Rødt Hordaland støtter de streikende arbeiderne i Norse Production

Foto: Rødt

Fredag går de 120 hovedsakelig polske arbeiderne i Norse Production ut i streik for en tariffavtale som vil kunne gi hver enkelt 30 000 ekstra i skifttillegg. Rødt Hordaland støtter de streikendes krav.

Isak Lekve
Om Isak Lekve (27 artikler)
Aktivist, skribent, sosiolog - og sosialist.
Jeanette Syversen
Om Jeanette Syversen (2 artikler)
Jeanette Syversen er førstekandidat til Stortinget for Rødt Hordaland.

I Norge er det tradisjon for samarbeid mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Dette har resultert i høye lønninger – men også høy produktivitet og mulighet for bedriftene til å ta ut gode overskudd. Dette samarbeidet manifesterer seg først og fremst gjennom det kollektivt organiserte arbeidslivet, og tariffavtalen hvor bedriften forplikter seg til å forhandle med arbeiderne som en enhet – og arbeiderne forplikter seg til å godta ledelsens styringsrett mellom lønnsoppgjørene. Det er dette som er grunnsteinen i den bejublede norske modellen.

At ledelsen i Norse Production nekter å gi sine polske ansatte tariffavtale er derfor ikke bare noe som i seg selv går økonomisk ut over bedriftens ansatte – men et angrep på hele den norske arbeidslivsmodellen og det som har skapt relativ likhet og trygghet i landet vårt. Rødt står derfor 100% bak de streikende arbeiderne, og har i tillegg et landsmøtevedtak på at vi alltid vil arbeide for at arbeidsinnvandrere skal få jobbe på norske lønns- og arbeidsvilkår. I seg selv fordi vi unner dem gode og forutsigbare lønns- og arbeidsvilkår – men også fordi vi ønsker å forsvare de positive trekkene i den norske arbeidslivsmodellen når de nå er under angrep fra høyresiden og arbeidsgiversiden.

 

Jeanette Syvertsen, førstekandidat til stortingsvalget for Rødt Hordaland

Isak Lekve, medlem Rødt Hordaland

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned