Demonstrasjon mot rasisme på Blindern – skuffelse over universitetsledelsen

Demonstrasjon mot rasisme på Blindern. Foto: Lene Auestad

Studentene hadde møtt opp for å markere sin motstand mot rasisme ved Universitetet i Oslo, men universitetsledelsen glimret med sitt fravær.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Lene Auestad (tekst og foto)

60-70 mennesker møtte opp på Fredrikkeplassen på Universitetet i Oslo for å markere sin avsky etter avsløringene om at en ansatt ved institusjonen har blitt utsatt for rasistisk hets på jobben i over ti år. African Student Association arrangerte demonstrasjonen sammen med Palestinakomiteen Blindern.

Flere av appellantene uttrykte sin misnøye med hvordan universitetet selv har håndtert saken. De talte imidlertid for døve ører da ingen fra ledelsen kom for å lytte til eller snakke med de frammøtte.

LES OGSÅ: Bølling, rasisme og ytringsfrihet

Skuffende av universitetsledelsen

Shakila Ahmed uttrykker sin skuffelse over hvordan universitetsledelsen har ivaretatt sine arbeidere som har blitt utsatt for rasisme. Foto Lene Auestad

Shakila Ahmed fra Palestinakomiteen Blindern var blant talerne og er ikke imponert over universitetets behandling av saken.

— Dette er en reaksjon fra universitetsstudentene, som alle tar avstand fra det som har skjedd, men det er en studentreaksjon. Universitetet har mottatt klager i ti år uten å reagere. Den offisielle reaksjonen er skuffende. Spesielt de rasistiske ordene som har blitt brukt er vanskelige å lese. Dette gjelder så alvorlig, grov rasisme. Medstudenter jeg har snakket med var i sjokk, sier hun til Radikal Portal.

Flere av de ansatte ved UiOs eiendomsavdeling har rapportert om rasistisk trakassering over lengre tid uten at det har fått konsekvenser. «Driftsleder for negerarbeid», «svarte faen», «svart apekatt» og «jævla svarting» er blant de rasistiske ukvemsordene en av de ansatte fra Ghana har måttet tåle gjennom årene, kom det fram av Universitas’ avsløring tidligere denne måneden.

LES OGSÅ: En marxistisk antirasisme

Varsler flere aksjoner
Ahmed varsler flere aksjoner om ikke universitetsledelsen setter i gang tiltak.

— De sier de har gjort et par tiltak, hatt møter. Jeg personlig mener de bør få avskjed. Ellers er bildet at de bare later som de foretar seg noe; det kan tyde på at det er spenninger innad. Fortsetter det slik, blir det flere markeringer fra vår side. Vi venter på en rask reaksjon fra universitetsstyret.

Shakila Ahmed mener det er viktig å ikke se på saken som en isolert hendelse og at det derfor kan være av stor betydning også for andre i lignende saker om det kan skapes et press som fører til at andre arbeidsgivere vil behandle rasisme på arbeidsplassen alvorlig i tida som kommer.

— Saker som dette kan også oppstå på andre arbeidsplasser. I tillegg til en solidaritetsmarkering er det viktig for oss å vise at dette ikke er akseptabelt. Det kan oppstå på andre steder når ansatte og ledelsen ser at de kan kunne komme unna med det. Derfor er dette en større sak, som ikke bare gjelder universitetet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Demonstrasjon mot rasisme på Blindern – skuffelse over universitetsledelsen

 1. De fleste er enig i at mobbing på arbeidsplassen er en uting og må bekjempes.
  Dessverre er det mange som opplever mobbing hver dag.

  En ting jeg lurer på er om folk ville engasjert seg i samme grad hvis det var en etnisk norsk person som hadde blitt utsatt for mobbing. Hvis vedkommende ikke hadde blitt kalt for «svarte faen» men «jævla faen». Det ville vært like tungt for den ansatte å oppleve trakasseringen. Ville man likevel hatt et demonstrasjonstog og ville Radikal Portal fremdeles omtalt saken?

  • Du kan se hva jeg skriver om politikk og norske skoler og hva jeg linker til der.
   Det var stor innsats mot mobbing på mange skoler i mange år, men innsatsen og trykket må vedlikeholdes og fortsette.
   Jeg tror ikke at det er mulig å sette en nøyaktig grense mellom hva som er mobbing og hva som er rasisme eller mobbing med preg av rasisme.
   All mobbing og all hets legger til rette for rasisme og gjør det lettere å få til rasistisk hets og rasistisk preg på mobbing.
   Å stoppe mobbing vil også være å motarbeide rasisme og dette at mobbere plukker ut ofre og mobbeofre ut fra hudfarge eller religiøs tro eller etnisk opphav.
   Kampen mot mobbing på skoler og på arbeidsplasser bør styrkes og videreføres.

Kommentarfeltet er lukket.