Problemene på Oslos østkant løses ved inkluderende politikk, ikke NRKs skremmebilder

Skjermdump fra reportasje om kriminalitet på Oslos østkant på NRK Dagsrevyen.

Her i Alna er det lite som minner om Anders Magnus' skremmereportasje. Fordomsfulle NRK-innslag løser ikke utfordringene vi har, det gjør derimot en god utjevningspolitikk.

Cihan Karakoc
Om Cihan Karakoc (10 artikler)
Cihan Karakoc er leder i Cubaforeningen i Norge.

Debatten om «svenske tilstander og parallellamfunn» har atter en gang reist seg etter Anders Magnus sin reportasje på NRK om situasjonen på Oslo-øst og Groruddalen. Flere ganger underveis i lesingen måtte jeg stoppe og tenkte på om det faktisk er Oslo det er snakk om?

LES OGSÅ: Hva er det du vil, Anders Magnus?

Mindre kriminalitet i Oslos grønne perle
Jeg har helt siden jeg var fem år bodd på Lindeberg i Alna, en av Groruddalens bydeler. «Den grønne perlen i Oslo» som jeg selv omtaler den. Først og fremst har jeg hatt mine 13 års skolegang i samme bydel. Med andre ord er Groruddalen det stedet jeg oppdaget verden på og ikke minst det stedet i Norge som har vært med på å forme min identitet. Som en 24 år gammel norsk mann med innvandrerbakgrunn, er jeg i dag bachelorstudent i spesialpedagogikk og nestleder i Alna SV. Den sekken jeg har båret med meg har alle vært med på å putte noe i — mine venner, naboer og lærere. Alle har vært med på å forme meg. Jeg kjenner meg ikke igjen i hvordan Groruddalen eller Oslos østkant blir framstilt. At det er utfordringer er riktig, men de grove vrengebildene som gjøres om utfordringene har ikke grunnlag i virkeligheten. Skulle ønske at samtlige som fremdeles insisterer på at det er svenske tilstander i Norge eller at vi beveger oss mot et parallelt samfunn, kunne ha vært like oppmerksomme på å se alle de ulike talentene som har bakgrunn fra Oslos østkant.

Til tross for at statistikk viser oss at kriminaliteten går stort ned i hele Oslo øst og Groruddalen, til tross for at vårt politi flere ganger må ut og bekrefte at vi som et land ikke er ute av kontroll eller har fått «svenske tilstander». Likevel er Anders Magnus med tilhengere så opptatt av å skape en framstilling av Groruddalen og østkanten i Oslo, en framstilling hvor unge gjenger nærmest skyter og raner folk på åpen gate hver eneste dag.

Blackie-gjengen og Frognerbanden
De som tror gjengmiljøene på Oslos østkant er noe nytt og oppstått som hovedsakelig et resultat av innvandring, bør ta en titt i Oslo historie! Side3.no (12.11.11) skriver at: «På 50-tallet florerte det med gjengslagsmål, knivstikking, skyting mot politiet og rene overfall mot uskyldige. Nesten 50 år før B-gjengen var det Blackie-gjengen og Frognerbanden som gjorde byen utrygg».

Det er riktig at vi har utfordringer som kan utvikle seg til store problemer om nødvendige tiltak ikke blir iverksatt. Dette har politikere i Norge skjønt og handlet med nødvendige tiltak og prioriteringer. Blant annet har Groruddalssatsningen vist seg til å være meget effektiv og gitt gode resultater fra lokalt nivå. Alle har jobbet på tvers av sektorer og tatt tak i problemer. Nettopp det er en grunn for at kriminaliteten har gått ned kraftig de siste ti årene, først og fremst i Groruddalen.

Men det er ikke rart at noen unge havner i gjengmiljøer og andre problemer. Vi er dessverre fremdeles et land hvor mennesker med lavere sosio-økonomisk bakgrunn bor i visse deler av byene: Groruddalen og Oslos østkant er gode eksempler på dette. Barnefattigdommen vokser og er størst i deler av Groruddalen og østkanten i Oslo, i bydeler av disse stedene er valgdeltagelsen ganske lav, til og med steder hvor deltagelsen er under 50 %. Arbeidsledigheten har økt, også betydelig blant ungdom. Vi må kunne sørge for å tilby all ungdom i Norge gode utviklingsmuligheter, dette kommer ved å satse på en trygt arbeidsmarked og en sosial boligpolitikk som utjevner forskjeller. Vi må kunne sørge for at alle deler av Oslo får mennesker følelsen av å være en del av et sterkt felleskap.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

6 kommentarer på Problemene på Oslos østkant løses ved inkluderende politikk, ikke NRKs skremmebilder

 1. Problemene løses heller ikke ved ideologiske eller moralske krav. Unntak finnes, selvfølgelig, og det gjelder også for det jeg sier nedenfor.

  Å ta makt og rikdom fra de fattige til de rike er udemokratisk. Men innfører man moralske krav for å snu dette, sier man seg moralsk bedre i stand enn disse rike med makt. Man dømmer de rike andre som moralsk underlegne en selv. Da vil dette slå tilbake på en selv, for slik man dømmer andre, blir man selv dømt.

  Man ser jo hvordan populære politikere, som er veldig moralsk ideologiske og lover å kraftig minske forskjellene mellom fattige og rike, selv ender opp som noen rikinger med stor makt.

  Saken er at det er sjelelig makt som korrumperer mest.

  Vi må se på erfaringene som er gjort og historien, for det nytter ikke å komme med avanserte eller ideologiske forbedringer her. Ellers havner man i evig selvforbedringssirkel, jo-jo-forbedringer der man lurer seg selv til at det stadig skal bli bedre bare man, ja, nettopp gjør det/tinga bedre.

  Eneste måten å komme seg ut av evig selvforbedring er å nettopp slutte med selvforbedring og heller lytte til samvittigheten som er «bundet» til frihet og ikke kan ideologiseres.

  Man må jo få det til, det er jo det det handler om, det det står og faller på. Da er ikke måten man får det til på viktig. Det man ikke får til, lærer man seg å ikke prøve på slik at man finner ut hvor grensene ens går. Kunnskap og klokskap kommer av (å se på) erfaring.

 2. AvatarArne Johansen // 2017-03-27 kl 22:35 //

  hmm, hvem skal jeg stole mest på; Radikal Portal eller Aftenposten og NRK…?? For meg er valget enkelt…

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-03-28 kl 10:51 //

   Nå er ikke Cihan Karakoc en del av redaksjonen til Radikal Portal så det vile ikke vært Radikal Portal du stolte på, men en som har bodd i et av de omtalte områdene. Han ville du stolt på over en reporter som valgte å bruke en kar som sa at en fjerdedel av ungdommen solgte hasj som kilde. Deg om det.

   • Avatarbørre arnold // 2017-03-28 kl 16:32 //

    Her er jeg enig med Møllersen om at kilden er svært tvilsom. Det er kanskje mere hasjbruk blant ungdommen på Oslos vestkant. At 1/4 selger hasj er jo latterlig.

 3. Problemene på Oslos østkant løses ved å være ærlige om det om skjer, ikke legge lokk av frykt for å støte noen.

  Anekdoter, enten det går den ene eller andre veien, er ikke interessante. Man må se på det store bildet.

  Jeg bor ikke der, så jeg skal ikke synse for mye. I utgangspunktet ville jeg trodd det var et attraktiv sted å bo gitt kort vei til marka. Men boligprisene er tydeligvis lave sammenlignet med resten av byen…

  Fra media leser jeg at hvert år tappes Groruddalen for 1.000-2.000 etnisk norske. Omtrent like mange ikke-vestlige innvandrere flytter inn.

  http://www.aftenposten.no/osloby/18000-farre-etnisk-norske-i-Groruddalen-121505b.html

  Kriminalitet går stor sett ned i hele Norge. Spørsmålet er om den kunne fallt enda mer, ikke retningen i seg selv.

 4. AvatarComrade Pootie // 2017-03-29 kl 17:31 //

  Med unntak av Hells Angels finnes det ikke en eneste gjeng bestående av etnisk morske i Oslo

Kommentarfeltet er lukket.