Bare Zlapp av du, vi har Controll – Zykkel-VM 2017

Illustrasjonsbilde fra et sykkelritt i Polen. Wikimedia Commons.

70 millioner mottatt i offentlige midler, men sykkel-VM går med millionunderskudd grunnet en glemt regning. Kulturdepartementet bør spise lunsjen sin på et uvasket toalett som straff. Byrådet og fylkeskommunen kan bake kaker, koke pølser og ta vakter i kioskene på fotballcupene i Hordaland, vår viktigste inntektskilde i breddeidrett på laveste nivå.

Svein Kåre Takle
Om Svein Kåre Takle (18 artikler)
Helsefagarbeider, pølsemaker og tillitsvalgt i Fagforbundet SHS fana, Bergen.

Som leder i barnefotballen er jeg for breddeidrett og arrangementer som er med å skape blest om idretten. La det være sagt.

Som borger er jeg for store arrangementer som skaper blest om byen og landet de arrangeres i, samhold og oppmerksomhet. Via store arrangementer får man liksom et helt annet perspektiv på en plass enn det man normalt har i hverdagen, og særlig etter den splittende valgkampen vi nettopp gikk gjennom her til lands. Vi trenger å bygge opp igjen ryktet vårt. La det være sagt.

I forbindelse med sykkel-VM i Bergen fikk Norges Cykleforbund, som for øvrig ikke tegner større prestisje hos meg av å bevisst stave ordet feil, støtte fra statens kulturdepartement på hele 52 millioner kroner. I tillegg kan departementet opplyse at det er 12 millioner kroner mer enn de søkte om i utgangspunktet. Vi skal komme tilbake til hva disse pengene kunne betydd i andre kulturelle arenaer på et senere tidspunkt.

LES OGSÅ av Svein Kåre Takle: Åpent brev til Stein Erik Hagen

Hele denne såkalte folkefesten beløp seg til hele 70 millioner kroner i offentlige midler, noe partiet Rødt protesterte på til Hordaland Fylkeskommune uten å få andre svar enn hets og kritikk i media. Saken ble gravlagt av fylket under en grå R.I.P-stein og festen gikk sin gang som forventet. De patriotiske hovmodige bergenserne strålte av stolthet og ergret seg over de fornuftige østlendingenes revnende likegyldighet over hele sirkuset, men dette la heldigvis ingen demper på festen i sin helhet. Noe ordkrig mellom partene i henhold til den kjente janteloven ble det, men folk flest koste seg på fest, og i sluttspurten satt de klistret foran TV-skjermene og bevitnet at Norge mistet seieren til Slovakia. Noe jeg naturligvis måtte leite etter fordi jeg innerst inne er mer opptatt av PH-verdien på springvann enn hvem som vinner gullmedaljer for Norge.

I kjølvannet av dette VM har Norges Cykleforbund, eller skal vi si Norges ZZZZZZykleforbund, sovet i planleggingen og budsjetteringen. De har nå nemlig funnet ut at de må betale lisensregning til UCI, Union Cycliste Internationale. At de kunne glemme denne detaljen fremstår for meg like banalt som når Jan Hanvolds disipler mener de kan kjøpe ting uten penger. Det er ikke realistisk, men de gjør det likevel.

Prezidenten i Zyklefobundet, Harald Tiedemann Hansen, kan foreløpig ikke gjøre rede for hvor stort underskuddet vil bli, blant annet fordi noen av samarbeidspartnerne ennå har til gode å gjøre opp for seg. Byrådsleder Harald Schjelderup har imidlertid kunngjort at bystyret i Bergen og Hordaland fylkeskommune stiller hele 10,4 millioner kroner i underskuddsgaranti til VM-arrangørene. Det betyr offentlige bevilgninger på hele 62,6 millioner kroner til et arrangement som eksponerer kun de aller beste av de beste. Da heter det ikke breddeidrett lenger, og kulturdepartementet bør spise lunsjen sin på et uvasket toalett som straff etter min mening. Byrådet og fylkeskommunen kan bake kaker, koke pølser og ta vakter i kioskene på fotballcupene i Hordaland, vår viktigste inntektskilde i breddeidrett på laveste nivå.

LES OGSÅ: Verden vil bedras og du blir lurt

Toppen av denne bedervede bløtkaken med nærmest verneverdig pisket krem er at bergensere så langt har vippset til sammen hele 3,2 millioner kroner inn for å dekke dette underskuddet. Da beløper bevilgningene seg til hele 83,4 millioner kroner for et 10 dager langt arrangement og det vi kalte en folkefest. Så kommer blant annet politiets beredskapsutgifter i tillegg til alt dette. Tidlig i den politiske valgkampen ble det ramaskrik da det ble kjent at Fagforbundet støttet Arbeiderpartiets kamp med 20 millioner kroner for en skriftlig avtale inngått mellom partene om fornuftige og bærekraftige føringer i arbeidslivet de neste fire årene dersom vi klarte å danne en rødgrønn regjering. Vi ser jo det motsatte skje hver dag, men likevel.

Disse 3,2 millioner kronene fra gavmilde bergensere ville vært nok til å kjøpe fotballsko til 7.000 spillere i barnefotballen. Hvorfor jeg nevner det? Jo, fordi vi vet at det finnes mange tusen barn som ikke får gå på fotball fordi foreldrene mangler penger til noe så enkelt som sko og annet nødvendig utstyr.

52 millioner kroner fra kulturdepartementet og 10,4 millioner kroner fra Bergen og Hordaland fylkeskommune ville blant annet vært nok til å sørge for at alle banene i Hordaland hadde egnete mål. Flere klubber mangler mål på banene sine, dette kan blant annet bety at den lille spilleren må forsvare et 7`er mål i en 5`er kamp. Settes ballen i krysset eller like under tverrligger har ikke poden sjans i havet til å redde ballen, og selvtilliten ryker drastisk, enten gradvis eller umiddelbart.  

I Fana Kulturhus koster det 50 kroner per time å leie et øvingsrom dersom man vil spille med sitt nyoppstartede band. I sentrum av Bergen koster rommene 150 kroner per time, eller 350 kroner per døgn. Selv for en dreven musiker som meg selv må man alltid øve før man skal gå på scenen, for de mindre drevne musikerne må man øve masse. De mer erfarne kan klare seg med litt mindre, men øve må man.

For 62,6 millioner kroner i offentlige bevilgninger kan lokal idrett og kultur styrkes i betydelig grad, men her brukte de pengene på den smale toppidretten, og festen gikk med underskudd.

3,2 millioner kroner i donasjoner til allerede pengesterke formål gjør meg flau, pinlig berørt og betenkt i tragikomisk retning. Og da setter jeg bare kultur og idrett på alle nivåer opp mot hverandre for å skape et perspektiv på det hele. Hadde jeg gått løs på kommunal helse, utdanning, egenandeler, prisvekst og lønnsreduksjon ville dette sett enda verre ut.

Når alt det er sagt så vil jeg avslutte med å gi oppriktig ros til President Harald Tiedemann Hansen. Da jeg undersøkte ham fant jeg fort ut at han faktisk tjener under 100.000 kroner i året på sitt verv som president for Norges Zykleforbund. Betydelig mindre enn hva direktørene i NFF kan skilte med. Kudos til Hansen som engasjerer seg i en organisasjon for en så lav symbolsk sum, skam til kulturdepartementet, Bergen bystyre og Hordaland fylkeskommune som punger ut over 60 millioner kroner av våre penger til et arrangement der man bokstavelig talt står langs veien og stirrer på mannerumper suse forbi.

Og til alle dere som vippset til sammen 3,2 millioner kroner for å dekke underskuddet: SERIØST!?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned