Åpent brev til Bent Høie

Foto: Jarle Vines

Bent Høie, jeg kan forsikre deg om at kvinnekroppen bruker tid på å komme seg etter en fødsel. Gjerne mer enn 4 til 24 timer.

Ingrid Blomstrøm Nordbø
Om Ingrid Blomstrøm Nordbø (1 artikler)
Ingrid Blomstrøm Nordbø er bibliotekar, og fulltidsfeminist. Bor på Romsås med mann, barn og mer garn enn det er mulig å strikke opp for én person. Blogger på whiskyogstrikketoy.wordpress.com.

Hei Bent Høie!
Jeg må innrømme at jeg ikke har gjort dette før – skrevet åpne brev, altså. Men det er en sak jeg gjerne vil diskutere litt. Og det er sykehus. Nærmere bestemt fødeavdelinger på sykehus. Og fødsler. Og barsel.

Jeg har i grunnen bare lest èn sak om dette sånn i det siste, men det trigget en del følelser, blant annet raseri. Ikke rettet mot deg personlig, men mot den kommende situasjonen som beskrives. Her er saken. Der står det blant annet å lese at «når Bergen får nytt barnesykehus i 2022, får fødeavdelingen om lag like mange rom som i dag, til tross for ventet befolkningsvekst. Sykehuset planlegger for at 40 prosent av de fødende vil bli skrevet ut fra 4 til 24 timer etter fødselen.»

Og det er spesielt den siste setningen der som får meg til å se rødt. Jeg skal prøve å gå gjennom grunnene så oversiktlig og saklig så mulig, samtidig som dette blir ganske personlig også.

LES OGSÅ: Rettsikkerhet for kvinner hovedparole i 8.mars-toget 

En fødsel er ikke over når ungen er ute 
Du skjønner det,  Bent Høie, at jeg fødte en fantastisk liten jente i februar. Og heldigvis, som du selv sier, så er Norge et av de beste landene å være mor i. Jeg fikk flott oppfølging under hele svangerskapet, og en trygg og god fødsel på et sykehus jeg valgte selv. Jeg fikk all den helsehjelpen jeg kunne ønske. Og så fikk jeg og barnet mitt være på barselavdelingen i tre dager.

Her er jeg redd vi ikke kommer utenom – vi må inn på noe av det litt personlige. Jeg skal ikke gå for mye i detaljer, men her er et relativt enkelt regnestykke. Jeg anser meg selv for å ha vært frisk etter det som var en udramatisk fødsel. Med andre ord er det naturlig å anta at jeg ville inngått i de 40 % av fødende kvinner som Bergen sykehus mener skal utskrives – altså sendes hjem i løpet av 4 til 24 timer etter fødsel. Nå skal jeg fortelle litt om hva som foregikk i løpet av disse timene da jeg fødte.

Barnet vårt kom litt før midnatt – da hadde vi vært på sykehuset siden klokken ni om morgenen, og jeg hadde vært våken i ca 16 timer. De neste to timene besto i all hovedsak av at jeg lå helt i ro med den nyfødte babyen min oppå brystet mens diverse jordmødre og leger sørget for nødvendig etterbehandling. Det er nemlig ikke sånn at fødselen er over i det ungen er ute, men det vet du sikkert. Så da har to timer gått av utskrivingsklokka – vi har 2-24 timer igjen. I løpet av de neste 2-3 timene ble ungen vår vasket, målt og veid, og jeg fikk i meg litt mat og saft. Så tuslet vi over til barselavdelingen i halv fem-tiden på morgenen, der vi fikk et rom for oss selv, vi tre.

LES OGSÅ: Helseministeren skal være stolt av meg

Etter fødselen
Og her må jeg nesten stoppe opp litt og nok en gang erklære hvor heldig jeg føler meg som fødte på Ullevål sykehus, ABC, der det faktisk er tilrettelagt for at familien får være sammen. Hvor heldig jeg er for at jeg ikke tilfeldigvis bor et sted hvis nærmeste sykehus kanskje ligger et par timers kjøring unna, som kanskje ikke har lagt opp til at man skal være sammen som en nybakt familie etter fødselen. Der man kanskje blir trillet inn på et firemannsrom og må ligge alene med en nyfødt baby og være redd for å forstyrre andre vilt fremmede mennesker.

Jeg kan ærlig talt ikke se for meg at det er noen god start på barselperioden, Bent Høie. Kan du?

Men tilbake til regnestykket vårt. Den oppmerksomme leser har kanskje fått med seg at det nå har gått fem timer fra babyen var ute til vi var vel installert på et familierom. Nå har vi allerede sprengt minimumsgrensa for utskrivelsestid, og vi har såvidt kommet oss i seng etter et ganske overveldende døgn. Jeg skal ikke plage deg eller noen andre med detaljer, Bent Høie, men jeg kan forsikre deg om at kvinnekroppen bruker litt tid på å komme seg etter en fødsel. Gjerne mer enn 4 til 24 timer.

Resten av de tre dagene vi tilbrakte på barsel trenger ikke å beskrives i detalj, men la meg nevne de viktigste tingene som skjedde. I løpet av de neste 50 timene ble barnet vårt undersøkt av barnelege, jeg fikk hjelp med ammingen (som gikk over all forventning, enda en ting å være glad for), vi snakket med jordmor før vi ble sendt hjem om hvordan vi hadde det og hva vi tenkte om å reise hjem med dette nye vesenet, underlivet mitt ble undersøkt for tegn til infeksjoner eller andre uhumskheter, og ikke minst ble babyen vår testet for Føllings sykdom. Dette vet du sikkert alt om, Bent Høie, men jeg sier det likevel. Denne testen, som er en blodprøve som tas fra foten, må tas når babyen er minst 48 timer gammel. En veldig enkel test som kan avdekke en potensielt livstruende sykdom.

Hva blir alternativene? 
Så for å vende tilbake til utgangspunktet her, nemlig dette målet om at 40 % av de fødende skal skrives ut 4 til 24 timer etter fødsel. Min fødeopplevelse er bare min, og slett ikke gyldig for alle. Noen har hatt en verre opplevelse, noen en bedre. Mange kvinner har sikkert vært klare til å dra hjem etter 4 timer, andre har trengt flere dager eller uker på sykehuset etterpå. Men jeg tror likevel at de følgende spørsmålene mine er allmengyldige:

Hvem skal gjøre alle de tingene som ble gjort mens vi var på barsel? Undersøke barnet vårt, undersøke meg, snakke med meg og oss, ta den livsnødvendige blodprøven, hjelpe med amming ved behov

Hvor skal dette foregå hvis vi er utskrevet fra sykehuset etter 4 til 24 timer? Hjemme hos den nybakte familien? På helsestasjonen? Her må jeg atter en gang komme med min personlige opplevelse: Det tok nesten to uker fra jeg fødte til jeg klarte å gå lenger enn gjennom leiligheten vår. Og enda en ting: Vi bor sentralt, 10-15 minutters gange unna helsestasjonen vår og ca 20 minutters kjøring til sykehuset der vi fødte. Hvordan er det for kvinner som har et par timer til nærmeste sykehus?

Når skal dette gjennomføres? Det har lenge blitt ropt varsku om at retningslinjene rundt hjemmebesøk fra jordmor ikke følges. Den frivillige organisasjonen Ammehjelpen har foretatt en spørreundersøkelse som viser «at bare 11 prosent av Norges barselkvinner bor i en kommune som tilbyr hjemmebesøk av jordmor i henhold til retningslinjen.»  Fødselslege Gro Nylander mener «Norge er nesten et u-land når det gjelder omsorgen for barselkvinner.» (Betalingsmur.)

Ikke avfei bekymringene våre
Igjen, vi var heldige. Vi fikk besøk av jordmor under en uke etter at vi kom hjem fra sykehuset. Der vi hadde vært i tre dager. Der alle disse tingene jeg har nevnt ble gjort. Der vi fikk all den hjelpen vi trengte – det var bare å krysse korridoren.

Jeg skal ikke snakke for alle kvinner – ikke alle har det som meg. Men jeg er nok ikke alene om å synes det er vanskelig å ta opp telefonen og ringe en travel fødeavdeling hvis det er noe jeg lurer på. Jeg tror ikke jeg er alene om å synes det er annerledes å prøve å forklare smerter, tanker og følelser over telefon enn ansikt til ansikt med noen.

Så kjære Bent Høie: Vær så snill å ikke avfei bekymringene til alle de som jobber med fødsel og barsel, alle kvinner som har født eller skal føde, alle som sier de er bekymret for vårt framtidige helsetilbud. Ikke kritiser noen for å «skremme kvinner unødvendig.»

Vi er skremt. Med god grunn.

Denne saken ble først publisert på whiskyogstrikketoy.wordpress.com

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Åpent brev til Bent Høie

 1. AvatarSverre Midthjell // 2017-09-03 kl 10:21 //

  Det er ikke slik at det du etterlyser skal skje på eget barselhotell da, som på St. Olav? Der er de fleste ute av føden etter ca. 4 timer, og så får man to-tre dager på barselhotell med oppfølging av jordmødre og plass til far også

  • AvatarAleksander Nordgarden-Rødner // 2017-09-04 kl 12:20 //

   Det er ikke slik at alle sykehus *har* barselhotell, og det er heller ikke slik at alle får tilbud. Dersom man har særskilte behov, f.eks. oppfølging av annen medisinering grunnet f.eks. epilepsi, er det barsel, ikke barselhotell som gjelder.

   Samtidig er de historiene jeg har hørt om oppfølgingen på barselhotellene slik at oppfølging burde stå i kursiv, med anførselstegn og stjerne som henviser til en fotnote om at du for det aller meste er overlatt til deg selv, og at om du trenger noe må du spørre tidlig, ofte, og hele tiden.

   • AvatarSverre Midthjell // 2017-09-04 kl 13:47 //

    Min eneste erfaring er St. Olav. Der er i alle fall barselhotellet et helt fortreffelig tilbud med topp oppfølging, men rettet mot de som ikke har spesielle komplikasjoner.

Kommentarfeltet er lukket.