Flere amerikanere, eller et styrket norsk forsvar?

Foto: Kamran Sadaghiani

Amerikanske soldater på norsk jord er et brudd med tidligere basepolitikk, og gjør Norge til potensiell slagmark mellom to atommakter.

Stine Hjerpbakk
Om Stine Hjerpbakk (1 artikler)
Stine Hjerpbakk jobber som logoped og pedagogisk psykologisk rådgiver i PP-tjenesten og er leder i Rødt Trondheim.
Ivar Espås Vangen
Om Ivar Espås Vangen (53 artikler)
Ivar Espås Vangen er lektor i historie og medlem av Rødts internasjonale utvalg.

Politisk dobbeltkommunikasjon er ikke en ukjent sak i spørsmål om norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Adresseavisens leder fra 10. oktober er et slikt eksempel. Her heter det seg at «den norske basepolitikken skal stå støtt», før det presiseres at den ikke må det likevel. Grunnen er at «norsk forsvarsevne» er så svak at det derfor er nødvendig å invitere inn amerikanerne på permanent basis. Først på Værnes, nå kanskje også på Setermoen.

Det er et besynderlig trekk ved tida vår at svaret på problemet, altså at Forsvaret ligger nede for telling, ikke er å styrke det med større bevilgninger til hær, heimevern, sjø- og luftvern, men heller å invitere inn US marines – en av USAs offensive styrkegrener, først og fremst kjent fra aggresjonskriger i Vietnam, Grenada, Panama og Irak.

LES OGSÅ: Amerikansk militærbase i Troms aukar faren for krig

Rødt har ved flere anledninger advart mot utstasjonering av amerikanske soldater på norsk jord i fredstid. Vi mener, som Adressa vedkjenner seg, at dette er en klar nytolkning av det som har vært rådende norsk praksis i basepolitikken. Hadde noen foreslått å invitere inn 300 US marines på permanent basis under den kalde krigen, ville det ikke blitt vedtatt. Og hvorfor skulle man? Den gang talte den norske hæren over 100 000 mann, og ingen ville funnet på å sultefore hær og heimevern slik vekslende norske regjeringer har gjort.

Den amerikanske kapteinen Alexandra B. Anderson skrev svart på hvitt i US Marines eget magasin i mai, at «Norge er slagmarken i en potensiell fremtidig konflikt med Russland». Dette gjør det svært klart hva de ytterste konsekvensene av dagens politikk kan være. Vi vet alle hvordan en «slagmark» mellom to atommakter vil se ut.

Rødts svar på problematikken er enkel. Styrk hær, heimevern, luft- og sjøforsvar; trekk de norske soldatene tilbake fra Syria, Irak og Baltikum, og stasjoner dem der de trengs i Norge. Da vil vi både øke norsk forsvarsevne og sørge for at basepolitikken «står støtt», slik Adresseavisens leder tok til orde for.

Teksten ble refusert av Adresseavisen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.