Valg i Catalonia: Spansk politi bruker uprovosert vold og skyter på folk i gatene – over 500 skadet

Stillbilde fra video tatt av Victor Font.

Catalonia går til valg om løsrivelse fra Spania. Gummikuler og omfattende vold mot fredelige velgere og demonstranter vekker minner fra Francisco Franco militærdiktatur.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I dag er det folkeavstemning i Catalonia om løsrivelse fra den spanske staten. Regionen har status som autonom enhet og Generalitat, det katalanske parlamentet, hadde utlyst og innkalt til valget. Den spanske regjeringa har imidlertid hele veien kalt et slik valg for ulovlig og bedt de katalanske myndighetene avblåse det.

Etter hvert som folkeavstemningen har nærmet seg har truslene fra den konservative regjeringa i Madrid, ledet av Høyres søsterparti, Partido Popular, blitt krassere. For drøyt to uker sida truet riksadvokaten med arrestasjon av 700 katalanske ordførere og denne uka ankom La Guardia Civil, den spanske sivilgarden, som ligger under sentral statlig kontrol og organiseres som en militærstyrke. Etter det har de voldelige episodene eskalert med sitt foreløpige høydepunkt i dag.

LES OGSÅ: Catalonias folkeavstemning og den spanske forakten for demokrati

Politiet tar stemmeurner med vold
Den lokale og regionale politistyrken har ikke aksjonert mot folkeavstemningen. Signalene har vært at det heller ikke ville skje, så derfor satte sentalmyndighetene i Spania inn statlige politistyrker, inkludert den beryktede Guardia Civil. På videoen under kan man se Guardia Civil som forsøker å ta seg inn i et valglokale, men forsøkes hindres av lokale politistyrker og velgere. Ifølge El País har dommere i Katalonia tatt ut tiltale mot lokale politioffiserer for ikke å ha fulgt ordre.

Fra innsida av flere valglokaler har det også gått hardt for seg. De frammøtte nektet å adlyde politiets ordre og mange har blitt banket opp av politiet før de har blitt kastet ut.

LES OGSÅ: I et korrupt og autoritært Spania lever Francos ånd videre

Gummikuler og politivold i gatene
Den spanske statsministeren, Mariano Rajoy, fastholder at folkeavstemningen ikke er i overenstemmelse med den spanske grunnloven. Han har vært fast bestemt på å stoppe forsøkene fra regionale myndigheter og politikere for å få selvstendighet, men også økt selvstyre. Han har støtte både fra det liberalistiske partiet, Ciudadanos, og det sosialdemokratiske PSOE. Det relativt ferske venstrepartiet Podemos har sagt at de helst ser at Catalonia forblir en del av Spania, men innbyggerne selv må få bestemme om de ønsker det eller ikke.

Den katalanske selvstendighetskampen har eksistert så lenge Spania har vært et land, men har vunnet oppslutning og intensitet etter at finanskrisa traff Spania og omfattende korrrupsjonsskandaler har rammet både den sittende regjeringa og kongehuset. I 2014 var det en lignende avstemning og til det katalanske parlamentsvalget i 2015 blei erklært som et valg om løsrivelse. Da vant partiene som vil ha et selvstendig Catalonia et knapt flertall i Generalitat.

Denne gangen har imidlertid Mariano Rajoy og spanske sentralmyndigheter valgt å ikke legge fingrene mellom når det kommer til reaksjoner på forsøket på katalansk løsrivelse

Den spanske politistyrken er beryktet for voldelig og autoritær framferd. De har fått utvidet sine myndigheter av den sittende under Partido Populars styre som har vart siden 2011. Både kommentatorer og vitner bruker sammenligning med Francisco Franco blodige og autoritære militærdiktatur med situasjonen som utspiller seg i Catalonia nå.

Den spanske regjeringa stiller seg bak politiets opptreden og er mer opptatt av sikkerheten til de tilreisende politibetjentene enn publikum. «Mens de følger en rettslig ordre har Guardia Civil møtt på bølling og aggresjoner som denne i Sant Joan de Vilatorrada», skriver innenriksministeriet på Twitter.

LES OGSÅ: Antidemonstrasjonslov vedtatt i Spania: — En plan for å frata oss rettssikkerheten

Får støtte fra fascister
I går samlet om lag 2000 mennesker seg på Plaza del Sol i sentrum av Madrid for å markere sin støtte for de spanske myndighetenes aksjoner for beholde Catalonia som spansk territorium. Konservative politikere og fascister samlet seg under spanske flagg. De krevde at Carles Puigdemont, president for Generalitat, skal fengsles.

De frammøtte sang Cara al Sol, hymnen til det fascistiske partiet Falange Española, også kjent som falangistene. Da høyresida ikke kunne akseptere at venstresida vant valget i Spania og startet en borgerkrig mot valgvinnerne i 1936 kastet Falange seg inn i krigen, deltok i tallrike massakrer av sivile og blei etter hvert en integrert del av Francos diktatur. Flere konservative presidenter i Spania etter diktaturets fall har bakgrunn fra falangistorganisasjoner.

EUs reaksjoner på situasjonen i Catalonia har vært avmålt, men de har advart om at Catalonia ikke vil være medlem av unionen ved en løsrivelse. Det norske utenriksdepartementet sier at situasjonen er et internt anliggende.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Valg i Catalonia: Spansk politi bruker uprovosert vold og skyter på folk i gatene – over 500 skadet

  1. AvatarEspen Franck-Nielsen // 2017-10-01 kl 23:35 //

    Fascismen lever i beste velgående, den kalles bare noe annet.

  2. AvatarEspen Franck-Nielsen // 2017-10-03 kl 11:00 //

    Jeg forstår ikke hvorfor spanske myndigheter holder på sånn. Vold er aldri greit. Det som spanske myndigheter oppnår med å ta til hardhanskene på den måten, er fiendskap mellom spanere og katalanere. Det er ingen av partene tjent med.

Kommentarfeltet er lukket.