Pocahontas eller grov utnyttelse av desperate mennesker: Hva bør antirasismen handle om?

Skjermdump fra Siv Jensens Instragram-konto.

FrP bruker rasisme for å dekke over og legitimere slike angrep på fellesskapet, velferdsstaten og arbeidslivet. Det bør vi lage et helvetes leven utav. Hvis vi heller velger å ta utgangspunkt i hva Siv Jensen har på seg når hun skal på fest danser vi etter hennes pipe.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (149 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

«Debatten har rast i sosiale medier etter at Siv Jensen postet et bilde av seg selv i indianerkostyme under Finansdepartementets høstfest».

Ikke overraskende kunne NRK for to dager rapportere fra Twitter om at masse folk, kjendiser og politikere deriblant, hadde hatt sine meninger om at Siv Jensen hadde dratt på seg et karnevalskostyme som visstnok skulle etterligne den sagnomsuste Pocahontas.

Davy Wathne, Jan Åge Fjørtoft, Hadia Tajik, Aili Keskitalo, Ulrikke Falch og sikkert enda flere hadde sitt å si. Om du ikke har fått det med deg kan du ganske sikkert gjette reaksjonene som blei beæret med haugevis av nyhetsartikler. Sjansen er også stor for at du selv allerede har gjort deg opp ei mening om finansministerens antrekk i hennes eget ministeriums  høstfest. Denne teksten skal imidlertid ikke handle om hva man skal synes om slikt, men hva man bør gjøre i møte med det.

Når man ser et bilde av Siv Jensen som Pocahontas er det første man bør spørre seg selv følgende «Hva er det Siv Jensen vil med dette bildet? Hvilke reaksjoner ønsker hun seg?»

LES OGSÅ: Ville kaste ut og stenge grensene for romfolk — holdt tale på holocaustdagen

Hva Jensen vil
Jeg tror hun ønsket følgende:

  • Framstille seg selv som folkelig: Det er slettes ikke usannsynlig at du som leser dette som har kledd deg ut som indianer eller vært karneval med noen som har gjort det eller kanskje deltatt på en «cowboy/indianer-fest. Det var en gang da jeg var en ung student og deltok på en slik fest selv. Jeg syntes konseptet var litt rart, men aksepterte samfunnsøkonomistudentenes festkomites avgjørelse, tok på meg en hatt, ei hvit skjorte og et lisseslips og drakk meg full. Det gjorde jeg skålende med folk som på billigst mulig måte etterlignet noe de hadde sett på Bonanza eller i en gammel spaghettiwestern. En viktig del av facebookstrategien til politikere, og spesielt FrP’ere, er å framstille seg selv som så vanlige som mulig, uhøytidelige og selvironiske. Siv Jensen lager tomatsuppe, besøker en byggeplass, sprer frykt for muslimer, kjører bumpebil på tivoli med Dagbladet, går på ski og drar på fest i indianerkostyme.
  • Jeg er ganske sikker på at hun ville ha en debatt om hun var rasistisk: Jeg hadde ikke tenkt noe særlig på temafesten fra studiedagene før jeg så at facebookvenner engasjerte seg i Jensens klesvalg. Jeg husker ikke hvem som satt i festkomiteen, men er ganske sikker på at de ikke hadde andre tanker enn at det måtte vel bli ekstra moro om folk kledde seg ut. Det er godt mulig de ville valgt annerledes i dag, vel ti år seinere, men i slike saker er det faktisk en ganske stor forskjell på de som studerer samfunnvitenskap og resten av befolkninga og det er derfor det er en god sak for Siv Jensen å smile i Pocahontas-kostyme mens debatten om henne raser. Pocahontas er en film mange liker og en kjent figur. Den handler om en kolonialist som treffer indianerprinsessa og blir vist at disse folkene som han ville ta det ikke-eksisterende gullet til er fine folk som han burde respektere. Sammen med sin kjære Pocahontas megler de fred i det som holder på å bli en krig mellom kolonialister og innfødte. Det er jo interessant i seg selv at det slike historier som blir fortellinga om det som kanskje er historiens verste folkemord, men vi har altså ikke kommet lengre. Filmen blei en slager på kinoer verden over og den tåredryppende historien har vist seg såpass salgbar at den blei reprodusert med noen endringer og gjort til en enda større salgssuksess for noen år siden med Avatar.

LES OGSÅ: Erna Solbergs egne riksmobbere

Provokasjonens mestre
FrP er mestre på å spille på venstresidas og medias reaksjoner. Den debatten som har pågått etter bildet blei publisert er en som FrP i alle fall ikke taper på, høyst sannsynlig går de styrket ut av den. Ikke i min villeste fantasi kan jeg tenke meg at en eneste person som har stemt FrP vil vurdere sin støtte til partiet fordi Jensen er avbildet i Pocahontas-kostyme, uansett hvor overbevisende argumentasjon de møtes med. Jeg er helt sikker en del folk også utafor Frps rekker lurte på hva faen venstresida og antirasister egentlig holder på med.
At man diskuterer det problematiske i slike kulturelle uttrykk — både i filmer som Pocahontas og det at å kle seg ut som ei bestemt folkegruppe for moro skyld — er det absolutt ikke noe galt med. Siv Jensens facebookbilde er imidlertid et veldig dårlig sted å starte. Det blir ikke plass til lange og fine argumentasjonsrekker. Det er blir  plass til refleksjon og avveininger. FrP-lederen vet at det de fleste får meg seg, og i alle fall det de fleste vil huske av denne debatten om noe uker eller måneder, er ei venstreside som blei sur fordi hun dro på seg et kostyme de færreste så noe galt med i utgangspunktet.

Jensen gjorde det FrP alltid gjør, provoserer folk med et mediestunt som en ment å skape splid. Når dette kommer fra toppen av partiet kan du være ganske sikker på at det er gjennomtenkt. Selvfølgelig har de fått med seg at noen synes det er ugreit å bruke nordamerikanske urfolks bekledning, eller en dårlig etterligning av denne, som festdrakt i Norge. Det er åpenbart at de har veid opp pro & contra for hva som muligens kunne spille seg ut i etterkant av en slik post. Dagen etter finansdepartementets høstfest er det ganske sikkert at Jensen og PR-rådgiveren hennes vekslet anerkjennende smil fra hverandre, kanskje med en kommentar om at «idiotene beit på igjen», hva vet jeg.

FrP vinner diskusjoner på egen premisser
«Siv Jensen mener saken er gått helt av skaftet. Hun har fått mye støtte i sosiale medier, og det forstår jeg godt. I Norge er det mange som kler seg ut som indianere, cowboy og sjørøver. Vi går på alt fra Bollywood-fest til togafester, hygger oss, leker og ler. Det har absolutt ingenting med latterliggjøring av minoriteter, urfolk eller andre grupper å gjøre. I Norge er karneval og utkledningsfester fellesskap. Vi senker skuldrene og har glimt i øyet. Dette krenkelseshysteriet fra USA trenger vi ikke Norge.»

Jensen gadd ikke en gang engasjere seg i saken selv i etterkant, men sendte beskjeden over fra sin statssekretær. Jeg regner med at flertallet av de som leser den uttalelsen faktisk gir henne rett i det som sies. Jeg gjør ikke det, men det betyr ikke så mye i denne sammenhengen.

Problemet er at nok en gang fikk FrP sette premissene for en debatt om rasisme. Nok en gang blei antirasismens uttrykk en rein reaksjon på det som etter alt å dømme var et gjennomtenkt PR-stunt som kosta uendelig lite å gjennomføre. Siv Jensen står igjen som feststemt og glad. Antirasismen som en sur festbrems.

Fornøyd med debatten
Med FrP i regjering har det blitt åpna opp for kabotasjekjøring i Norge. Det gjør at utenlandske vogntog i større grad enn før kan kjøre rundt på norske veier mens de får betalt ei lønn som er umulig å leve av i dette landet. Det gjør at lønn og arbeidsforhold til de ganske mange velgerne partiet har i transportbransjen presses enda mer ned. Det bidrar til et fiendskap mellom norske og utenlandske arbeidere som settes i et motsetningsforhold til hverandre. Imens gliser FrPs ekte venner på eiersida av transportselskapene fordi de kan tyne mer profitt ut av hver time arbeiderne jobber.

Med FrP i regjering har det blitt åpna opp for enda flere midlertidige ansettelser. Dette er lett å se i hotell og restaurant, blant vaskere og på byggeplasser. Igjen misbrukes utenlandske arbeidere for å presse ned arbeidsforholdene for alle. Igjen bidrar de til å skape et todelt arbeidsliv mellom de som bor fast i Norge og de som er tilreisende.

765 millioner kroner fikk aksjeeiere i skattelette i dette statsbudsjettet. 700 millioner blei samtidig tatt fra arbeidsløse, også dette et effektivt tiltak for å skape mer desperasjon i arbeidsmarkedet og presse lønninger og arbeidsforhold mot det verre. Brakkearbeidere må betale 750 millioner kroner ekstra i skatt. 700 norske arbeidsplasser til sjøs står i fare for å gå tapt fordi regjeringa åpner for sosial dumping i norsk farvann.

FrP står i spissen for en politikk som skaper et skille i arbeidslivet mellom norsk og ikke-norsk, hvor de bruker desperate utenlandske arbeidere som ei brekkstang for å gjøre norske arbeidsplasser til en kjipere plass å være. De har lagt til rette for en utvida arbeidslivskriminalitet i Norge som bidrar til å skape en ytterligere splittelse mellom norske og ikke-norske arbeidere. Denne systematiske forskjellsbehandlinga basert på opphavsland er et verktøy for å drive ned levevilkårene til alle som både jobber og mottar velferdsytelser i Norge. Dette blei ytterligere forsterka i forslaget til statsbudsjett.

FrP bruker rasisme for å dekke over og legitimere slike angrep på fellesskapet, velferdsstaten og arbeidslivet. Det bør vi lage et helvetes leven utav. Hvis vi heller velger å ta utgangspunkt hva Siv Jensen har på seg når hun skal å fest danser vi etter hennes pipe.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.