Nei til nazisme, ja til mangfold!

Foto: Lars Kjelkenes Giæver

Når en nazistisk terrororganisasjon kan ha flaggborg og aksjonere i gågata, men asylaktivister bortvises av politiet for å ha "forstyrret lov og orden" er det noe galt.

Lars Kjelkenes Giæver
Om Lars Kjelkenes Giæver (3 artikler)
Lars Kjelkenes Giæver er kommunestyrerepresentant for MdG i Lillehammer.

Lørdag 8. april var 30 nynazister fra organisasjonen NordFront samlet på Lillehammer, de lagde flaggborg og fikk spre sin propaganda med politiets velsignelse.

Organisasjonen er voldelig og militant. Gjennom revolusjon ønsker medlemmene å skape en totalitær nordisk stat som skal forbeholdes «den hvite rase». Nordfront blir av sikkerhetsmyndighetene i Norden ansett som den farligste høyreekstreme bevegelsen i Skandinavia, og flere av medlemmene har sonet dom for vold, mishandling og drap.

Den norske lederen Haakon Forwald, som også var på Lillehammer, har til NRK sagt at Adolf Hitler var: «et av det forrige årtusenets aller største mennesker. En kriger som kjempet og stred for den ariske rase og Europas fremtid».

LES OGSÅ: Nynazistiskterrororganisasjon aksjonerte i Lillehammer — politiet lot dem holde på

Å være medlem inkluderer obligatorisk kampsporttrening, og i Sverige blir medlemmene oppfordret til å være bevæpnet. Det har også ført til at mange av medlemmene har blitt dømt for brudd på våpenloven.

Disse personene, flere av dem fra Sverige, fikk spre sine anti-jødiske holdninger med annen form for rasisme fritt, uten å ha søkt om tillatelser eller varslet sin ankomst. Politiet synes det var greit med en flaggborg med deres nynazistiske symbol, så lenge de tok det ned når kongens garde skulle passere. Politiet brukte ytringsfriheten som begrunnelse for å tillate en markering som sprer hat og rasisme i Lillehammers gater. Sentrum Drift som har ansvaret for Storgata ønsket det ikke, men var sammen med oss andre fortvilte tilskuere til det som utspilte seg.

For å sette dette i perspektiv vil jeg trekke fram et eksempel. Norge har brukt charterfly for å deportere folk som ikke har får opphold. Staten benekter at folk sendes ut av landet om det er fare for liv og helse. Likevel har flere mennesker som trenger beskyttelse blitt sendt rett i fengsel, til et liv i tortur eller i ytterste konsekvens i døden.

Knut Arne Vassdokken (Ap), Lars Kjelkenes Giæver (MdG) og Turid Thommasen Rødt) under demonstrasjonen de arrangerte mot nazisme i Lillehammer tirsdag 11. april.

LES OGSÅ: Vil vaske bort rasisme og nynazisme!

I 2011 tok venner av meg turen til Oslo flyplass for å dele ut informasjon om denne formen for fangetransport, der de som skulle deporteres gjerne var blitt dopet ned og iført bleier for å kunne sitte fastlenket hele turen. Trass i at mine venner var høflige og aldri ropte eller utøvde noen trussel, så ble de bortvist av politiet under påskudd av at det forstyrret ro og orden.

Det er vanskelig for meg å forstå hvordan noen som står opp mot urett begått av staten, skal ha mindre ytringsfrihet enn en terrororganisasjon som vil avskaffe demokratiet og innføre diktatur. Jeg trodde vi hadde en rasismeparagraf, og jeg hadde håpet 1940-årenes ideologi var forbi. Vi har ikke plass til nazister i vår inkluderende og mangfoldige kommune! Det fikk vi bevist en gang for alle i går!

– Takk til alle som var med i ånden, deltok fysisk og til flotte appellanter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Nei til nazisme, ja til mangfold!

 1. Avatarlovåundre // 2017-04-14 kl 05:18 //

  Asylaktivister vil sannsynligvis ikke bli bortvist fra gata om dem en dag stiller opp med flagg, og helt fredelig deler ut flygeblader for sitt syn, slik denne gjengen fra Nordfront gjorde.
  Om asylaktivistene oppførte seg så fredelige ved denne «fangetransporten» som det kommer frem her i artikkelen har jeg litt vanskelig for å tro, når jeg har sett hvordan venstreekstremistene generelt oppfører seg når dem er uenige i noe, og protesterer mot noe.

  Personlig blir jeg i bedre humør av å se denne gjengen i gata…., selv om jeg ikke er helt enig i alt dem mener.
  https://www.frihetskamp.net/kamphelg-paa-ostlandet/

  …fremfor denne gjengen som tilhører islam miljøet.
  Islam miljøet verden over er ikke helt søndagskolebarn dem heller.
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/braaket-om-muhammed-filmen/det-mest-ekstreme-islamistiske-miljoeet-vi-har-sett-i-norge/a/10069268/

 2. AvatarJan Johansen // 2017-04-14 kl 09:51 //

  Ergo: ja til muslimsk fundamentalisme, nei til norske mammagutter i brune skjorter.

 3. 30 galninger?
  Det var litt mye, men hvor mange av de er norske borgere?
  For meg er det helt klart at dette dreier seg om sinnssykdom og vrangforestillinger.
  Jeg mener at en fornuftig løsning er å tvangssende flere av galningene til personlighets-test og til undersøkelser i psykiatrien.
  Jeg kom med begrunnelser tidligere, og ellers mener jeg at leger og psykologer og psykiatere bør undersøke disse gale.
  Hva kan gjøres med innsats av psykiatere og psykologer og leger og med medisinering og innleggelse?
  Å benekte fakta om andre verdenskrig eller å benekte fakta, fakta om A Hitler på en helt ekstrem måte bør kalles vrangforestillinger.

Kommentarfeltet er lukket.