Kampen mot bompenger er ingen klassekamp

Foto: Kjetil Ree

Sosialister som bastant påstår at bompenger er urettferdig gjør høyrepopulistene en stor tjeneste. Enda verre er det når kommunister med høy kulturell kapital setter seg på en pidestall som dommere over miljøpolitikeres moral.

Torkil Vederhus
Om Torkil Vederhus (1 artikler)
Torkil Vederhus er leder for programkomiteen i Oslo MDG og til daglig byrådssekretær for finans i Oslo kommune.

De fattige rammes hardest av luftforurensing
Bompenger er ikke et perfekt tiltak, men det er gode argumenter for høye bompenger også i et klasseperspektiv. Oslo er en by med relativt store sosiale forskjeller. Flere av områdene med mange fattige har to ting til felles: lavere andel bileeierskap og høy luftforurensing. Luftforurensing er en kostnad de som ikke har råd til å kjøpe seg et annet sted å bo betaler i form av kortere levetid og dårligere helse.

LES OGSÅ: Dette er et tilsvar til artikkelen: Dobler bompengene blir selv millioner – ikke rart om folk blir lei miljøpolitikk 

De rike betaler
Når bompengers sosiale effekt har blitt utredet er det ikke overraskende at det er rike menn som i størst grad må betale. Det er selvfølgelig også fordi det er de som har råd til å betale. Bil er dyrt, og slettes ikke alle har råd til å eie en bil. Da må vi ha alternativer. Bompengene går til kollektivprosjekter og forbedringer for syklister og fotgjengere, tiltak som i stor grad hjelper de med lav inntekt. I tillegg til dette jobber byrådet aktivt med å utjevne forskjellene på andre områder, gjennom barnehagene, aktivitetskole og skolen og områdesatsinger. Anklagen om at byrådet gjennomfører en politikk uten hensyn til folk med lavere inntekt er rett og slett en skivebom.

LES OGSÅ: Bør sosialister støtte KAF? 

Løper høyresidas ærend
Når den radikale venstresiden argumenterer mot bompenger har de falt i en felle lagt av høyresiden. Bildet av bompenger som noe som hovedsaklig rammer sliterne gir dem legitimitet i sin konsekvente kamp mot å løse Oslos virkelige utfordringer med luftforurensing, kø og finansiering av viktige kollektivprosjekter. Når Johansen i tillegg setter klassebevisste politikeres motiver i tvil er gavepakken komplett. Det taper alle på.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.