Norges viktigste yrkesgrupper

Foto: Herald Post

Advokat og ambassadør kommer på topp over høystatusyrker. Men det er de tyngste og dårligst betalte jobbene som holder samfunnet sammen.

Loni Bjerkholt-Pedersen
Om Loni Bjerkholt-Pedersen (31 artikler)
Loni Bjerkholt-Pedersen er bosatt i Larvik. Hun har en bachelorgrad i idrettsvitenskap og er på fritiden skribent og blogger.

Det er dessverre fremdeles slik at noen yrker anses som lavstatus og høystatus. Vi lever også i en tid hvor enkelte sykdommer ansees som høystatus og lavstatus, og som blant annet gjør at enkelte sykdommer blir forsket mer på enn andre. (Spoiler alert, kvinnesykdommer er på bunnen.)

Det er laget mange lister på hvilke yrker som er høystatus og lavstatus. Som oftest kommer blant annet advokat, ingeniør og ambassadør på topp ti, i mens butikkmedarbeider, renholdarbeider og håndverker havner på bunnen. I mitt hode, etter mitt skjønn, er lista snudd helt på hodet. For er det noen som holder hjulene i gang i samfunnet vårt, så er det vel strengt tatt ikke advokaten eller lederen?

De viktigste jobbene i vårt samfunn, etter mitt skjønn, er de som danner fundamentet i livene våre. Det er disse menneskene, som ikke bare utfører den tyngste og mest prekære jobben i samfunnet, det er også de, som av en eller annen grunn, får dårligst lønn- mest ugunstige arbeidstider- og de dårligste arbeidsvilkårene. Dessverre.

Derfor har jeg laget en egen liste over yrker som fortjener å være høystatus-yrker. (Her kunne jeg hatt mange flere, men advokat og ambassadør ville trolig kommet temmelig langt ned på mi liste.)

♥ Lærer
Antakeligvis den viktigste jobben av dem alle, en forelders stedfortreder, den som skal lære opp barna, lose dem gjennom livet, og sammen med oss foreldre ruste dem for det som måtte komme.

♥ Helsesøster
Det er denne personen som skal rådgi barna våre om seksualitet, psykisk helse, og andre fundamentale områder i livene deres. Her burde regjeringen spytte inn masse penger, vi trenger helsesøstre tilgjengelig på alle skoler, mye oftere enn nå!

♥ Håndverkere
Uten tømrere, snekkere, malere, murere og andre håndverkere ville vi strengt tatt ikke hatt en dritt?

♥ Søppeltømmer og dotømmer
Vi så det i Oslo. Vi ser det i andre land. Uten at dyktige folk tømmer søpla og dritten vår, blir byen- tettstedet vårt, landet vårt, et helvete å bo i. Og alt bare stopper opp.

♥ Renholdsarbeider
Jeg har selv jobba med renhold. Og jeg har selv jobba som leder. Den tyngste- og viktigste jobben er definitivt renholderen.

♥ Hjelpepleier- og andre omsorgsfunksjoner
De vasker oss, gir oss riktige medisiner og trøster oss i de mest sårbare fasene i livet. Så hvorfor får ikke alle sykepleiere fast jobb- og høyere lønn?

♥ Journalist
I vår tid gis mer og mer makt til den enkelte, til menigmann. Selv synes jeg journalister ofte er for tabloide til at jeg orker å lese aviser- eller se på nyheter, men økt kjennskap. og kritisk tenkning til samfunnet- og verden rundt oss- klarer vi oss ikke uten.

♥ Butikkmedarbeider
Hvor skulle vi kjøpt maten vår, dasspapiret vårt, tampongene våre, uten disse menneskene? En blid butikkmedarbeider gjør en dårlig dag bedre!

♥ Breddeidrettstrener
Som læreren.. Disse menneskene skal lære barna våre gode verdier, lære dem om samspill- og gi dem en følelse av tilhørighet.

♥ Taxisjåfør
Det å bli kjørt hjem fra byen, bli henta når bussen kjørte forbi, bli kjørt til døra fra sjukehuset etter at du har hatt et smertefullt inngrep, er fantastisk. Og trivelig.

♥ Vaktmester
Til alle oss som ikke er teknisk anlagte eller praktisk anlagte.. Som ikke klarer å skifte lyspære eller såvidt veit hva en aux-kabel er: takk for at dere finnes!

♥ Bilmekaniker
Vi kommer ikke helt utenom bilen. Ennå. I en travel hverdag med full jobb og barn er det en lettelse å vite at noen har peiling på ting som jeg ikke kan en døyt om, og som pleier mitt fremkomstmiddel som det viktigste i verden.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Norges viktigste yrkesgrupper

 1. AvatarEspen Franck-Nielsen // 2017-10-19 kl 16:28 //

  Vi skal være glade for at fet finnes folk som tar disse såkalte «lavstatus»-jobbene. Alle kan ikke leve av å sitte ved en data og være konsulenter for et eller annet.

 2. Avatarbørre arnold // 2017-10-19 kl 20:21 //

  Jeg tror et moderne samfunn er avhengige av veldig mange typer yrkesgrupper for å fungere. Man trenger vel hverken å ha studert sosialantropologi eller makroøkonomi for å forstå det. Å drive med tabloide rangeringer er bare tull.

 3. Her på Radikal Portal er en overveiende del av artiklene basert på skrivers personlige følelser.
  Denne artikkelen føyer seg pent inn i den rekken.
  Nå er det ikke slik at jeg er uenig i det Loni Bjerkholt-Pedersen skriver, men mesteparten er jo ganske enkle selvfølgeligheter. Og det er helt ubegripelig for meg hva formålet med artikkelen hennes egentlig er?
  Kanskje hun skulle tenke seg litt om. Det hadde vært nyttig med en mer analytisk tilnærmng til den problemstllingen hun tar for seg, samt gått litt mer i dybden på hvorfor noe blir høystatus og noe lavstatus. Så å si definere hva hun mener er problemet, og så foreskrevet en strategi for å nå det jeg får inntrykk av at hun egentlig mener, nemlig få vekk skillene mellom høystatus of lavstatus yrkene.
  Om det er en nyttig ting kan de lærde selvfølgelig strides om, men det hadde vært en litt spennende tilnærming (synes jeg).

 4. Avatarflæskogbananer // 2017-10-22 kl 11:22 //

  egentlig enig i det meste her. Men bønder burde vært inkludert.

  Sannsynligvis den yrkesgruppa i Norge som får minst respekt i forhold til hvor viktig jobb de utfører. Dårlig betalt, forhatt av mediene, lite fritid, hardt fysisk, og krever mer intelligens enn de fleste tror.

  Samtidig som de produserer noe av verdens tryggeste mat, med svært god dyrevelferd, i et ekstremt vanskelig område å drive effektivt landbruk.

 5. Syntes egentlig at bønder og yrkesjåfører burde være inkludert her

Kommentarfeltet er lukket.