Gi oss Farida tilbake

Foto: Privat

Farida hadde aldri vært i Afghanistan da hun og familien ble tvangsutsendt dit i 2015- hun ble født i Iran, og er livredd i Kabul. Snart skal hun få svar på om hun får livet sitt i Norge tilbake.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (36 artikler)
Guri Waalen Borch er mphil. i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø.

#GiossFaridatilbake, lyder emneknaggen for Farida på sosiale medier. Engasjementet for afghanske Farida befinner seg nå i en egen kategori. Både rektor på den gamle skolen hennes, tidligere klassekamerater, bekjente, lærere, barne-TV-personligheter, artister, skuespillere og andre som aldri har møtt henne, viser nå sitt engasjement på Facebook.

Farida er i dag 11 år gammel. I februar 2015 ble hun og familien tvangsutsendt til Afghanistan etter å ha bodd i Norge i nesten fire år. Noen måneder senere, den 20. november 2015, skrev Dagbladet at Farida bare hylte av glede. Oslo Tingrett hadde kjent vedtaket fra Utlendingsnemnda (UNE) ugyldig, og hun trodde hun skulle få komme hjem. Det var også Dagbladets tittel: «Farida (9) får komme tilbake til Norge». UNE hadde gjort flere saksbehandlingsfeil, ifølge sakspapirene. Tingretten hadde gitt familien medhold på alle punkter.

Utrygg hverdag i Kabul
Jubelen kom for tidlig- UNE valgte å anke saken. Ankesaken skulle opp i oktober i fjor. Dagen før saken skulle starte gikk 300 mennesker i fakkeltog for Farida, ifølge Oppland Arbeiderblad. Den ble imidlertid utsatt til 14. juni i år fordi regjeringsadvokaten ble syk.

Farida fikk altså først oppleve at UNE anket, deretter at ankesaken ble utsatt i mer enn et halvt år på grunn av en enkeltpersons sykdom.

Imens lever Farida og familien i frykt i Kabul. Onsdag denne uka døde minst 90 mennesker der som følge av en bilbombe. Fredag ble fire demonstranter drept mens de protesterte på sikkerhetssituasjonen i Kabul, og i går ble 25 drept i begravelsen til en av de drepte demonstrantene. Aftenposten skriver at 923 barn er drept i Afghanistan i 2016, og at situasjonen for sivile afghanere er verre enn noen gang tidligere. VG skrev en sak om Farida i mars i år: «Dagen før familien møtte VG, drepte en selvmordsbomber 25 mennesker nær Høyesterett i Kabul, og det siste halvåret har det vært en rekke IS-angrep mot den sjiamuslimske minoriteten som familien tilhører.»

Nettopp at Daesh (IS) retter seg mot den shiamuslimske minoriteten Farida og familien tilhører, er noe Landinfo selv informerer om i sin siste sikkerhetsoppdatering om Kabul: «I motsetning til Taliban, som primært angriper myndighetsmål og sikkerhetsstyrker, retter Daesh angrepene mot sivile, shia-muslimske mål.»

LES OGSÅ: Afghanistan, hvor Gud kommer for å gråte

Et hav av kjærlighet og gode tanker

«Kjære Farida, og kjære alle fantastiske medmennesker som viser denne omtanken. Det gjør meg så stolt. Og du, Farida, jeg beklager at du må gå gjennom dette. Men vit at vi er så mange som sender deg et hav av kjærlighet og gode tanker.»

Dette sier skuespiller Iselin Shumba, som mange sikkert husker fra fjorårets julekalender Snøfall, i en videohilsen til Farida. Hun er bare en av svært mange som enten har postet en videohilsen eller et bilde av seg selv på støttegruppens Facebookside. Komiker Sigrid Bonde Tusvik, programleder Christer Johnsgård fra Kråkeklubben på NRK, artist Gaute Ormåsen, skuespillerne Emilie K. Beck, Lena Kristin Ellingsen og Henriette Steensrup, samt stortingspolitiker Karin Andersen har postet sine bidrag, det har også rektor på skolen på Dokka, Bjørn Saur. Mange som kjenner Farida, barn og voksne, forteller gjennom tegninger og ord at de heier på henne, savner henne, tenker på henne, støtter henne og venter på henne. «Hold ut», «ikke gi opp», er budskapet fra flere. Støttegruppa til Farida har til og med fått laget egne armbånd med påskriften #giossFaridatilbake.

Fra venstre: Lise Kokkvoll, Torunn Lunde, Britt Karin Rotmo, Kathrine F.Rosenberg og Merethe E. Enerstvedt fra støttegruppa. Foto: Privat

Kathrine Fossen Rosenberg i støttegruppa sier responsen på sosiale medier har vært over all forventning, og vet at også Farida og familien følger med på hver og en av hilsenene. De gir styrke og de varmer. Kathrine krysser fingrene for at rettferdigheten seirer i denne saken til slutt.

Faridas lærer fra Dokka, Kari Odden Haugen, har lenge vist et stort engasjement for Farida. Hun sendte i Dagbladet allerede i mai 2015 en bønn til statsminister Erna Solberg. Hun skrev til Erna om ei jente som i alle telefonsamtaler forteller at hun er redd, det er bomber som smeller rundt henne. Farida sitter eller ligger det meste av tida og tør ikke gå ut.

Havet av kjærlighet og gode tanker er til oppmuntring for Farida. Det er mange som føler med henne i frykten hun lever i, som bryr seg om henne og har med seg prinsippet om barnets beste. Det forandrer imidlertid ikke på at hun fortsatt lever i en av verdens farligste byer- det gjenstår å se hvordan Borgarting lagmannsrett vurderer UNEs anke. Først når ankesaken er over vil vi få vite om Farida har grunn til å juble igjen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Gi oss Farida tilbake

  1. AvatarStåSammen // 2017-06-05 kl 20:29 //

    Få Farida hjem til Norge så fort som overhode mulig.

Kommentarfeltet er lukket.