Erna Solberg og Siv Jensen hyllet eldresenter hvor mann seinere bodde med fluelarver i sår

Fagbladet avslørte nylig skandaløse omstendigheter rundt dødsfallet til Åge Villi Kristiansen. I forrige stortingsvalgkamp og i 2015 hyllet både Erna Solberg og Siv Jensen det profittdrevne eldresenteret.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— Jeg synes dette var veldig oppløftende fordi man ser at det er mulig å få opp standarden og kvaliteten i hele omsorgstilbudet vi gir til eldre mennesker, hvis man tør å tenke litt annerledes, sa Jensen til NRK etter sitt besøk på Skoggata bo- og servicesenter i stortingsvalgkampen for fire år siden.

Erna Solberg hadde vært på samme sted noen små måneder før. Også hun var imponert. Den daværende høyrelederen fortalte at velferdsprofitøren Norlandia hadde «fått til noe spesielt».

— Her er det tydelig at dere har fått til noe som man burde ta til etterretning andre steder også, la statsministeren til.

LES OGSÅ: Har velferdskonsernet Norlandia noe å skjule?

Larver i upleid sår
Saken som Fagbladet og Frifagbevegelse.no slo opp tidligere denne uka var spesiell, men sannsynligvis ikke på den måten Solberg tenkte. Den handlet om 76 år gamle Åge Villi Kristiansen. Ifølge journaler de har gått gjennom og vitnesbyrd og bilder fra hans søster viste det seg at Kristiansen hadde fluelarver i et sår som trengte pleie. Hudlegen hans var ikke tilfreds med behandlingen han fikk på senteret og lurte på om fagpersonellet på der i det hele tatt visste hva sårprosedyre var for noe. Da Kristiansen døde hadde de ansatte på det Norlandia-drevne senteret stoppet hjerte- lungeredning for tidlig ifølge ambulansepersonellet som kom til stedet.

Norlandia Care Norge AS hadde 545 millioner kroner i inntekter i 2016 og har hatt et driftsoverskudd på 96 millioner kroner de siste fem årene ifølge FriFagbevgelse.

Velferdsprofitøren skryter av stasministerens besøk i 2013, Nå vil ikke Erna Solberg si noe som helst. Skjermdump fra Norlandias hjemmesider.

LES OGSÅ: Festen for barnehageprofitørene er snart over!

Mye kritikk av Norlandia
Både Jensen og Solberg returnerte til Skoggata i 2015, året før Kristiansen døde. På den tida var allerede det profittdrevne velferdssystemet som statministerens partifelle, ordfører Tage Pettersen, hadde satt i gang sammen med samarbeidspartiene FrP, Venstre og KrF, under hard kritikk. En pasient hadde omkommet på et annet hjem under Norlandias styre. 89-åringen hadde falt ut av et vindu og de ansatte mente bemanninga var for lav. Andre måtte gå ned i lønn og fikk dårligere pensjonsavtaler.

— Det er ikke uvanlig at ansatte slutter når de får en ny sjef og organisering, så det er nok heller et signal om at de kanskje ikke liker den nye modellen. Det vi er opptatt av er hvorvidt kvaliteten er god nok eller ikke, var statsministerens kommentar da.

Fakta var imidlertid at flere av de ansatte sluttet nettopp fordi de mente omleggingene i forbindelse med privatiseringa gikk ut over kvaliteten på tilbudet til de innlagte.

Nekter å svare
Verken Erna Solberg eller Siv Jensen har svart på Radikal Portals henvendelser og i skrivende stund kan man også se at FriFagbevegelse har blitt nektet svar av statsministeren. Hun henviser til Helse- og omsorgsdepartementet som heller ikke vil svare og peker mot Moss kommune som da de privatiserte helse- og omsorgstilbudene var ferske tiltrakk seg pratsomme politikere fra FrP og Høyre samt topper fra NHO.

Norlandia varslet først ikke Helsetilsynet om forholdene etter at fluelarver hadde bosatt seg i såret til den nå avdøde Åge Villi Kristiansen, men ett år seinere, etter klager fra familien, gjorde de det endelig. Tross gjentatte klager og offentlige oppgjør med drifta i Moss hevder Norlandia at drifta har blitt bedre etter at de tok over. Den daværende statsministerkandidaten for Høyre var langt mer snakksalig den gangen enn nå.

— Jeg er imponert over hvordan man har fått det til her i Skoggata, og mener at dette senteret er et godt utgangspunkt og et godt eksmpel på hvordan ting bør fungere, fortalte hun til Moss Avis.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned