Den nyfødte svenskeprinsen er oppkalt etter nazist

Den svenske kongen med dronningen Silvia og hennes far, Walther Sommerlath, like bak. Bildet er fra 1977 og barnet er den førstefødte Victoria.

Gabriel Carl Walther heter den lille, oppkalt etter sin oldefar, nazisten og krigsprofitøren Walther Sommerlath. - Viser at kongehuset ikke bryr seg, sier svensk fascismeforsker.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Torsdag i forrige uke fødte Sveriges prinsesse Sofia sitt andre barn. I går blei barnet vist fram for første gang og for to dager siden blei det offentliggjort hva gutten skal hete. Gabriel Carl Walther er navnet og han får tittelen hertug av Dalarna. Eksperter på kongehuset har uttalt at navnet Gabriel, som han vanligvis vil bli omtalt som, var moderne med tanke på at det ikke er et tradisjonelt kongelig navn. Sveriges største aviser, Expressen og Aftonbladet, er hjertens enige i at både Carl og Walther er familienavn med i tråd med skikken. Carl er fra faren, prins Carl Philip og farfaren kong Carl Gustav, og Walther er fra den avdøde oldefaren, Walter Sommerlath, dronning Silvias far.

Foreldrene prins Carl Philip og prinsesse Sofia over sin nyfødte prins Gabriel Carl Walther. Foto: kunghuset.se

Walther Sommerlath bodde store deler av livet sitt i Brasil og det var derfra han meldte seg inn i utenlandsavdelinga til det tyske nazistpartiet i 1934. Da han flyttet tilbake til Tyskland fire år seinere meldte han seg inn i hovedpartiet, hvor han sto som medlem helt til nazistene tapte krigen og partiet blei ulovliggjort.

— Å kalle opp den nye prinsen etter Walther Sommerlath innebærer at kongehuset ikke bryr seg om hva som har kommet fram eller at det ikke betyr noe for dem at han var nazist, sier den svenske fascismeforskeren Tobias Hübinette til Radikal Portal.

LES OGSÅ: Hvorfor gjorde den britiske kongefamilien nazihilsen?

Produserte krigsmateriell på tidligere jødiskeid fabrikk
Sommerlath døde i 1990 og avsløringen om hans mørke politiske fortid var det avisa Arbetaren som sto for i 2002. Seinere kom forholdet også fram i en TV-dokumentar og flere aviser begynte å skrive om det. Walther Sommerlath flyttet tilbake til Tyskland og byttet til seg en tysk fabrikk fra en jøde som var erklært ikke ønsket i landet. Flere har omtalt det som en tvangsovertagelse.

— Han byttet til seg en metallvarefabrikk i Berling fra en tysk jøde til en for Sommerlath meget fordelaktig pris, forklarer Hübinette.

Dronning Silvia uttalte i sin tid at faren ikke hadde vært politisk aktiv og benektet at fabrikken hadde produsert krigsmateriell. Det stemte imidlertid dårlig da undersøkelser kunne vise at de blant annet krigsmateriell hadde produsert deler til stridsvogner og finoptikk til luftforsvaret. Ifølge Hübinette kan fabrikken også ha benyttet seg av slavearbeid under krigsårene.

Flere har beskyldt det svenske kongehuset for å fortie og til og med lyve om saken for å dekke over Sommerlaths fortid.

Tobias Hubinette

LES OGSÅ: Grunnlegger av Sverigedemokraterna deltok i jødeutryddelsen

En historie av svensk overklassenazisme
I svensk presse har navnevalgets politiske undertoner knapt blitt nevnt. I radioprogrammet Nordegren og Epstein sier imidlertid førstnevnte «Skal man kalle opp barnet sitt etter en gammel nazist?!» Kollegaen bryter inn og svarer at mange har da hett Walther. «Ja, det er mange som har hett Adolf også.»

I Sverige har mange familier fra overklassen leflet med nazismen. IKEAs hovedaksjonær og grunnlegger, Ivar Kamprad, er kanskje den mest kjente, men det finnes mange andre eksempler som Greve Eric von Rosen og offiseren og sivilingeniøren Carl-Ernfrid Carlberg.

— Til forskjell fra mange andre land så var det aldri noe oppgjør med nazismen i Sverige etter 1945 og de i den svenske eliten som hadde støttet Nazi-Tyskland blei derfor aldri rammet av noe oppgjør.

— Mener du det sier noe om normaliseringen av rasisme og det høyreekstreme i Sverige at de har valgt å kalle barnet Walther?

— Jeg vil heller si at det på et symbolskt plan reflekterer at vi lever i en både reaksjonær og revisjonistisk tid som både opphøyer alt gammelt og gjerne endrer historien.

— Navnevalget og dets koblinger til en kjent nazist har vakt lite reaksjoner i den svenske pressen. I Norge har det ikke blitt omtalt såvidt Radikal Portal kjenner til, på tross av at Sommerlaths nazistiske historie blei omtalt i sin tid. Hva tror du grunnen til det er?

— Respekten og lojaliteten for kongehuset er veldig sterk i dagens Sverige og har om mulig blitt enda mer ekstrem i det siste når kongehuset for mange har stått for tradisjon og stabilitet i en urolig tid.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned