Civita-gjest har en fortid som korsbrenner

Ku Klux Klan brenner kors.

Charles Murray mener at svarte er mindre intelligente og at han ikke visste at det ikoniske Ku Klux Klan-ritualet kunne oppfattes rasistisk.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

I morgen arrangerer Civita frokostmøte med Charles Murray. Forfatteren er mest berømt for sin bok The Bell Curve hvor han sammen med Richard Hernstein hevder at svarte er dummere enn hvite, fattige dummere enn rike, at det er intelligensforskjellene som i størst grad forklarer økonomiske forskjeller og at man bør føre en aktiv politikk for å få ned fødselstallene til mindre intelligente mennesker. Mange kritikere, deriblant Southern Poverty Law Center, kaller Murrays argumentasjon for «rein eugenikk», eller rasehygiene som det også kalles.

LES OGSÅ: Civita gir talerstol til forfatter som mener svarte er dummere enn hvite

Da Murray gikk i sitt avsluttingsår på high school i Iowa bygde han og noen venner et kors som de dro opp på en åskam. De smalt av fyrverkerier og satte fyr på korset til hele byens skue. Selv mener gjesten, som Civita har flydd inn fra USA, at landets hans degenereres genetisk fordi fattige og mindre intelligente får flere barn enn rike. Murray er sønn av en bedriftseier.

— Det var ikke en rasistisk tanke i våre enfoldige sinn, fortalte Murray til New York Times Magazine om historien. — Så uvitende var vi.

I samme intervju beskriver Murray seg selv som en «oppvakt ungdom» da han gikk på high school, men som blei plaget fordi han var belest og brukte vanskelige ord.

Forfatteren mener at svarte amerikanere har en gjennomsnittlig IQ på rundt 85, 15 IQ-poeng mindre enn hvite, men at det ikke gir noe grunnlag for forskjellsbehandling på individuelt nivå. «Det er bare en fornem måte å kalle noen nigger på», kommenterte en innsender i New York Times samme år som boka kom ut.

LES OGSÅ: Vil innskrenke streikeretten og gi lavtlønte mindre betalt: Fikk Fritt Ords honnørpris

Civitas gjest Charles Murray sier han ikke visste at korsbrenning kunne oppfattes rasistisk. Foto: Gage Skidmore

Korsbrenningen fant sted i Newton, Iowa, en liten by som beskrives som delt både etter klasse og etnisitet. Året var 1961, da borgerrettighetskampen var nær sitt høydepunkt. Drap på svarte og venstresida i regi av Ku Klux Klan skjedde jevnlig på både 1950- og 1960-tallet i USA og den voldelige og terroristiske sekten har også en lang historie i Charles Murrays delstat.

Sammen med de hvite draktene med spisse, ansiktstildekkende hetter er nettopp korsbrenning blitt symbolet på Ku Klux Klans aktiviteter. Det har blitt brukt både når sekten samles, men også for å skremme folk de har sett seg ut som ofre eller vise styrke offentlig. Lynsjing, terrorisme og attentater er blant metodene Ku Klux Klan har brukt helt siden sin grunnleggelse i 1865 til i dag, i sin kamp mot minoriteter og venstresida, for et hvitt herredømme og herskerskap over USA og folkene som bor i landet, basert på deres oppfatning av kristen moral.

Civita har tidligere invitert Niall Ferguson som foredragsholder, en historiker som har hyllet kolonialismen og mener USA driver imperialisme og at det er noe godt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.