Svenske Socialdemokraterna går mot sentrum – Vi står i midten, sier Stefan Löfven

Stefan Löfven på sin egen facebooside.

Den svenske statsministeren angriper Moderaterna, men åpner døra for samarbeid og komprimisser. Erklærer at de står i midten av svensk politikk.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

På fredag kunne Sveriges statsminister Stefan Löfven fortelle følgerne på hans facebookside at det hans parti Socialdemokraterna (S) står i midten av svensk politikk. I en lengre post hvor han kritiserer det liberal-konservative partiet Moderaterna for å ha gått til høyre fastslår han:

«Vi sosialdemokrater står i midten av svensk politikk og vi er alltid klare til å komme til enighet og kompromisse når det kreves for å føre landet framover.»

Socialdemokraterna har selv blitt kritisert for å ha dreid mot høyre i likhet med flere andre sosialdemokratiske partier i Europa og posten sees av flere som en manifestering av dette. I Nederland, Spania, Frankrike og Hellas har de tidligere gigantene gått til å bli nærmest ubetydelige etter at partiene har omfavnet liberalistisk økonomisk politikk, åpnet for svakere vern i lovverket for arbeidere og svekking av velferdsstaten.

 

Et av Socialdemokraternas søsterparti i Europa som definitivt ikke har gått til høyre, heller tvert imot, er britiske Labour. De har ‘For the many not the few’ som sitt slagord, noe Löfven ser ut til å lage en slags kopi av med ‘Vi är et parti för många inte bara några få». Partilederen for Det britiske arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn, er riktignok selverklært sosialist og snakker om å ta Storbritannia mot et sosialistisk samfunn, ikke med å samarbeide med høyresida slik som Socialdemokraterna både gjør i dag og åpner for i framtida med Löfvens facebookpost.

Flere av dem som kommenterer under statsministerens post også uttrykker misnøye med det og ser på utsagnet om at Socialdemokraterna står i midten som et svik av gamle verdier. En av dem skriver:

«Hvorfor maler du S som et sentrumsparti? Kan et venstreparti som Socialdemokraterna  definitivt var under Palme eller Erlanders tid tiltale flertallet av mennesker? Skulle gjerne ville høre hvordan du definerer midten. Sosialdemokrati som ideologi er venstre. Fortsetter dere i partiledelsen å måle opp S som et sentrumsparti så vil partiet tape stemmer både til høyre og til venstre. Jeg har vervet mange ungdommer til sosialdemokratiet, sloss for arbeidsretten, jobbet under valget, bekjempet høyrepartienes arbeiderfiendtlige forslag i sosialdemokratiets navn. Jeg gjør kampanje for sosialdemokratisk venstrepolitikk og ikke noe annet. Gjør det rette og rett opp i dette. Hvis ikke taper dere meg og flertallet av valgkampaktivistene.»

Sosialdemokraterna har siden 2014 sittet i regjering sammen med Miljöpartiet, men er avhengig av støtte fra høyresida for å få gjennom budsjetter da de to ikke har flertall i Riksdagen, ei heller med støtte av Vänsterpartiet. Før Socialdemokraterna tok over i 2014 satt ei høyreregjering under ledelse av Moderaterna og Fredrik Reinfeldt i åtte år. Selv om arbeidsløsheten i Sverige har falt er det mange som har uttrykt misnøye med den manglende viljen til å sette et virkelig venstrepreg på denne perioden samt å reversere flere liberalistiske reformer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Svenske Socialdemokraterna går mot sentrum – Vi står i midten, sier Stefan Löfven

  1. AvatarPer Sigvald Johansen // 2017-10-26 kl 21:24 //

    Men landet sitt har jo svenskene i stor grad ødelagt……

Kommentarfeltet er lukket.