«Hvem er vi? De rike! Hva vil vi ha? Respekt!»

De rike krever respekt. Foto: Joakim Møllersen

Sosialistisk Ungdom markerte i dag solidaritet med landets rike. Med slagord som "Ja til champagne, nei til skatt" og "Nei til trygd, ja til kake" gikk ferden fra Aker Brygge til Stortinget.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen (tekst, foto og video)

«We are the 1 %, we are the 1 %»

Sosialistisk Ungdom hadde for anledningen byttet ut sine røde bannere med mørke blå og flere hadde tatt finstasen på. Champagnen ble servert allerede før toget startet på Aker Brygge, der boligprisene i Oslo er høyest og hvor arrangørene muligens hadde håpet på å finne størst sympati for sitt budskap. Selv om de var uvanlig fine i tøyet var SU’erne minst like høylydte som de bruker å være.

«La oss styre, la oss eie — våre formuer trenger pleie», ropte de vel 50 frammøtte mens det klirret i champagneglassene.

LES OGSÅ: Rikingenes egne ord om hvor grufullt det er å være rik

I Solidaritet med Hagen og Fredriksen
Solidaritetsaksjonen kom som en reaksjon på utspill i media den siste tiden av folk som Stein Erik Hagen, Bjørn Dæhlie og Bjarne Brøndbo.

Werner Fresvig Krever respekt, skattekutt og slutt på trygd. Foto: Joakim Møllersen

Hagen har kunnet fortelle at «å være rik har blitt et skjellsord» samt at bedriftseiere i Norge behandles som en pariakaste. Han har en estimert formue på 24 milliarder kroner. Dæhlie har fortalt at «overgangen var kjempetøff» til næringslivet. Han har en lignet formue på 300 millioner, har ingen skattbar inntekt og fortalte på et Civita-møte om at det var uforståelig at han måtte betale formueskatt. Den rikeste nordmannen, skatteflyktningen John Fredriksen, har også bidratt til ordskiftet og forklart at «Generelt sett er det å være født med for mye penger en slags straff, spør du meg. En byrde. Det er slitsomt.»

Alle de tre nevnte fikk plakater med både navn og bilde på i SUs solidaritetsmarsj. «Skatteflyktninger er også flyktninger — asylrett til alle» sto det på en av plakatene, kanskje med spesiell referanse til John Fredriksen. Også en av appellantene, sentralstyremedlem i SU Halvor Ekeland, understrekte hvor fælt det var for mange fra hans hjemkommune, Bærum, å måtte dra til Sveits og andre skatteparadiser for å komme seg unna de undertrykkende skattene i Norge.

LES OGSÅ: Dette tjener rikingene som vil kutte i lønna til vanlige folk

De fjonge først
Demonstrantene med fine og dyre klær fikk gå først, men også folk med mer vanlige bekledning fikk lov til å delta. Riktignok måtte de gå bakerst i opptoget. Ledet an av folk i flosshatt, slips og pels hørtes rop av «Hvem eier Norge? Det gjør vi! Hvem eier verden? Det gjør vi!» Et banner som leste «Nu er det blivet for meget – Stopp stigmatiseringen av de velbemidlede sjikt!» fikk også plass helst fremst.

Om demonstrantene når målet om mer respekt og mindre skatt for de rikeste er uvisst, men de vant i alle fall oppmerksomheten til mange forbipasserende som nysgjerrig lyttet til budskapet og tok bilder. Etter demonstrasjonen ble det på ny skjenket champagne i glassene. Også de fattige som gikk bakerst i toget fikk smake på drikkevarene.

Champagne til alle, fattig som rik. Foto: Joakim Møllersen

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på «Hvem er vi? De rike! Hva vil vi ha? Respekt!»

 1. AvatarKristian Fjeldsgård // 2017-08-19 kl 13:02 //

  Er det ikke rart at disse rike som sliter, og som ifølge seg selv får så lav avkasting på sine investeringer at de ikke har råd til å betale skatten sin? Er det manglende dyktighet og bør de ikke overlate sin formue til samfunnet som får investeringer til å yngle?

  • Det beste for samfunnet og fellesskapet er at en stor nok andel av kapitalen plasseres til beste for hele samfunnet, og slik at det blir langsiktig plassering av en stor nok del av kapitalen, og slik at det blir en langsiktig nok avkastning for fellesskapet.
   Eksempler : Penger til utdannelse og kompetanse og å bygge opp kunnskaps-kapital.
   Helt nødvendig utbygging av veier, havner, flyplasser og jernbane. Da mener jeg ikke marinaer til seilbåter og luksusbåter og ikke segway-highway og ikke lyntog og luksustog for eliten og de rikeste.
   Vannkraftverk og vannmagasiner og innenlands overføringslinjer er ofte rett plassering av kapital.
   Kapital til industri og næringer som sikrer god utnyttelse av naturressurser og naturlige fortrinn er ofte rett.
   Rett politikk er både å stimulere fram rett plassering av privat kapital og å bruke en del kapital som staten har til å styre og å stimulere fram inntekter og verdiskaping.
   Jeg håper at det var norsk musserende vin som ble servert.
   Ellers har jeg ingen planer om å gå med flosshatt med slips på hatten.
   Var dett haveselskab efterpaa klokken seisten seisten og staaende buffet paa gresset elller paa de flate marmorstenene i haven?

Kommentarfeltet er lukket.