Rødt må avkriminalisere narkotika etter modell fra Portugal

Hvis ikke Rødt avkriminaliserer brukerdoser vil det bidra til å øke forskjellene i Norge. De som blir tatt og har god råd betaler bare boten og fortsetter sine velfungerende liv. De som ikke har råd frarøver vi all motivasjon for å komme seg ut av elendigheten.

Eivind Harsvik
Om Eivind Harsvik (1 artikler)
Eivind Harsvik sitter i styret til Rødt Trondheim og jobber som lærer.

Jeg skal snakke om psykisk helse.

Rødt må stemme for avkriminalisering av brukerdoser. Det handler ikke om at det skal bli mer lovlig å ruse seg. Det handler om at vi med dagens system kriminaliserer noen av de svakeste i samfunnet. Å gjøre disse menneskene, mennesker som lider psykisk, til kriminelle, sender de inn i en uendelig sirkel av elendighet. Det sender de inn i en situasjon verre enn den de allerede var i, som bare leder til mer rus.

Krigen mot narkotika er feilslått
Den norske ruspolitikken er adoptert fra USAs War on Drugs-kampanje. En fullstendig feilslått politikk som ikke har gjort noe annet enn å gjøre vondt til mye verre. Denne må vi endre. Å avkriminalisere brukerdoser er et steg i den retningen. Om Rødt ikke vedtar dette bidrar vi til å øke forskjellene i Norge. Noen av de mest marginaliserte av oss forblir tapere i samfunnet. De som har råd til det betaler bare boten og fortsetter i sine velfungerende liv i sine møblerte hjem. De som ikke har råd frarøver vi all motivasjon for å komme seg ut av elendigheten. De opparbeider seg en gjeld som ikke lar seg betale. Bøtene skaper i tillegg en falsk økonomi. En boble av gjeld til staten som aldri blir betalt.

LES OGSÅ: Vi trenger Rødt fordi vi trenger mer sosialisme i Norge

Å kriminalisere brukere er å støtte oppunder det neoliberale kapitalistiske fengselssystemet. Det er et usosialt system som straffer noen av de aller svakeste av oss. Vi kan da ikke sette mennesker i fengsel for å være syke? Vi skal vel hjelpe mennesker? Ikke straffe dem? Ansvaret må flyttes over fra fengselssystemet til helsemyndighetene.

Derfor mener jeg at Rødt skal avkriminalisere brukerdoser av narkotika, etter modell fra Portugal.

Dette er en lett redigert versjon av innlegg holdt på Rødts Landsmøte denne helgen.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

24 kommentarer på Rødt må avkriminalisere narkotika etter modell fra Portugal

 1. Dette må være historiens minst gjennomtenkte forslag.

  • Nei, det er et bra gjennomtenkt forslag, fordi ved å kriminalisere narkotikabrukere, gjør man det mer komplisert, og det blir vanskeligere for disse å komme seg ut av den onde sirkelen. Narkotikabrukere i rettssystemet er også veldig dyrt og ressurskrevende for staten.

   Men å satse på at multikulturalisme skal bli så veldig fruktbart, er dårlig gjennomtenkt, fordi jo mer multikulturalisme, jo mer grunnlag for rasisme (flere ulike fra flere ulike kulturer og etnisiteter gir teknisk sett flere muligheter for rasisme).

   – Mennesket blir jo ikke bedre i seg selv, og å våkne opp er noe man gjør her og nå og ikke når det blir bedre (eller verre). Naivitet er ikke mindre farlig enn dumskap.

   • Det er penger fra narkotikamisbrukerne som holder i gang drepingen i Mexico og smuglingen der og narkotika-mafia der.
    Kjøperne holder det hele gående og i gang.
    Kjøpere av tobakk holder i gang tobakksindustrien.
    Jeg kjøpte en gang fra Tidemann og Petterøe.
    Jeg var en gang med på å holde liv i norsk tobakksindustri.
    Da var jeg medskyldig i at andre døde av kreft.
    Jeg vet at jeg er medskyldig i all evighet i å holde i gang norsk tobakksindustri.
    Nå bør alle få legehjelp til å slutte helt med tobakk her i landet.

  • Avatarlovåundre // 2017-04-01 kl 17:16 //

   Tror absolutt det er et ganske så gjennomtenkt forslag.
   Det viser denne artikkelen om Portugal.

   http://www.aftenposten.no/verden/Avkriminaliseringen-av-narkotika-i-Portugal-er-en-suksess-229703b.html

   • Portugal er ikke relevant for forholdene her i landet.
    Grunn :
    Portugal er en tidligere koloni-stormakt med mange av narkotikamisbrukerne fra tidligere kolonier og med et helt annet miljø samlet sett der i Portugal.
    Det er langt mer relevant å spørre hva det er som skjer her i landet og hvem det er som presser på med hva her i landet og hvorfor?

  • Avatarlive_hansen // 2017-04-01 kl 17:48 //

   Veldig bra tilsvar, her har du grundige og gjennomtenkte argumenter.

  • Det tror jeg ikke.
   Denne saken og denne problematikken var under debatt i mange år.
   Til og med jeg hadde i mange år ytringsfrihet til å delta i debatter om dette.

 2. Hva er en brukerdose? hva om personen har to brukerdoser på seg? Hvem skal innkalles hit og dit til utredning og møter?Hva om vedkommende ikke møter? Blir det straffereaksjon da? Jeg tror en slik ordning bare vil resultere i et uklart regelverk,forskjellig praksis og generell forvirring.Skal en legalisere så legaliser alt også innkjøpet.La det bli lovlig å selge alle typer rusmidler over disk.

 3. AvatarRune Otto Nakken // 2017-04-02 kl 00:11 //

  Dette har jeg ventet på lenge.
  Ruspolitikken har aldri virket, og kommer heller aldri til å gjøre det. Med en gang noen ønsker en forandring, kommer det noen på bana med det samme retoriske vrøvlet. «Mener du at det skal bli fritt fram ? Og lignede spørsmål.
  Aldri ser vi større kynisme enn fra de som ønsker å markere seg som mennesker med gode forsetter. Da kommer alle disse gode menneskene med de gode forsettene og markere seg med sin godhet. For dem er det viktigere å vise at de mener å handler i det godes tjeneste, enn å virkelig gjøre noe som forbedrer situasjonen for dem det gjelder. De ønsker ikke å lage en åpning for rusmisbrukeren. Retretten fra rus skal være stengt, fordi noen har en del moralske anfektelser de ønsker å leve ut.
  Hvor mye skade de påfører rusmisbrukerne med sin godhet, har de ikke tanke for. Her skal det diskuteres prinsipper og moral.
  Da er det ikke rom for å bry seg med den rusavhengige. Ikke en tomme skal fires for å lette deres hverdag, så lenge de rette personene får markert seg med de rette meningene.
  Endelig er det et parti med mot nok til å sette dette på programmet.
  Godt gjort. Og takk.

  • Reklameforbudet mot tobakk gir bra resultater.
   Forbud mot røyking på arbeidsplasser og utesteder gir bra resultater.
   Selvfølgelig fungerer restriksjoner til og med uten straff.
   Det fungerer når tiltakene kommer på den rette måten og i den rette enden og går på holdninger og går på å beskytte folk mot skadene.
   Og det er der staten feilet når det gjelder narkotika.
   Det foregår og skjer buskagitasjon og snikreklame for narkotika og slik at noen sprer narko-propaganda og sprer narko-ideologi.
   Samfunnet må stoppe selve reklamen og reklame-mytene og reklame-ideologien og selve narko-propagandaen som skjer delvis åpenlyst.
   Det er feil av alle partier å forsøke å sanke stemmer i og fra gruppen narkotikamisbrukere.
   Narkotikamisbrukere trenger hjelp.
   En eller to ganger eller mer fikk jeg nikotintyggegummi fra en lege for å få hjelp til å slutte å røyke tobakk og slutte med snus. Det er mer enn 22 år siden jeg sluttet med tobakk, men jeg fikk hjelp. Og det er til stor hjelp med røykeforbud på arbeidsplasser og utesteder.
   Barn og ungdom bør nå få hjelp på den måten at narko-propaganda og narko-myter og narko-ideologi og narko-reklame avsløres på alle skoler og i alle miljøer der barn og ungdom er og ferdes. Men det må planlegges godt nok. Til nå var dum skremselspropaganda det vanlige. Det nye bør bli å avsløre reklamen og mote-presset og å avsløre de sleipe ideologene.

 4. AvatarStradlin // 2017-04-02 kl 06:23 //

  Et riktig steg

 5. Eivind Harsvik mener det sikkert godt, men hans ønske og forslag er alt for enkelt.
  Her er det ikke plass til hele min analyse, men jeg nevner at en løsning og forslag må være basert på en omfattende analyse og slik at mange tiltak og hjelpetiltak og restriksjoner blir vurdert sammen og som en helhet.
  Noen små eller noen større bøter for å være i besittelse av en eller to brukerdoser vil neppe avskrekke misbrukere og de rusavhengige. Det må mye mer til. Og det som må til med de rusavhengige er pengebruk på avrusing og behandling under tvang og straks og fortest mulig.
  Det må omfatte avideologisering og rehabilitering når det gjelder holdninger til narkotika.
  Og hele samfunnet bør starte der med holdninger.
  Det betyr at snikreklame for narkotika eller cannabis må stoppes med straff og bøter og forbud.
  Det betyr at samfunnet må føre en sterk ideologisk kamp mot all narkotika og slik at alle partier fordømmer narkotikarus helt tydelig og helt konsekvent.
  Et sted starter problemet med narkotikamisbruk. Og jeg mener at det hele starter med markedsføring av narkotika og med ulike former for spredning av narko-reklame og narko-ideologi og med mote-press og hjernevasking av barn og ungdom.
  Forbudet mot reklame for tobakk gir nå gode resultater. Kampen mot tobakkskadene gir bra resultater selv om ingen straffes for brukerdoser.
  Det er på det nivået kampen bør starte nå. Kamp mot all reklame og all snikreklame og kamp mot alle som sprer narko-ideologi.
  Det er ingen friske mennesker eller friske barn og ungdommer som trenger cannabis eller narkotika.
  Hele behovet er skapt og laget med reklame og med narkoideologi som reklame og med spredningen av narko-myter.

  • Det er interessant at du tar opp spørsmålet om ideologi og merkelig at Harsvik lettvint snur ryggen til Rødt`s viktigeste og sterkeste bærebjelke.

   • Nei. Her er jeg uenig med deg tror jeg. Det jeg mener med ideologi her er narko-ideologi og ikke kommunisme eller sosialisme. Men jeg kan legge til at markedsføringen og alle former for salg av narkotika til de narkomane og til alle som støtter narko-mytene og narko-moten er den råeste form for kapitalisme.
    Narko-kapitalismen er rå. Og det er ofte kriminalitet.
    Jeg mener derfor at det naturlige for alle sosialister er å kjempe hardt mot den råeste kapitalismen av alt. Tobakk-industrien er og var rå og kynisk kapitalisme. Det samme gjelder narko-mafia og narko-kartellene.
    Jeg er på den pragmatiske løsnings-siden og på parti med forslag og løsninger. Hva du egentlig mener her, skal jeg ikke forsøke å gjette.
    Mine mer nøyaktige meninger om narko-egoismen finner alle lett på min hobby-hjemmeside.

    • Rusmidler har alltid vært de fattiges svøpe så klart at ideologi er relevant

     • Det har du rett i.
      Men derfra til å straffe disse ofrene for svøpen, er et langt skritt.
      Hvorfor mener du at disse ofrene må straffes?

      Erling Grape

     • Hmm jeg kan ikke huske eller se at jeg har uttalt meg om at ofrene må /skal straffes? jeg mener dette er et ufullstendig og lite gjennomtenkt forslag fordi en gjennomføring blir vanskelig,tilfeldig og urettferdig.Jeg skulle gjerne sett at Rødt`s tilnærming hadde vært MYE tyngre ideologisk

     • Hva er dine løsninger for det landet du bor i nå?
      Den mest rå og kyniske og hensynsløse kapitalisme av alt er narko-mafia og narko-kapitalismen slik jeg ser det.
      Det er ikke noe naturlig behov for cannabis eller annen narkotika hos og blant norske barn og norsk ungdom.
      Behovet bygges opp og skapes med reklame og reklame-mytene og med ideologisk narko-propaganda og over tid og med gruppe-press mot barn i spesielle miljøer.
      Det er de typiske rå-kapitalistiske og kyniske markedsførings- metodene med å skape et behov som egentlig ikke finnes.

     • Kapitalismen skaper en uavbrutt strøm av behov som ikke er reelle og fronter egentlig ingen basisbehov på en fornuftig måte det er et faktum.En total avkriminalisering produksjon og salg av alle mulige rusmidler er en vei å gå.En annen er å bygge et samfunn hvor kapitalismen er historie noe som pr i dag er en utopi beklageligvis så noe hokus Pokus svar finnes ikke men under en markedsøkonomi er nok legalisering å foretrekke

     • Altså ingen løsninger fra deg nå og for folket her i landet nå.
      Jeg deltar bare for å levere pragmatiske løsninger.
      Og jeg deltar ikke for å smiske med noen.
      Kunnskaper er ellers noe alle kan eie sammen og kollektivt.
      Jeg er på kunnskaps-siden.

     • Og en eller flere pragmatiske løsninger du ser for deg er………?

     • Behov for ting er det som skaper kapitalisme – kjøp og handel. Har man ikke kapitalisme, må alt godkjennes før man kan kjøpe (tilegne) seg noe. Da må «alt» overvåkes så ingen kjøper seg noe som ikke er godkjent.

     • Hva er dine ønsker og dine konstruktive forslag?
      Har du noe?

Kommentarfeltet er lukket.