Problemene på Oslos østkant løses ved inkluderende politikk, ikke NRKs skremmebilder

Skjermdump fra reportasje om kriminalitet på Oslos østkant på NRK Dagsrevyen.

Her i Alna er det lite som minner om Anders Magnus' skremmereportasje. Fordomsfulle NRK-innslag løser ikke utfordringene vi har, det gjør derimot en god utjevningspolitikk.

Cihan Karakoc
Om Cihan Karakoc (7 artikler)
SV-politiker og bachelor i spesialpedagogikk. 2. vara til Alna bydelsutvalg og nestleder i Alna råd for funksjonhemmede. Han er nestleder i Cubaforeningen i Norge.

Debatten om «svenske tilstander og parallellamfunn» har atter en gang reist seg etter Anders Magnus sin reportasje på NRK om situasjonen på Oslo-øst og Groruddalen. Flere ganger underveis i lesingen måtte jeg stoppe og tenkte på om det faktisk er Oslo det er snakk om?

LES OGSÅ: Hva er det du vil, Anders Magnus?

Mindre kriminalitet i Oslos grønne perle
Jeg har helt siden jeg var fem år bodd på Lindeberg i Alna, en av Groruddalens bydeler. «Den grønne perlen i Oslo» som jeg selv omtaler den. Først og fremst har jeg hatt mine 13 års skolegang i samme bydel. Med andre ord er Groruddalen det stedet jeg oppdaget verden på og ikke minst det stedet i Norge som har vært med på å forme min identitet. Som en 24 år gammel norsk mann med innvandrerbakgrunn, er jeg i dag bachelorstudent i spesialpedagogikk og nestleder i Alna SV. Den sekken jeg har båret med meg har alle vært med på å putte noe i — mine venner, naboer og lærere. Alle har vært med på å forme meg. Jeg kjenner meg ikke igjen i hvordan Groruddalen eller Oslos østkant blir framstilt. At det er utfordringer er riktig, men de grove vrengebildene som gjøres om utfordringene har ikke grunnlag i virkeligheten. Skulle ønske at samtlige som fremdeles insisterer på at det er svenske tilstander i Norge eller at vi beveger oss mot et parallelt samfunn, kunne ha vært like oppmerksomme på å se alle de ulike talentene som har bakgrunn fra Oslos østkant.

Til tross for at statistikk viser oss at kriminaliteten går stort ned i hele Oslo øst og Groruddalen, til tross for at vårt politi flere ganger må ut og bekrefte at vi som et land ikke er ute av kontroll eller har fått «svenske tilstander». Likevel er Anders Magnus med tilhengere så opptatt av å skape en framstilling av Groruddalen og østkanten i Oslo, en framstilling hvor unge gjenger nærmest skyter og raner folk på åpen gate hver eneste dag.

Blackie-gjengen og Frognerbanden
De som tror gjengmiljøene på Oslos østkant er noe nytt og oppstått som hovedsakelig et resultat av innvandring, bør ta en titt i Oslo historie! Side3.no (12.11.11) skriver at: «På 50-tallet florerte det med gjengslagsmål, knivstikking, skyting mot politiet og rene overfall mot uskyldige. Nesten 50 år før B-gjengen var det Blackie-gjengen og Frognerbanden som gjorde byen utrygg».

Det er riktig at vi har utfordringer som kan utvikle seg til store problemer om nødvendige tiltak ikke blir iverksatt. Dette har politikere i Norge skjønt og handlet med nødvendige tiltak og prioriteringer. Blant annet har Groruddalssatsningen vist seg til å være meget effektiv og gitt gode resultater fra lokalt nivå. Alle har jobbet på tvers av sektorer og tatt tak i problemer. Nettopp det er en grunn for at kriminaliteten har gått ned kraftig de siste ti årene, først og fremst i Groruddalen.

Men det er ikke rart at noen unge havner i gjengmiljøer og andre problemer. Vi er dessverre fremdeles et land hvor mennesker med lavere sosio-økonomisk bakgrunn bor i visse deler av byene: Groruddalen og Oslos østkant er gode eksempler på dette. Barnefattigdommen vokser og er størst i deler av Groruddalen og østkanten i Oslo, i bydeler av disse stedene er valgdeltagelsen ganske lav, til og med steder hvor deltagelsen er under 50 %. Arbeidsledigheten har økt, også betydelig blant ungdom. Vi må kunne sørge for å tilby all ungdom i Norge gode utviklingsmuligheter, dette kommer ved å satse på en trygt arbeidsmarked og en sosial boligpolitikk som utjevner forskjeller. Vi må kunne sørge for at alle deler av Oslo får mennesker følelsen av å være en del av et sterkt felleskap.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.