaner i den andre

Martin Strid fra Sverigedemokraterna viser sin menneskelighetsskala med armene. Skjermdump SVT.

Martin Strid mente målet var at de skulle slutte å være muslimer og heller bli sverigedemokrater. Nå ber han om unnskyld: "Jeg uttrykte meg klønete og jeg hadde veldig kort taletid."

Nyhet
Om Nyhet (716 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

— Man kan si det finnes en skala fra null til hundre, på den ene enden av den er man 100 prosent fullt ut menneske, human, alt som vi legger inn i det begrepet. I den andre enden er man 100 prosent muhammedaner, og alle muslimer finnes en plass på den skalaen. Er man IS da er man ganske nær 100 prosent muhammedaner og er man ex-muslim så har man kommet ganske langt mot å være fullt ut menneske.

LES OGSÅ: Sverigedemokraterna: Historien om et rasistparti

Under et møte med det fremmedfiendtlige partiet Sverigedemokraterna fortalte Martin Strid, kommunestyrerepresentant i Borlange, om sin skala av menneskelighet hvor folk med islam i seg ikke var fullt ut menneske (se video nederst i saken). Etter at Strid blir påmint fra ordstyrerbordet at han har overskredet sin taletid kommer han til poenget:

— Det er en oppgave for oss å befri muslimer fra islam! Målet skal være at de blir med i SD [Sverigedemokraterna] i stedet.

Strids siste setning påkaller latter fra salen.

LES OGSÅ: Grunnlegger av Sverigedemokraterna deltok i jødeutryddelsen

Reaksjonene har ikke latt vente på seg og de fleste fordømmer Fremskrittspartiets søsterpartis politiker og kaller uttalelsene rasistiske.

— Det er en rein parallell til den verste formen for nazisme som vi så under andre verdenskrig. Det man sa om jøder da, sier Professor emeritus i islamologi, Jan Hjärpe, til Sveriges Television.

Han kollega Mattias Gardell ved Uppsala universitet følger opp:

— Uttalelsen er bemerkelsesverdig fordi det så tydelig uttrykker den dehumanisering som ligger i den antimuslimske rasismen, eller islamofobi, som ligger ganske høyt oppe på Sverigedemokraternas dagsorden.

—  All rasisme er inneholder en gradering av mennesker i ulike sorter som plasseres på en skala langs polene verdifull og verdiløst liv. Det ligger en dehumanisering innebygd i all rasistisk logikk. Vanligvis uttrykker man den ikke så eksplisitt som denne politikeren gjorde.

LES OGSÅ: Riksdagsmedlem for Sverigedemokraterna vil nekte jøder stort eierskap i medier

Martin Strid har kommet med en slags unnskyldning.

— Jeg uttalte meg veldig klønete og det var jo også veldig kort taletid. Og ja, jeg hørte jo et innspill og et sitat og jeg uttrykte meg feil helt enkelt.

— Du vil be om unnskyldning?

— Ja, jeg vil be om unnskyldning fordi det var veldig dårlig formulert.

Det er  levert inn stevning om å få Martin Strid utestengt fra Sverigedemokraterna. Partiets hjemmeside nevner ikke saken.

* Oppdatering: Martin Strid har nå trukket seg fra Sverigedemokraterne.

hundre
Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.