Demonstrasjon mot nazisme på bokhandelen – demonstrant utsatt for rasistisk hets

Demonstrasjon utenfor Eldorado bokhandel. Foto: Joakim Møllersen

Mens Eldorado bokhandel ga scene til en østerriksk fascist var svaret fra gata en antirasistisk mobilisering. En av foredragets tilhørere kom ut fra Eldorado for å hetse en av demonstrantene.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen (tekst og foto)

I over en uke har protestene mot arrangementet «Den nye politiske virkeligheten» blitt stadig større. Liberalisten Onar Åm og hans nettside Ekte Nyheter var arrangør for seminaret på Eldorado bokhandel. Den mest kontroversiell deltakeren var østerrikske Martin Sellner som forlot en voldelig nazistisk bevegelse, for å gå over til de identitære, en bevegelse i stor grad bestående av nazister, men som ønsker å framsto noe mer polert utad. I dag ble arrangementet gjennomført på til høylydte protester utenfra.

LES OGSÅ: Eldorado bokhandel i Oslo låner ut lokalene sine for å hjelpe nynazister med ytringsfriheten

«Moren din går i burka»

Ali Mirahmadi i midten bak flagget) på demonstrasjon utenfor Eldorado bokhandel. Foto: Joakim Møllersen

«Ingen rasister i våre gater» lød det fra utsida av bokhandelen. Et stort politioppbud fikk lite å gjøre på tross av at medieoppslag i forkant som kunne tyde på fare for sammenstøt. Det var imidlertid ikke fritt for ubehageligheter. Hovedemonstrasjonen startet 14:30, men noen demonstranter var der allerede før klokka 10. En av de som kom tidlig var Ali Mirahmadi. Han  ble konfrontert av en som hadde kommet for å være publikum til arrangementet på innsida.

Jeg sa til han fyren at jeg er iraner, og da sa han: «ja, da er du sikkert muslim? Og moren din bruker burka». Hvordan vet du det, spurte jeg, men det blei fulgt opp av at jeg jeg var sinnsyk og en rekke andre personlige fornærmelser, forteller Mirahmadi.

Flere andre Radikal Portal snakker med bekrefter hendelsen.

LES OGSÅ: Nei, nazister blir ikke mindre nazistiske når de får spre sin nazisme

«Motdemo er knebling»
TV2 filmet Lars Thorsen og Anna Bråten og Lars Thorsen fra SIAN da skjelte ut motdemonstrantene. «Tosker» og «søppel» var blant betegnelsene Bråten brukte om sine meningsmotstandere.

Axel Hjelme snakker om hvordan rasisme gjør samfunnet mindre åpent. Foto: Joakim Møllersen

— Det er kun dere som stiller til motdemo hver gang det er noe dere ikke er enige i. Det er å kneble ytringsfriheten, raste Bråten.

På innsida av bokhandelen hadde de frammøtte muligens fått mer tid da en av de som skulle innlede og sitte i panelet hadde trukket seg.

– Sellner er leder for den østerrikske identitærbevegelsen, som jeg har dype uenigheter med både over tanke, tone og metode. Hva som imidlertid gjør det uholdbart for meg å dele plattform med mannen, er hans enda mer tvilsomme høyreekstreme historikk, som styrker min lenge holdte mistanke om at identitærbevegelsen sminker opp enda mer ekstreme holdninger enn dem de gir uttrykk for offentlig,  skriver Olav Drange Moen ifølge Aftenposten.

Selv har Drange Moen skrevet for document.no, en nettside på ytre høyre som har publisert tekster hvor det hevdes at somaliere er dummere enn andre, at vi er i krig med islam og hvor det tas til orde for å sette inn en paramilitær styrke mot venstresida og innvandrere, men Sellner ble altså for drøyt for statsviteren. Igjen var Helge Lurås som også har skrevet for Document og er «en stigende stjerne i ytre høyres facebook-fellesskap» ifølge Dagbladet-kommentator John Olav Egeland; Ole Henrik Ellestad som benekter menneskeskapt global oppvarming; og Onar Åm, arrangøren av det hele.

LES OGSÅ: Eieren av Eldorado har en fortid som aktiv nynazist

En misforstått ytringsfrihet
Sumaya Jirde Ali var en av appellantene og fortalte om en epost hun nylig hadde mottatt med grov rasisme og trusler om vold. På tross av innholdet kunne hun fortelle at hun ikke hadde latt seg knekke, men stilte følgende spørsmål til Eldorado:

Sumaya Jirde Ali spør Eldorado om de har tenkt på dem som knekkes av rasismen de slipper til. Foto: Joakim Møllersen

— Jeg vil spørre Eldorado om de tenker på de menneskene de knekker ved å la slikt slippe til.

Hun la vekt på at ytringsfriheten ikke er noe absolutt da «den enes ytringsfrihet stopper den en annens ytringsfrihet berøres. Hun avsluttet med å parafrasere Arnulf Øverland:

— Tilgi dem ikke, for de vet godt hva de gjør!

Axel Hjelme var med på å arrangere demonstrasjonen og la i sin appell vekt på hvordan et slikt arrangement på i en bokhandel er med på å normalisere rasismen.

— Selv om [medeier og daglig leder Christian] Skrede har tatt et oppgjør med egen fortid ser det ikke ut til at han fullt ut forstår faren ved sitt gamle tankegods. Ved å la rasismen spres fra sin egen butikk bidrar han til å flytte grensene for hva som aksepteres i den offentlige debatten. Rasismen normaliseres, og med det gjøres livet et lite hakk mindre trygt for innvandrere, skeive og andre som måtte stå på rasistenes hatliste. Hatpratet gjør samfunnet mindre åpent og debatten fattigere.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

16 kommentarer på Demonstrasjon mot nazisme på bokhandelen – demonstrant utsatt for rasistisk hets

 1. Det er dypest sett ikke rasisme det handler om, men makt. Hvem er mest overlegne.

  Dette er en grunn til at å bry seg om andres feil, er det dummeste man kan gjøre, for da får man deres feil å slite med også. Å måtte noe godt nok, har aldri hjulpet. Alt handler om makt.

 2. Hvor var den rasistiske hetsen som en demonstrant ble utsatt for?
  Å bli kalt sinnsyk er ikke rasistisk i seg selv. Når etniske nordmenn krangler med andre etniske nordmenn hender det man kaller hverandre stygge ting. Hvis noen har kalt en fra Iran for sinnsyk så er det kanskje hets, men ikke rasistisk hets da det ikke går på etnisiteten.

  Radikal Portal liker å bruke ordet rasistisk i ulike sammenhenger. Det bidrar til at uttrykket vannes ut og mister sin opprinnelige betydning.

  Deltar man i demonstrasjoner kan det oppstå tumulter. Det bør jo de selverklærte antirasistene vite alt om siden ofte starter bråket:

  – For tredve år siden kastet folk egg på oss for vår innvandringspolitikk
  http://www.dagbladet.no/2015/11/19/nyheter/innenriks/politikk/samfunn/regjeringen/42035313/

  Solveig Horne om kakekastingen: Jeg var redd
  https://www.nrk.no/norge/solveig-horne-om-kakekastingen_-jeg-var-redd-1.13031424

  Max Hermansens butikk sprayet ned med nazisymboler
  http://www.aftenposten.no/osloby/Max-Hermansens-butikk-sprayet-ned-med-nazisymboler-63787b.html

  Rapper om oralsex med Mette Hanekamhaug
  http://www.dagbladet.no/2012/07/27/kultur/karpe_diem/chirag_patel/magdi_omar/mette_hanekamhaug/22711092/

  – Karpe Diem har oppfordret til drap på FpU-ere
  http://www.nettavisen.no/nyheter/3448027.html

  • AvatarSumaya Jirde Ali // 2017-05-27 kl 21:53 //

   Vit hva du skriver om – et lite råd fra demonstranten som ble UTESTENGT fra Facebook for å dele den rasistiske hatmailen hun fikk.

   • som du ser, Melek vet hva han skriver om, han dokumenter. Misbruket deres av rasismebegrepet er patetisk, og vitner om fravær av saklige argumenter til støtte for deres ønske om avvikling av den norske sivilisasjonen (et ønske som muslimer og kommunister er hjertens enige om).

   • AvatarLyn_Gordon // 2017-05-28 kl 12:05 //

    Spesielt med noen som klager på rasisme selv bruker det fremste symbolet på den mest diskriminerende og rasistiske ideologien som finnes..

  • AvatarHåvard Nygård Jakobsen // 2017-05-29 kl 13:13 //

   Bittelitt forskjell på en sangtekst som folk med litt over 80 i IQ skjønner er satt på spissen og å gå å skjelle ut folk fordi de har «feil» hudfarge. Det hører med til historien at Mette Hanekamhaug gikk på øyakonserten med Karpe Diem og digget det. «Karpe Diem dominerte på Øya i går og leverte tidenes show. Ingen over, ingen ved siden. Karpe – u rule!», skriver stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug fra Frp på sin Twitter-profil.
   http://www.tv2.no/a/3849990/

   • Nå var Karpe Diem bare et av mange eksempler på trakassering.
    Vi vet ikke om Mette Hanekamhaug faktisk mente det hun skrev. Kanskje hun prøvde å fremstå som noen som tok det med godt humør, mens hun innerst inne ble lei seg. Uansett om hun likte sangen eller ikke, var det ikke noe Karpe Diem kunne vite på forhånd. Jeg synes det er stygt gjort å lage den type sanger om noen. På samme måte som jeg synes det er stygt gjort å komme med upassende kommentarer om folks etnisitet, legning etc.

 3. AvatarSteinar Nilsen // 2017-05-28 kl 11:17 //

  Motdemonstrasjonen utenfor Eldorado bokhandel var et positivt innslag. Det er viktig å stoppe nynazistenes hat-propaganda.
  Det er hat-propaganda som fører til terror – enten den har sitt utspring i et nynazistisk miljø eller i et islamittisk miljø. Så her trengs det en betydelig innsats fremover.

  • Avatarbørre arnold // 2017-05-31 kl 11:42 //

   Uenig både kommunister, islamister og fascister bør ha retten til å ytre seg selv om man ikke liker meningene deres alternativet er verre.

   • AvatarSteinar Nilsen // 2017-05-31 kl 16:00 //

    Ytringsfriheten gjelder ikke for selverklærte nynazister. Deres hat-propaganda er uforenlig med norsk lovgivning (jfr. straffelovens §185).

    • Avatarbørre arnold // 2017-05-31 kl 16:28 //

     Det er det i såfall andre som også faller inn under. Hva med stalinister i Tjen Folket da som ønsker væpnet revolusjon for å innføre stalinistisk diktatur etter modell ala folkemordregimene til Stalin og Mao?

     • AvatarSteinar Nilsen // 2017-06-01 kl 10:59 //

      Væpnet revolusjon er et begrep som har gått ut på dato. Ingen seriøse aktivister jobber ut fra en slik forestilling.
      Når det gjelder Tjen Folket så ser jeg på dem som en uryddig organisasjon som man bør være skeptisk til.

 4. AvatarOle Knutsen // 2017-05-28 kl 14:37 //

  Å møte opp for å lage kvalm og ødelegge andres arrangement, defineres som politisk vold. Samme taktikk som ble brukt i Tyskland på 1930-tallet.

  • AvatarMari Hansen // 2017-05-31 kl 00:04 //

   Er fullstendig enig.

   De neste fascister vil kalle seg anti-fascister, sa Winston Churchill etter krigen. De menneskene som demonstrerte utenfor Eldorado definerer ALLE sine meningsmotstandere som nazister, rasister osv. På denne måten legitimerer de si egen motstand, som ofte også innbefatter bruk av vold, hærverk o.l.

   De kaller seg ofte anti-fascister, men er i selve verket fascister siden metodene de ofte bruker er hentet fra fascistenes verktøykasse (if it walks like a duck and quacks like a duck, then it is a duck no matter what else you might call it).

   Det tragiske er at de sannsynligvis aldri vil være i stand til å innse dette.

   • AvatarKlito Riis // 2018-03-08 kl 22:52 //

    Det er ikke bevist at Churchill sa det men det er et bra ordtak og passer fint inn i den røde fascismen vi ser har våknet. Kanskje de klarer å skape ekte sosialisme ved hjelp av fascisme?

 5. Hva med raddens hærverk på bokhandelen? Smørsyra? Ønsket om å fysisk blokkere møtet? Det uttalte forsettet om å hakke rasister til medister? Den venstreekstreme voldspsykopaten med slosshanskene ved nødutgangen? Møllersen kunne med fordel rapportert mer balansert fra begivenheten.

Kommentarfeltet er lukket.