Donald Trumps handelssjef: TISA-avtalen er viktig

Foto: Gage Skidmore

USAs handelssjef Robert Lighthizer bekrefter det aktivister på venstresida lenge har fryktet: Donald Trumps regjering jobber for TISA-avtalen.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Blant de viktigste saken til Donald Trump i presidentvalgkampen var hans motstand mot diverse investerings-, regulerings og handelsavtaler. USA trakk seg fra Transpacific Partnership kort tid etter Trumps innsettelse og TTIP-avtalen mellom USA og EU har ligget død fra før Trump ble innsatt.

En beslektet avtale som den amerikanske presidenten aldri har nevnt med et ord er TISA, eller Trade in Services Agreement. Der er Norge én av de 50 landene involvert i forhandlingene som også har gått trått etter at folkelig engasjement har skapt press på politikerne i forhandlingene. Saker som irreversibel privatisering av velferdstjenester, overnasjonale domstoler, frarøvelse av nasjonal suverenitet, selskapers rett til å saksøke stater for framtidig tap av profitt er blant sakene som har ligget i bunnen av avtalen og som har møtt stor motstand.

LES OGSÅ: TISA: En udemokratisk tvangstrøye

Attacs leder, Petter Slaatrem Titland, skreiv i Dagens Næringsliv mot slutten av fjoråret at “TISA blir Trumps avtale”. Dette var basert på den da nyvalgte presidenten nære bånd til storselskaper som vil tjene mest på en slik avtale.

— We’re going to do fair trade deals. We’re going to do it a lot easier for you to trade, sa Trump i møte med Amazon, Apple, Facebook, Alphabet (Google) og Microsoft i desember i fjor.

Nå sier USAs handelsjef Robert Lighthizer sa i senatet i går at han ser fram til å jobbe for økt tjenesteeksport i forbindelse med spørsmål om TISA-avtalen.

— Vi gjør en evaluering nå. Når det er ferdig, går vi videre når det passer, sa Lighthizer og bekreftet at de slettes ikke har glemt TISA-avtalen, men derimot jobber for å få den på plass ifølge Inside Trade.

LES OGSÅ: Motstand mot EØS, TISA og TTIP som arbeiderkamp

Norges har vært en aktiv forhandlingspart og blant annet foreslått såkalt energinøytralitet. Det medfører at alle subsidier av fornybar energi ville vært ulovlig. Forslaget ser imidlertid ut til å ha falt.

Høyre-FrP-regjeringa har vært svært tilbakeholden med informasjon om hva de forhandler om og hvilke saker de vil og kan gå med på, men har gitt ut noe informasjon etter press fra organisasjoner og partier som Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt.

Artikkelforfatter er første nestleder i Attac Norge.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned