Rødt må avkriminalisere narkotika etter modell fra Portugal

Hvis ikke Rødt avkriminaliserer brukerdoser vil det bidra til å øke forskjellene i Norge. De som blir tatt og har god råd betaler bare boten og fortsetter sine velfungerende liv. De som ikke har råd frarøver vi all motivasjon for å komme seg ut av elendigheten.

Eivind Harsvik
Om Eivind Harsvik (1 artikler)
Eivind Harsvik sitter i styret til Rødt Trondheim og jobber som lærer.

Jeg skal snakke om psykisk helse.

Rødt må stemme for avkriminalisering av brukerdoser. Det handler ikke om at det skal bli mer lovlig å ruse seg. Det handler om at vi med dagens system kriminaliserer noen av de svakeste i samfunnet. Å gjøre disse menneskene, mennesker som lider psykisk, til kriminelle, sender de inn i en uendelig sirkel av elendighet. Det sender de inn i en situasjon verre enn den de allerede var i, som bare leder til mer rus.

Krigen mot narkotika er feilslått
Den norske ruspolitikken er adoptert fra USAs War on Drugs-kampanje. En fullstendig feilslått politikk som ikke har gjort noe annet enn å gjøre vondt til mye verre. Denne må vi endre. Å avkriminalisere brukerdoser er et steg i den retningen. Om Rødt ikke vedtar dette bidrar vi til å øke forskjellene i Norge. Noen av de mest marginaliserte av oss forblir tapere i samfunnet. De som har råd til det betaler bare boten og fortsetter i sine velfungerende liv i sine møblerte hjem. De som ikke har råd frarøver vi all motivasjon for å komme seg ut av elendigheten. De opparbeider seg en gjeld som ikke lar seg betale. Bøtene skaper i tillegg en falsk økonomi. En boble av gjeld til staten som aldri blir betalt.

LES OGSÅ: Vi trenger Rødt fordi vi trenger mer sosialisme i Norge

Å kriminalisere brukere er å støtte oppunder det neoliberale kapitalistiske fengselssystemet. Det er et usosialt system som straffer noen av de aller svakeste av oss. Vi kan da ikke sette mennesker i fengsel for å være syke? Vi skal vel hjelpe mennesker? Ikke straffe dem? Ansvaret må flyttes over fra fengselssystemet til helsemyndighetene.

Derfor mener jeg at Rødt skal avkriminalisere brukerdoser av narkotika, etter modell fra Portugal.

Dette er en lett redigert versjon av innlegg holdt på Rødts Landsmøte denne helgen.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.