Grunnlegger av Sverigedemokraterna deltok i jødeutryddelsen

Nazist og tidligere SS-soldat, grunnlegger av Aerigedemokraterna, Gustav Ekström. Skjermdump fra Youtube.

Helt fra partiets stiftelse til i dag følger nazismen historien til det svenske ytre høyre-partiet.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— Hele tiden kjempet vi mot verdensjødedommens omfattende velde over Europa og andre verdensdeler.

Det er ordene til Gustaf Ekström om tiden sin som frivillig SS-soldat under andre verdenskrig. I 1988 var han med på grunnleggelsen av Sverigedemokraternas første lokalavdeling i Malmö. Han ble revisor i lokallaget, en stilling han fikk for organisasjonen på nasjonalt plan året etter.

LES OGSÅ: Sverigedemokraterna: Historien om et rasistparti

Angrer ikke
Ekström jobbet i kontorer i Lützowstrasse 48/49. SS-kontorene var tidligere et gamlehjem for jøder. I boka Utan ånger — Gustaf Ekström, SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna kommer forfatterne fra til at blant de 256 beboerne var det sannsynligvis ingen av dem som overlevde jødeutryddelsen.

— Jeg angrer ingenting fordi jeg tror at menneskene er svake og må behandles som svake mennesker, sa han i et intervju med SVT i 1993.

Paradoksalt nok var Ekström med i apparatet som hadde ansvar for konsentrasjonsleirene samtidig som han benektet deres eksistens:

— Det var ikke noe vettugt menneske som trodde noe på dette med konsentrasjonsleirene.

På møtet hvor Ekström ble valgt til revisor var den beryktede naziskinnheaden Ulf Ranshede, seinere dømt for å ha mishandlet en 14 år gammel innvandrergutt, ordstyrer. Han ga Fritz Håkanson, tidligere medlem av naziorganisasjonen Nordiska rikspartiet, varaplass i styret og gjorde den berømte nazisten Gösta Bergqvist til møtesekretær.

LES OGSÅ: Sverigedemokraternas ungdomsforbund og nazismen

Ikke et enkelttilfelle
Mens Ekström hadde avlagt ed til Hitler helt til døden er ikke hans eksempel som nazist innenfor den svenske søsterorganisasjonen til Fremskrittpartiet unikt. Aftonbladet påpeker at i valgkampen i 1991 ble en gammel SS-soldat og høyreekstrem fra Tyskland invitert til valgkampen til Sverigedemokraterna.

Koblingene til nazismen har fulgt partiet hele veien til i dag. I årene 1989-1995 hadde 60 prosent av partiet koblinger til den nazistiske bevegelsen i Sverige. I 2010-valget hadde over 50 av partiets kandidater slike koblinger som inkluderte krigføring for nazibataljoner i utlandet.

Den daværende Sverigedemokraten Tina Hallgren Bengtsson holder tale under bokbålet.

En konstant strøm av enkelthendelser viser at dette langt fra er noen tilfeldighet, som nazistiske bokbål med tilrop «Adolf Hitler, strekk ut din hand fra Valhall og vis oss den ene og sanne veien. Sieg Heil!»; et intellektuelt forsvar av nazister i partiet av en person som hadde en dødsliste på 3000 jøder som ble funnet etter hans død;  gjentatte koblinger til diverse hvit makt-band; og en tidligere partileder dømt for trusler som lød «vi skal brenne deg ditt jævla jødesvin».

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Naziarven fortsetter i dag
Nazismen i Sverigedemokraterna er ikke et tilbakelagt kapittel. Jörgen Fogelklou ble nylig gjenvalgt som leder for Sverigedemokraterna i Göteborg. Fogeklou var nåværende partileder Jimmy Åkesons høyre hand i valgkampen i 2014, men har en mørk fortid som internettaktivist. Gjennom sin konto «Afghan» fortalte han på forumet Flashback at han ville «utrydde negre»; sende kuler i posten til alle Riksdags-representanter bortsett fra de som representerte Sverigedemokraterna; og at Zyklon-B, som bruktes for å utrydde jøder i gasskamrene under andre verdenskrig, kunne bli brukes for å spare på kostnader ved utvisning.

Tidligere i år kom det fram at politikeren Monika Evertsson festet sammen med nazister i «Camp Auschwitz». Det var ikke noe problem for partiet som i stedet for å sparke henne ut nominerte henne til distriksstyret i Gönköping. En naziveteran fikk nylig plass i kommunestyret i Hässleholm. Den kjente rasistiske skribenten Ingrid Carlqvist holdt foredrag for Sverigedemokraterna i april, like før hun sa hun ville samarbeide med den nazistiske terrororganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen. Hun ble enda mer kjent like før da hun påsto at nazister aldri hadde trakassert jøder.

For tre år siden slo partisekretær Björn Söder fast at jøder og samer ikke er svenske og i fjor fortalte økonomisk talsperson og riksdagsmedlem, Oscar Sjöstedt, om hvordan venner av ham sparket til fårekadaver mens de skreik «Die Juden» til de døde dyrene.

– Det her er fakta. SD har koblinger til praktisk nazisme, det vil si jødeutryddelsen. Man kan ikke fornekte Gustaf Ekströms og dermed Sverigedemokraternas koblinger til jødeutryddelsen, säger författaren Matti Palm til Dagens ETC.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Grunnlegger av Sverigedemokraterna deltok i jødeutryddelsen

 1. De fleste kjenner til historien om Sverigedemokratene. Det er et annet parti i dag, ref den høye oppslutningen det har i Sverige i dag.

  Når kommer Radikal Portal til å skrive om ting folk kanskje ikke vet så mye om? Et forslag kan være Senterpartiet/ Bondepartiet.

  Det sterkeste jødehatet i mellomkrigstidens Norge var innenfor Bondepartiet og det nært tilknyttede Bondelaget.

  http://hanspettersjoli.vgb.no/2011/01/24/senterpartiet-j%C3%B8dehat-og-nazisme/

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-05-15 kl 19:18 //

   Har du lest artikkelen? De har nazister i ledelsen fremdeles. Jimmy Åkeson var med siden 1995, da det krydde av nazister. Han synes åpenbart ikke det er så veldig problematisk. Nå har vi altså skrevet om noe du ikke visste så mye om, selv etter at du har lest artikkelen…

 2. Et generelt problem med Sverige er at Sverige ikke har tatt et skarpt oppgjør med nazismen slik Norge og Danmark gjorde (Quisling ble henrettet etter krigen etc). Jeg tror dette forhold har påvirket svensk politikk på flere ulike måter og kan trolig forklare forskjeller i politisk kultur og ukultur mellom de nordiske land.

 3. AvatarKjetil Braut Simonsen // 2017-05-16 kl 11:35 //

  Siden jeg er en av artikkelforfatteren mht. saken om Bondepartiet som det refereres til under: Jeg ser ingen motsetninger mellom å fokusere på Sverigedemokraternes røtter og den norske bondebevegelsens historie. Men om det er interesse for det siste, foreligger det mye mer utførlige arbeider enn denne kronikken. Se bla. dette heftet, som er digitalt tilgjengelig hefra: http://www.hlsenteret.no/publikasjoner/digitale-hefter/simonsen-e-hefte.html

  Mvh Kjetil Braut Simonsen

Kommentarfeltet er lukket.