Internasjonalisme i arbeiderbevegelsens historie

I denne videoen argumenterer historiker Harald Berntsen for at det kun er gjennom organisering av arbeiderne det kan opprettes monopol på salg av arbeidskraft som kan utligne maktsymmetrien i favør av arbeidsgiverne. Dette monopolet må omfatte alle arbeidere.

27. mai i år arrangerte enkeltmedlemmer i Rødt et heldagsseminar med temaet ’arbeidsinnvandring og internasjonalisme’. Foranledningen for seminaret var uttalelsen som ble vedtatt på Rødts landsmøte tidligere i år som blant annet stiller krav om at det for arbeidsinnvandrere fra EØS-området skal ”kreves ansettelse og en arbeidskontrakt med lønns- og arbeidsvilkår etter norske tariffavtaler.”

En av innlederne var historiker Harald Berntsen. I foredraget argumenterer Harald Berntsen for at sosial dumping, kontraktørvesen osv. ikke må møtes ved å forsøke å stenge noen arbeidere ute, men ved å organisere alle arbeidere. Denne organiseringen må skje på tvers av landegrensene for å være effektiv.

Filmet av Kristian Jørgensen

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.