Eieren av Eldorado bokhandel har fortid som aktiv nynazist

Foto: Nsaa

På lørdag gir Eldorado bokhandel scene til den østerrikske nazisten Martin Sellner. Eieren av bokhandelen har selv vært ledende i en voldelig nynazistisk organisasjon.

Nyhet
Om Nyhet (716 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Christian Skrede, tidligere Christian Paus, er i dag medeier og daglig leder av Eldorado bokhandel i Oslo. Bokhandelen har blitt utsatt for hard kritikk av antirasistiske miljøer etter at det blei kjent at den østerrikske nynazisten Martin Sellner skal holde foredrag på en av Eldorados scener førstkommende lørdag.

Nå viser det seg at Skrede selv har en fortid fra en rekke nynazistiske organisasjoner i Norge hvor bruk av våpen og vold var vanlig. Saken blei først omtalt i Aktuellt Fokus.

— Det er på ingen måte noen sammenheng mellom min fortid og arrangementet som skal være på lørdag. Eldorado er ikke arrangør. Vi ble gjort
oppmerksomme om dette arrangementets innhold for ca 1 uke siden. Vi tar avstand fra diskriminering, vold og antidemokratiske holdninger, skriver Skrede til Radikal Portal i en epost.

LES OGSÅ: Eldorado bokhandel i Oslo låner ut sine lokaler for å hjelpe nynazister med ytringsfriheten

Paus, Viking og nynazismen

Christian Skrede da han var aktiv nynazist.

Paus fikk uttrykk for sitt engasjement i Viking, en av mange nynazistiske organisasjoner på 1990-tallet i Norge. Som omtrent alle andre var også de svært voldelige. Organisasjonen var sentral i opprettelsen og drifta av det nazistiske ungdomshuset på Sandaker i Oslo. Det blei stengt av politiet etter at nazistene hadde avfyrt skudd mot antirasister som hadde en lovlig demonstrasjon på utsida. Inne i huset blei det funnet haugevis med slagvåpen, skytevåpen og nazipropaganda. En av demonstrantene blei blind på det ene øyet etter å ha blitt skutt på med sprettert.

Paus var også sentral bak magasinet Patrioten hvor de skrytende omtalte overfall på politiske motstandere. Han var også med i redaksjonen til nazistmagasinet Fritt Forum/Norsk Blad.

Christian Paus med hette. Til venstre er Michael Knutsen, redaktør for Fritt Forum.

Blant de mer beryktede medlemmene til Viking var Tommy Tangen, som blei dømt for blant annet våpensmugling og angrep på antirasister, og Eirik Ragnar «Micro» Solheim som har blant annet våpentrusler på rullebladet. Organisasjonen uniformerte seg med brune skjorter og svarte bukser.

Flere fra Viking var involverte forsøk på å gjøre nazismen stuerein, deriblant Christian Skrede — dengang Paus. Viking-medlemmer gikk inn i Fremskrittspartiets Ungdom og Paus var med på å grunnlegge Fedrelandsungdommen. Også innad i Viking gikk det hardt for seg ved uenigheter som da et av medlemmene slo et annet i hodet og kneet med øks. Organisasjonens medlemmer sto bak flere angrep på antirasister og innvandrerungdom.

Også Daniel De Linde var tilknyttet Viking. Han er mest kjent for å ha avfyrt fem skudd mot en folkemengde utenfor puben Elm Street i Oslo sentrum. Ett av skuddene traff en kvinne.

Den norske nynazistiske bevegelsen på 1990-tallet var ekstremt voldelig og sto bak en rekke drap og terroraksjoner.

Skrede svarer ikke på Radikal Portals spørsmål om han føler seg pliktig til å legge til rette for samfunnsskadelig, men lovlig virksomhet med henvisning til at nazismen var lovlig både i Tyskland før Hitler kom til makta og i Norge da bevegelsen dreiv omfattende terrorvirksomhet.

LES MER om nynazisme, terrorisme og politisk vold i Norge

Bokhandelen og boikotten
Skrede er nå medeier i Eldorado bokhandel, kanskje Nordens største. De har drevet utlån av lokaler til organisasjoner og foreninger til kulturelle og politiske arrangementer. Eldorado har ved flere anledninger lånt ut lokaler til partier og organisasjoner på venstresida. Til både Klassekampen og Aktuellt Fokus sier han at de driver utlån til alle lovlige organisasjoner.

Christian Skrede skreiv også for Patrioten, men da under pseudonym. Antisemittisk og antikommunistisk tegning oppe til venstre.

— Mitt yrkesmessige engasjement I Eldorado bokhandel og vår åpne
debattscene som vi låner ut til arrangører fra alle ender av den lovlige
politiske skalaen, er blant annet inspirert av min erfaring fra egen
ungdomstid. Jeg vet at det som inspirerer de mer radikale miljøene, enten
det er i den ene eller annen ende av den politiske aksen, til å utvikle
seg til det ekstremistiske, er når de opplever å bli holdt utenfor den
etablerte offentlige debatt, heter det i eposten til Radikal Portal.

Han skriver videre at han ikke er stolt over sin politiske fortid og at han tar avstand fra den.

Allerede før avsløringen har det blitt oppfordret til boikott av bokhandelen grunnet frontingen av Sellner fra den såkalte identitære bevegelsen.

«Eldorado er godt kjent med innholdet på møtet, men synes likevel det er en god ide å slippe til denne typen innledere i sitt lokale. De ønsker en «fri og åpen debatt». Akkurat hvordan debatten skal bli fri og åpen når premisset er at Europa må gjennomføre en etnisk rensing for å «reddes» har de ikke svart på», står det å lese på arrangementssida til boikotten.

Christian Skrede foran Eldorado bokhandel. Skjermdump fra Dagsavisen.

«Vi deler ikke Sellners politiske synspunkter, men det er irrelevant», skriver Eldorado i en uttalelse vedrørende arrangementet. «Eldorado jobber hver dag for mangfold, likhet og inkludering gjennom egne arrangementer», heter det videre, uten noen refleksjoner hvorvidt det å huse en nazist på noen måte skulle rokke ved denne jobben.

Arrangøren bak lørdagens arrangement er Ekte Nyheter, siden drevet av liberalisten Onar Åm. Ekte Nyheter deler jevnlig innhold fra nazistiske sider på fra sin Facebook-konto. Til arrangementet kommer blant annet også en klimafornekter, Helge Lurås som har dreid stadig lenger ut i høyreperiferien, og Onar Åm selv.

Skrede har også sendt et skriv fra advokat Jon Wessel-Aas hvor det hevdes at Sellner holder seg innenfor norsk lovs rammer, noe som kritikken av arrangementet, såvidt Radikal Portal kjenner til, ikke har bestridd.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.