Dømt til ett års fengsel for twitter-spøker om drapet på Francisco Francos president

Cassandra Vera, her sammen med Pablo Iglesias, partileder for Podemos. Foto: Podemos

Den spanske retten dømte Cassandra Vera for å ha spøket med drapet av en av Franco-diktaturets viktigste menn, som inntraff for 43 år siden. Venstresida reagerer med harme og en kaskade av vitser om den døde admiralen.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I dag falt dommen mot Cassandra Vera, den 21 år gamle historiestudenten som i løpet av drøyt to år sendte ut 13 tweets som spøkte med drapet på Carrero Blanco, president i Spania noen måneder i 1973, til ETA sprengte bilen hans og drepte ham.

Attentatet er svært berømt og filmatiseringer har gitt stillbilder gjenskapninger av Blancos bil mens den er i lufta. Disse har seinere blitt brukt i illustrasjoner av folk slettes ikke tok hans død med tungt hjerte. Den kraftige eksplosjonen løftet bilen 20 meter opp i været og den fløy over et femetasjes bygg før den landet på andre siden. Spøkefulle antifascister har kalt ekspresidenten «den første spanske astronauten i det ytre rom» og det finnes en bråte memes og spøker om den avdøde antidemokraten.

Carrero Blancos attentat filmatisert.

LES OGSÅ: 40 år med åpne sår — Franco er død, men straffefriheten fortsetter

Fengslende tweets

«Film: Tre meter over himmelen, Produksjon: ETA films. Regissør: Argala. Hovevdrolle: Carrero Blanco. Sjanger: Romferd»

Slik lyder den andre av til sammen 13 korte vitser om den avdøde admiralen, twitret av Cassandra Vera. I tillegg til ett år i fengsel får hun syv år hvor hun ikke kan inneha noen offentlig stilling og hun blir fratatt stipendet sitt. Det legger karriereplanene til Vera i grus. Hun var på vei til å bli historielærer. Selv om hun langt i fra har vært den første til både å spøke og å godte seg over ekspresidentens død er hun den første som har blitt dømt for det. Aktor i saken ba om to og et halvt års fengsel.

Hun ble dømt for å ha ydmyket de etterlatte og lovpriset terrorisme. Dommen sier at beskjedene hun la ut «gir næring til hatets diskurs» og «legitimerer terrorisme».

— De har ødelagt livet mitt, var hennes umiddelbare kommentar etter rettsaken.

«Men land nå da!»
Admiralen døde i lufta og av alderdom, ifølge ekspertene, sier en meme om attentatet mot den tidligere presidenten.

Det spanske rettsvesenet bærer fremdeles preg av strukturen fra Francos militærdiktatur, i tillegg til at dommere fortsatte karrieren sin etter overgangen til et mer demokratisk styre. Høyres søsterparti, det konservative Partido Popular (PP), ble dannet av tjenestemenn, politikere og funksjonærer fra Francos regime og fra diktatorens eget parti. PP har hatt makta siden 2011.

På den spanske venstresida har de reagert med sjokk, vantro og protester. Partiet Podemos hadde i forkant av dommen lansert en kampanje for å støtte Vera

— Vi mener det er en skam at samtidig som straffefriheten er til fordel for korrupte, har vi i dette landet hatt løgnaktige ministre, ministre med bankkonti i skatteparadiser. Mens korrupsjon har blitt en regjeringsform kan noen bli putta i fengsel for en tweet, uttaler partiets leder, Pablo Iglesias.

Det andre store partiet til venstre for sosialdemokratiet, Izquirda Unida (IU), har selv startet å flomme sosiale medier med vitser om Carrero Blanco.

«Vi i Izquierda Unida kan mange spøker om fascisten Carrero, og vi kommer til å dele dem», skriver IUs leder Alberto Garzón. De får følge blant annet av venstreavisa Izquierda Diario.

LES OGSÅ: Antidemonstrasjonslov vedtatt i Spania: — En plan for å frata oss rettssikkerheten

Spøkefull meme om Carrero Blanco: «Carrero Blancos flyselskap – du trenger ikke engang gå ut av bilen».

Haltende demokrati
Etter at finanskrisa slo inn i Spania har landet vært preget av høy arbeidsløshet, kutt i velferdsstaten, sosial nød og politisk uro. Store protester mot sittende regjering har blitt en vanesak. For å begrense disse har en knebellov blitt vedtatt som gir store bøter og lange straffer for ulovlige demonstrasjoner og fotogafering av politioffiserer.

For kort tid siden omtalte Dagbladet en sak om en spansk rapper som blei dømt etter terrorismeparagrafen i landet for å ha fornærma kongen og oppfordra til terrorisme. Cassandra Vera sa i retten at flere av tweetene hun nå er dømt for var å regne som protester mot knebelloven «Ley mordaza».

At Vera er transperson har fått flere til å spekulere i at hennes legning og kjønnsidentitet har vært biragende til at et konservativt rettssystem i et katolsk land skal ha tatt ekstra hardt i og vært ekstra villige til å dømme i denne saken.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned