Det var noe som skurret, Sylvi

Foto: Bård Gudim, FrpMedia

Barn vil bli mistenkeliggjort, tilliten mellom lærer og elev brytes ned og lærere oppfordres til å bryte taushetsplikten.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (34 artikler)
Guri Waalen Borch er styremedlem i Alna SV og støttespiller for Farida.

Etter at du via NRK oppfordret lærere og andre til å ringe UDI dersom barn forteller om ferieturer i land de har flyktet fra, har mange reagert.

Selv tenkte jeg umiddelbart på hvordan du ville bruke frie og glade barn som forteller om ferien sin til å få sendt hele familier ut av landet. Dersom familien har gjort noe ulovlig og barnet røper det, vil barnet måtte bære skylden for gedigne og kanskje til og med fatale konsekvenser. For hva er konsekvensen, Listhaug, når barnets fortelling når UDI?

Selv reagerer du tilbake (antakeligvis ført i pennen av kommunikasjonsrådgiveren din, Espen) på Facebook ved å påpeke at barn ikke har godt av å reise til land i krig. «Dette handler ikke om angiveri, men at man bør melde ifra hvis vi har informasjon om at et barn er på ferie i områder de har flyktet fra. Er dette trygt for barnas liv og helse?»

LES OGSÅ av Guri Waalen Borch: Nei, Listhaug. Din tommel opp er grotesk

Du er ikke bekymret for barna det gjelder
Det er her det virkelig begynner å skurre. Du mener altså at det ikke er trygt. Likevel har du sagt til NRK at flyktninger som enten skal reise eller har reist på turer til hjemlandet er med på å ta opp plasser fra reelle flyktninger som faktisk har krav på og bruk for beskyttelse. Ergo: har man reist, har man ikke bruk for beskyttelse.

Du vil at UDI skal varsles.

UDI skal varsles, lærere skal angi barn-  med potensiell konsekvens at hele familien sendes tilbake til det de har flyktet fra, til en hverdag i utrygghet, på grunn av en reise du ikke vet noe mer om. Var det for eksempel et familiemedlem som lå for døden, og barnets far som reiste alene for å se broren si for siste gang? Dette er kanskje irrelevant for deg, men barnets fortelling er du ute etter- og vil at lærere skal være ute etter — selv om de har taushetsplikt. Du er jo bekymret for barnet, for liv og helse, er budskapet på Facebook.

Bekymringen din for barnet på en farlig reise til land i krig rimer dessverre ikke. Den påståtte bekymringen for barnet slutter å eksistere for deg så fort barnet har fortalt. Da kan plutselig livet bli mye farligere etter din oppfordring.

LES OGSÅ: Dette handler ikke om Listhaug

Mistenkeliggjøring og frykt
Like stor fare er det for at alle dem dette ikke gjelder, mennesker som faktisk er i sin fulle rett til å reise på ferie til sitt gamle hjemland, eller foreldrenes gamle hjemland, blir uglesett og mistenkeliggjort. At barn og deres foreldre plutselig blir redde, selv om de ikke har gjort noe galt. Du spesifiserer ikke til NRK hvem du snakker om. De fleste har heller ikke forutsetninger for å vite hvem som har lov og hvem som ikke har lov til å reise til hjemlandet sitt.

Hva skjer med det et barn fortalte i klasserommet i fjor, om da hen besøkte besteforeldre, onkler og tanter? Kan det tenkes at læreren nå ringer UDI? Kan dette barnet snakke med foreldrene sine om denne frykten, når barnet er redd for å ramme akkurat foreldrene? Mange barn som egentlig ikke har noe å være redd for kan bli liggende søvnløse, uten å tørre å snakke med noen om det (i hvert fall ikke foreldrene). Andre kan bli redde for å fortelle på skolen hvor de har vært i sommer. For hvor går grensen? Hva er lov? Det har i hvert fall barnet få forutsetninger for å vite eller forstå.

Er tanken at barna er fisk som skal bite på agnet, fordi de ikke vet bedre? Har du tenkt på ansvaret som vil bli hengende over et barn som sier noe hen «ikke skulle sagt», eller frykten for å ha gjort det? Barn skal ikke ha slikt ansvar. Barn skal være barn, leke fritt, snakke fritt; ikke være redde for å bli angitt av sin egen lærer eller andre. De skal i hvert fall ikke være redde for å bli sendt tilbake til krig.

At du selv er utdannet lærer, er uforståelig. Den norske lærerstanden måper. At du oppfordrer lærere til å bryte taushetsplikten og tilliten til sårbare barn, bør diskvalifisere deg fra dette yrket for all framtid.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.