Væpnet konflikt mellom peshmergastyrker og Iran

Det pågår jevnlige trefninger mellom kurdiske peshmergastyrker og det iranske militæret i Øst-Kurdistan. Det meldes om flere drepte på begge sider. 

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Sannar Araszadeh

En hemmelig organisert gruppe aktivistiske peshmerga fra det partiet Komala (arbeiderpartiet) i iranske Kurdistan, gikk fra de østlige fjellgrensene til den østkurdistanske byen Sanandaj. Peshmergene fra Komalapartiet ville gjøre politisk arbeid i sitt eget hjemland Kurdistan, som dreier seg om Kurdistans frigjøring, folkefrihetsopplysning, demokrati og likestilling.

Den 24. juni 2017 ble gruppa angrepet i et bakhold fra styrker til den islamske republikken Iran, melder Komala og flere kurdiske og persiske aviser og fjernsynskanaler. Soldatene fra den iranske staten startet umiddelbart å skyte mot de peshmergerske aktivistene.

LES OGSÅ av Sannar Araszadeh: Sveriges handel med Iran under hijabtvang

Noen hundre iranske soldater samlet seg og omringet byen som den peshmegerske aktivistgruppen bestående av fire personer befant seg i. Tre mistet livet sitt på stedet; Sabah Hussein Panahi, Hamed Saif Panahi og Behzad Nuri.

En peshmerga etter sårskade av skudd ble også tatt til fange av de iranske styrkene.

Skuddvekslingen mellom dem varte i rundt en time. Seks soldater fra den islamske republikken Iran ble drept i slaget, og fem fikk skuddskader ifølge det sentrale Kurdistans nettsteder.

Den første nyttårsdag 2016 talte Mustafa Hijri, lederen til «Det demokratiske partiet i iranske Kurdistan(PDKI), sammen med peshmergene i østfjellgrensene. I en klar beslutning, var alle peshmergene blitt enige om at de skulle sette i gang en ny politisk bevegelse, mot det de kaller den barbariske iranske staten. Den nye politiske bevegelsen heter «Rasan.»

LES OGSÅ: Kurdisk politisk aktivist sendes til Iran med fare for livet

Nesten alle peshmergene fra partiet (PDKI) er nå utplassert i fjellene ved østgrensen i beredskap og forsvar.

På samme måte som PDKI har gjort, bestemte også det Komala i iranske Kurdistan de første dagene i april i år, å utplassere flere peshmergestyrker i østfjellgrensene. Kommandantene og peshmergene fra PDKI og Komala har et nært og sterkt samarbeid for å planlegge for å drive ut den persiske staten som de mener har kolonisert alle områdene i Øst-Kurdistan (Rojhelat).

Disse to politiske partiene er de største og sterkeste blant de Østkurdistanske partiene, og de regnes som de viktigste Østkurdistanske politiske partiene og de har mye innflytelse blant kurderne i Rojhelat, og de betaler en høy pris i form av skadde og drepte for å oppnå et fritt og selvstendig Kurdistan.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 Comment on Væpnet konflikt mellom peshmergastyrker og Iran

  1. Lab Roy // at //

    Dette er vel en ny frontlinje som USA kan utnytte i sin krigføring mot Iran? De kurdiske styrkene risikerer hele tiden å bli brukt av stormaktene til å fremme stormaktenes egne interesser enten det er i Syria, Irak og Iran og eventuelt også i Tyrkia. USA snakker nå feks om å avvæpne de kurdiske styrkene etter at IS har blitt drevet ut av byene Mosul og Raqqa med kurdernes hjelp, dette for å ikke skape problemer for Tyrkia.

Comments are closed.