Oljeminister Terje Søviknes delte innlegg fra voldsforherligende fascistorganisasjon

Terje Søviknes og delinga fra fascistorganisasjonen Britain First.

Søviknes brukte facebooksiden sin til å dele en video fra den muslimfiendtlige Britain First. Organisasjonen mesker seg jevnlig i voldsvideoer mot muslimer og kommentarfeltene florerer av drapsoppfordringer. 

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

I går kveld la Norges olje- og energiminister, Terje Søviknes, ut en video på facebooksida si med direkte henvisning til den fascistiske organisasjonen Britain First. Britain First er en voldsforherligende fascistisk organisasjon med tette band til nazistiske bevegelser i Storbritannia. Facebook-sida deres brukes i all hovedsak til å skape hat mot muslimer.

Det tar ikke lang tid før det i fremskrittspartipolitikerens eget kommentarfelt påpekes at man ikke burde bidra til å spre materiale fra eller gi reklame til en slik gruppe, men Søviknes sier seg ikke enig:

«Er ikke opptatt av hvor det er lenket fra, men realitetene i saken..»

«Så du mener det er ok å promotere nazisme?», kontrer en person i kommentarfeltet. «Nei!», svarer oljeministeren. «Så flott Terje! Dersom du ikke synes det er ok å fronte nazisme, bør du fjerne innlegget ditt og heller tenke litt mer på kildekritikk neste gang.»

Søviknes har fjerna innlegget fra Facebook-veggen sin uten videre forklaring.

Sentrale Frp-politikere har også tidligere spredt informasjon til grumsete nettsteder. Nåværende integreringsminister, Per Sandberg, delte i 2015 en artikkel til nazinettstedet Frieord

LES OGSÅ: Den anstendige høyresidas død

Britain First: uniformert patruljering, moskeinvasjoner og voldsforherligelse
Britain First blei grunnlagt i 2011 av tidligere medlemmer av det nynazistiske British National Party (BNP). BNP var sentrale i å forsøke å gjøre skinhead-kulturen til en høyreekstremt domene og var slik med på å danne grunnlaget for bevegelsen av beryktede naziskinheads som terroriserte Storbritannia og mange andre europeiske land, Norge inkludert, med gatevold, brannatentater, drap og terroraksjoner, særlig utover 1980- og 1990-tallet.  

Britain First har blitt beryktet for en rekke aksjoner mot angivelige islamister. Partiets leder har blitt dømt for å ha trakassert en kvinne utenfor huset hennes etter å ha gått til feil adresse da han skulle plage en imam. Gruppa har ved flere anledninger gjennomført det de selv kaller moskeinvasjoner. Disse består av at de går inn i en moske iført militæruniform, oppfører seg truende og krever at moskeene innretter seg etter deres krav, samt at de deler ut bibler og oppfordrer til å forlate islam. Deres såkalte kristne patruljeringer har også vekket oppmerksomhet. I kristendommens navn har de tømt øl på gatene utenfor moskeer for å «lokke» til seg såkalte islamistiske ekstremister. Ikke overraskende har aksjonene utløst fordømmelse fra kirker i Storbritannia.

Facebooksiden som Søviknes delte innhold fra består i all hovedsak av poster som oppfordrer til hat mot muslimer. Jevnlig sprer de saker hvor man godter seg over vold mot folk av ikke-europeisk utseende og angivelige muslimer.

Videoen Søviknes delte viser en mann som har stilt flere barn i 8-10-årsalderen opp på en rekke for så å slå dem én etter én hvor følgeteksten påstår at dette blir gjort i islams navn. Mannen i videoen var rektor for en skole i Irak og fikk sparken av landets utdanningsmyndigheter etter at videoen blei spredd på sosiale medier. Også under denne videoen er det kommentarer med volds- og drapsfantasier.

LES OGSÅ: Politisk vold i Norge og høyreekstremisme

FrP, regjeringen og Saudi-Arabia
Selv om representanter fra Fremskrittspartiet med jevne mellomrom viser sin indignasjon over islam har partiets topper pleiet nære kontakter med det som sannsynligvis er det mest undertrykkende religiøse diktaturet i verden, Saudi-Arabia. Terje Søviknes’ forgjenger, Tord Lien (FrP), var på besøk hos den saudiske kongefamilien. Utenriksminister Børge Brende (H) har vært i Saudi-Arabia to ganger under denne regjeringsperioden. Norge selger også militært utstyr til det islamistiske regimet, som på sin side bruker sin militære kapasitet til å invadere Jemen og støtte en rekke islamistiske militser i blant annet Syria. Terje Søviknes har ikke vist tegn til at Norges og regjeringas tette relasjoner til Saudi-Arabia skal svekkes.

Terje Søviknes blei selv rikskjendis etter en overgrepsskandale i forbindelse med en samling for Fremskrittspartiets Ungdom i 2001. Ei da 16 år gammel jente beskreiv at Søviknes skjenket henne full og utsatte henne for et overgrep på tross av at han var i en autoritetsposisjon og klar over hennes unge alder. Den nå avdøde FrP-politikeren John Alheim skreiv i sin selvbiografi at partiledelsen visste om saken før Søviknes samme år blei nominert på lista over kandidater til stortsvalget 2001, men valgte å overse det hele.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.