Trump vurderer tidligere Goldman Sachs-sjef som sentralbanksjef

Donald Trump og Gary Cohn Foto: Michael Vadon og Remy Steinegger

Donald Trump sier tidligere nestsjef i storbanken Goldman Sachs kan bli USAs neste sentralbanksjef. Finansnæringa dominerer allerede Trump-administrasjonen og styrket seg ytterligere da en tidligere aksjespekulant ble presidentens pressetalsmann i forrige uke.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Det amerikanske finansmagasinet Forbes beskriver Donald Trumps sammensetning av ministre, rådgivere og andre i staben som Wall Streets overtakelse av Det hvite hus i en kommentar til ansettelsen av Anthony Scaramucci som presidentens nye pressetalsmann. I et intervju med Wall Street Journal kommer det fram at Trump muligens vil toppe dette ved å ansette tidligere nummer to i Goldman Sachs-hierarkiet, Gary Cohn, i rollen som sentralbanksjef.

Yellen kan bli sittende
Cohn er regnet for å være blant de mer innflytelsesrike i det amerikanske regjeringsapparatet hvor han sitter som sjef for Det nasjonale økonomiske råd.

— Jeg har kjent Gary lenge, men jeg har fått stor respekt for Gary gjennom å jobbe med ham så Gary er definitivt med i løpet, sa presidenten til Wall Street Journal.

Han avslørte også at sittende sentralbanksjef, Janet Yellen, også var blant de «to eller tre andre konkurrentene» for jobben. Hun ble utnevnt av Barack Obama, men Trump sier han liker at hun har holdt styringsrenta lav. Både eiendomsinvestorer, som Trump selv, og finansnæringen ser seg tjent med lave renter. Om Gary Cohn blir ansatt bryter han med en lang tradisjon om å rekruttere sentralbanksjefer fra akademia og offentlig administrasjon.

Goldman Sachs — fra fiende til venn
I valgkampen — først for å bli republikanernes presidentkandidat, så for å bli president — brukte Trump motstandernes bånd til banker, og spesielt Goldman Sachs, flittig for å delegitimere dem og frata dem troverdighet.

— Jeg kjenner gjengen på Goldman Sachs. De har total, total kontroll over ham (Ted Cruz). Akkurat som de har total kontroll over Hillary Clinton, sa Trump i 2016.

Selv har han ansatt svært mange fra eier- og direktørsida av næringslivet i viktige posisjoner etter han ble innsatt tidligere i år. Finansnæringen har kommet godt ut av det og spesielt Goldman Sachs.

Finansminister Steven Mnuchin gjorde karriere i investeringsbanken før han selv kjøpte opp en konkurstrua bank under finanskrisa, kasta 36.000 familier på gata, ofte på juridisk tvilsomt grunnlag ifølge New York Times. Jobben som visefinansminister står fremdeles tom, men var tiltenkt Jim Donovan som har vært en del av ledelsen til Goldman Sachs. Donovan sa han ville tilbringe mer tid med familien enn jobben ville tillate.

Milliardær som handelsminister
Som handelsminister er dollarmilliardær og spekulant Wilbur Ross ansatt. Donald Trump har uttalt at han «vil bare ikke ha fattige folk i slike posisjoner». Under statsbesøket i Saudi-Arabia tidligere i år fortalte handelsministeren at han «noe annet som fascinerte meg var at det ikke var antydning til noen som protesterte mens vi var der». I Saudi-Arabia blir opposisjonelle dømt til døden og drept.

Handelsminister og dollarmilliardær Wilbur Ross.

Sammen med Gary Cohn var også John Paulson, dollarmilliardær og aksjespekulant, økonomisk rådgiver for Donald Trump under valgkampen. Som nestsjef i Det nasjonale økonomiske råd sitter Dina Powell, også hun med en fortid fra Goldman Sachs.

Som sjef for Securities and exchange commision, et føderalt tilsyn for handel med verdipapirer, har Trump ansatt Jay Clayton, som var rådgver for Goldman Sachs under finanskrisa. Med seg har han flere jurister som alle har hatt fremskutte posisjoner i selskapet Sullivan & Cromwell, kalt det mest innflytelsesrike advokatfirmaet i det 20. århundre, som gir juridisk bistand til storbanker.

Fra privatskoler til undervisningsminister
Til Under Secretary of State, den tredje høyeste posisjonen i utenriksdepartementet, er Eric Ueland, en tidligere lobbyist for Goldman Sachs, nominert.

De to siste finansministrene, Hank Paulson og Larry Summers, som jobbet under henholdsvis George W. Bush og Barack Obama, hadde også fortid i Goldman Sachs.

Det er ikke bare fra bank– og finanseiere og folk fra prominente posisjoner har fått tre inn i regjeringsapparatet. Rex Tillerson er tidligere direktør for oljeselskapet ExxonMobile og nå utenriksminister. Betsy DeVos er fra et familiekonsern som har blitt milliardærer blant annet på privatskoler. Nå er hun utdanningsminister i USA.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned