Jeremy Corbyn: Ufølsomme og kalkulerte konservative gir skattegaver mens fire millioner barn er fattige

Skjermdump fra Labours youtubekanal.

Frontalangrepet på De konservative blei fulgt opp av lovnader om mer arbeid, mer likhet, mer demokrati og en massebevegelse som sammen skal bygge sosialisme. Jeremy Corbyn framsto som den ubestridte lederen for et samlet og sterkt Labour i dagens landsmøtetale.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

For første gang siden Jeremy Corbyn blei valgt som leder for det britiske Arbeiderpartiet, Labour Party, i september 2015, sto ham foran eget landsmøte som den ubestridte lederen. Selv om Corbyn vant ledervalget for to år sida og så gjenvalget ett år seinere med knusende marginer har høyresida i Labour hele tida åpnet opponert mot den populære partilederen. Da han ledet Labour til et valgresultat på over 40 % av stemmene stilnet imidlertid kritikken.

I dag talte han foran landsmøtet, offensiv i tonen, klar til å ta over regjeringsmakta og med visjoner om et samfunn vesentlig annerledes enn det han mener De konservative bygger fra posisjon. Corbyn gikk til frontalangrep på Theresa Mays regjering og lovet et Storbritannia hvor de mest sårbare skal løftes opp med skattepenger fra de som har aller mest.

LES OGSÅ om Jeremy Corbyn under valget: Kommentariatet feilet — klasse funker!

Ufølsomme kalkulerte konservative
— Over fire millioner barn lever nå i fattigdom. 20.000 politibetjenter, 11.000 brannmannskap mistet sine jobber på grunn av denne regjeringa. Flere folk enn noensinne tidligere er fattige samtidig som de jobber. Og [Storbritannia blei nylig] fordømt av FN for sin behandling av funksjonshemmede. Det er ikke «sterkt og stabilt» det er ufølsomt og kalkulert, slo Corbyn fast til stor jubel fra salen.

Med slagordet «For the many, not the few» (for de mange, ikke de få) på veggen like bak seg hamret Corbyn løs på den britiske høyreregjeringas omfordelingspolitikk til fordel for de rike.

— De konservative kalkulerte at å gjøre livet verre for millioner, i kuttpolitikkens navn, ville betale seg ved å gi heftige skattegaver til til de rike og mektige.

LES OGSÅ om Corbyn og media: Media: elefanten i rommet

Saken for sosialisme
Corbyn er selverklært demokratisk sosialist og refererte til sosialismen flere ganger i sin tale. Han lovte at Labour skulle jobbe for et sterkere helsevesen, få ned sosiale ulikheter, forbedre forholdene i arbeidslivet, tette lønnsgapet mellom kvinner og menn, og få flere folk i verdige jobber. Ettersom De konservative har økt studieavgiftene har også kampen, ikke bare for å reversere økningene, men for at hele utdanningsløpet skal være uten kostnader blitt en kjernesak for Labour etter at Corbyn tok over lederskapet.

— Våre nasjonale utdanningstjenester vil drives etter klare prinsipper: universell, gratis og bemektigende utdanning. Dét, konferanse, er sentralt for vår sosialisme for det 21. århundre: For the many, not the few!

Ved flere tilfeller i den timeslange talen tok den 68 år gamle partiveteranen klar avstand fra rasisme og beskyldte høyresida i landet for å bruke splittende retorikk og å bruke innvandrere som syndebukker for deres som har ført til økende fattigdom og forskjeller.

— Vi vil aldri følge De konservative ned i rennesteinen ved å skylde på innvandrere for de dårlige sidene ved vårt samfunn. Det er ikke innvandrere som presser ned lønninger og arbeidsforhold. Det er derimot de verste sjefene i samarbeid med den konservative regjeringa. De går aldri glipp av en mulighet til å angripe fagforeninger og svekke folks rettigheter på arbeidsplassen.

Med henvisning til at 125.000 barn er hjemløse i Storbritannia vil Labour nå øke skattene på ubrukt eiendom, og i noen tilfeller tvangsoverta land. «Use it or lose it», fastslo Corbyn til vill jubel.

LES OGSÅ: Bernie Sanders: Vi går mot et oligarki i verden og i USA og det truer verdensfreden

Vi er den politiske hovedstrømmen
— Det sies ofte at politikk kun kan vinnes fra sentrum. Og på en måte er ikke det feil, framholdt Corbyn foran et leende og protesterende publikum — Så lenge det er klart at det politiske gravitasjonssenteret ikke er fast eller ubevegelig. Ei heller er det hvor de politiske kommentatorene i massemedia tror det er.

Jubelen steig straks da Corbyn for andre gang pekte nese til media som har gitt ham alt annet enn hjelp i sine to år som Labour-leder.

— En ny konsensus stiger opp fra det store økonomiske krasjet og årevis med kuttpolitikk, når folk begynte å finne en politisk stemme for sine håp om noe annerledes og noe bedre. 2017 er kanskje året hvor politikken endelig kom ajour med krasjet i 2008. Fordi vi tilbød folk et klart valg. Vi må bygge en enda breiere konsensus rundt prioritetene vi satte under valgkampanjen, hvor vi fremmer både omtanke og kollektiv etterstrebelse. Dét er det virkelige gravitasjonssenteret i politikken. Vi er nå den politisk hovedstrømmen!

Se hele talen under:

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned