Forhenværende tysk kansler: NATO har aldri vedtatt noe 2%-mål

Foto: Magnus Fröderberg, Jette Carr, Jarle Vines, Olaf Kosinsky

Tysklands forhenværende kansler Gerhard Schröder hevder at det ikke finnes noe vedtak som underbygger Trumps krav om militær opprustning overfor NATO-medlemslandene.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Johannes Wilm

Dortmund, Tyskland: Tysklands Sosialdemokratiske Parti (SPD) arrangerte partikongress på søndag forut for forbundsvalget 24. september. Blant talerne var forhenværende kansler Gerhard Schröder som minnet delegatene om den rollen han mener sosialdemokrater i Tyskland og Europa bør ha. Han trakk blant annet frem at hans regjering hadde gått mot invasjonen i Irak i 2003 og at det også nå burde komme mer kritikk av «det som skjer i USA». Schröder trakk frem NATO-målet om utgifter tilsvarende to prosent av BNP: «I forhold til militære utgifter, så er det toprosent-målet man ofte hører om ikke noe som noensinne ble vedtatt og det må vi insistere på».

Schröders uttalelse som ble møtt med klappsalver av kongressens delegater står i skarp kontrast til Det norske arbeiderpartis vedtak på landsmøtet i april om å bruke nettopp 2% av brutto nasjonalprodukt (BNP) på militæret.

I løpet av vårens har også SPDs kanslerkandidat Martin Schulz, den tyske utenriksminister Sigmar Gabriel (SPD) og kansler Angela Merkel (CDU) gått ut med klare uttalelser om at US President Trumps krav om økte militærutgifter ikke vil bli innfridd. Merkel uttalte således i begynnelsen av mai: «Like mye som US administrasjonen står ved sitt krav om to prosent utgifter til forsvar i 2024, står vi ved våre 0,7% utgifter til utviklingshjelp.»

Se hele foredraget til Gerhard Schröder under (på tysk). Uttalelsen om toprosent-målet faller etter ni og et halvt minutt:

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned