Oljeminister Terje Søviknes delte innlegg fra voldsforherligende fascistorganisasjon

Terje Søviknes og delinga fra fascistorganisasjonen Britain First.

Søviknes brukte facebooksiden sin til å dele en video fra den muslimfiendtlige Britain First. Organisasjonen mesker seg jevnlig i voldsvideoer mot muslimer og kommentarfeltene florerer av drapsoppfordringer. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I går kveld la Norges olje- og energiminister, Terje Søviknes, ut en video på facebooksida si med direkte henvisning til den fascistiske organisasjonen Britain First. Britain First er en voldsforherligende fascistisk organisasjon med tette band til nazistiske bevegelser i Storbritannia. Facebook-sida deres brukes i all hovedsak til å skape hat mot muslimer.

Det tar ikke lang tid før det i fremskrittspartipolitikerens eget kommentarfelt påpekes at man ikke burde bidra til å spre materiale fra eller gi reklame til en slik gruppe, men Søviknes sier seg ikke enig:

«Er ikke opptatt av hvor det er lenket fra, men realitetene i saken..»

«Så du mener det er ok å promotere nazisme?», kontrer en person i kommentarfeltet. «Nei!», svarer oljeministeren. «Så flott Terje! Dersom du ikke synes det er ok å fronte nazisme, bør du fjerne innlegget ditt og heller tenke litt mer på kildekritikk neste gang.»

Søviknes har fjerna innlegget fra Facebook-veggen sin uten videre forklaring.

Sentrale Frp-politikere har også tidligere spredt informasjon til grumsete nettsteder. Nåværende integreringsminister, Per Sandberg, delte i 2015 en artikkel til nazinettstedet Frieord

LES OGSÅ: Den anstendige høyresidas død

Britain First: uniformert patruljering, moskeinvasjoner og voldsforherligelse
Britain First blei grunnlagt i 2011 av tidligere medlemmer av det nynazistiske British National Party (BNP). BNP var sentrale i å forsøke å gjøre skinhead-kulturen til en høyreekstremt domene og var slik med på å danne grunnlaget for bevegelsen av beryktede naziskinheads som terroriserte Storbritannia og mange andre europeiske land, Norge inkludert, med gatevold, brannatentater, drap og terroraksjoner, særlig utover 1980- og 1990-tallet.  

Britain First har blitt beryktet for en rekke aksjoner mot angivelige islamister. Partiets leder har blitt dømt for å ha trakassert en kvinne utenfor huset hennes etter å ha gått til feil adresse da han skulle plage en imam. Gruppa har ved flere anledninger gjennomført det de selv kaller moskeinvasjoner. Disse består av at de går inn i en moske iført militæruniform, oppfører seg truende og krever at moskeene innretter seg etter deres krav, samt at de deler ut bibler og oppfordrer til å forlate islam. Deres såkalte kristne patruljeringer har også vekket oppmerksomhet. I kristendommens navn har de tømt øl på gatene utenfor moskeer for å «lokke» til seg såkalte islamistiske ekstremister. Ikke overraskende har aksjonene utløst fordømmelse fra kirker i Storbritannia.

Facebooksiden som Søviknes delte innhold fra består i all hovedsak av poster som oppfordrer til hat mot muslimer. Jevnlig sprer de saker hvor man godter seg over vold mot folk av ikke-europeisk utseende og angivelige muslimer.

Videoen Søviknes delte viser en mann som har stilt flere barn i 8-10-årsalderen opp på en rekke for så å slå dem én etter én hvor følgeteksten påstår at dette blir gjort i islams navn. Mannen i videoen var rektor for en skole i Irak og fikk sparken av landets utdanningsmyndigheter etter at videoen blei spredd på sosiale medier. Også under denne videoen er det kommentarer med volds- og drapsfantasier.

LES OGSÅ: Politisk vold i Norge og høyreekstremisme

FrP, regjeringen og Saudi-Arabia
Selv om representanter fra Fremskrittspartiet med jevne mellomrom viser sin indignasjon over islam har partiets topper pleiet nære kontakter med det som sannsynligvis er det mest undertrykkende religiøse diktaturet i verden, Saudi-Arabia. Terje Søviknes’ forgjenger, Tord Lien (FrP), var på besøk hos den saudiske kongefamilien. Utenriksminister Børge Brende (H) har vært i Saudi-Arabia to ganger under denne regjeringsperioden. Norge selger også militært utstyr til det islamistiske regimet, som på sin side bruker sin militære kapasitet til å invadere Jemen og støtte en rekke islamistiske militser i blant annet Syria. Terje Søviknes har ikke vist tegn til at Norges og regjeringas tette relasjoner til Saudi-Arabia skal svekkes.

Terje Søviknes blei selv rikskjendis etter en overgrepsskandale i forbindelse med en samling for Fremskrittspartiets Ungdom i 2001. Ei da 16 år gammel jente beskreiv at Søviknes skjenket henne full og utsatte henne for et overgrep på tross av at han var i en autoritetsposisjon og klar over hennes unge alder. Den nå avdøde FrP-politikeren John Alheim skreiv i sin selvbiografi at partiledelsen visste om saken før Søviknes samme år blei nominert på lista over kandidater til stortsvalget 2001, men valgte å overse det hele.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Oljeminister Terje Søviknes delte innlegg fra voldsforherligende fascistorganisasjon

 1. Det er lett å tabbe seg ut og å ta feil og å slurve litt på såkalte sosiale medier.
  Men en minister må og bør ha en helt annen stil og en helt annen forsiktighet enn den menige borger.
  Ellers visste jeg ikke at et nettsted som nevnes her var et nazi-nettsted.
  Takk for slike advarsler.
  I min familie var det motstand mot nazismen med våpen og på andre måter på både farssiden og morssiden og det var ikke uten ubehag og konsekvenser.
  Det var ikke akkurat frie ord her i landet mellom 1940 og 1945.
  Og derfor reagerer jeg sterkt på ny-senzurismen som vokser fram her i landet.

Kommentarfeltet er lukket.