Hva er det du vil, Anders Magnus?

Anders Magnus på NRKs valgsending. Skjermdump fra NRKs valgsending.

Den evinnelige masingen om «svenske tilstander». Hva vil du med den?

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (36 artikler)
Guri Waalen Borch er mphil. i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø.

I går kunne vi lese i din reportasje på nrk.no at «kidsa går med gønnere», bokstavelig talt, og at foreldre og ungdommer nå frykter «svenske tilstander» i Oslo øst.

LES OGSÅ: Fremmed blant den tause majoritet

Hva sier Oslo-politiets egen rapport?
Du bruker blant annet politikilder for å gi kjøtt på beinet til reportasjen din. I rapporten «Parallellsamfunn – et politiblikk» utgitt av Strategisk stab i Oslo politidistrikt i fjor kan vi imidlertid lese følgende om hvorvidt politiet selv kjenner seg igjen i debatten rundt blant annet svenske forsteder:

«Samtlige svarte benektende på spørsmål om parallellsamfunn var en utfordring for Oslo. De var tydelige på at de ikke kjente seg igjen i beskrivelsene fra Sverige:
– Det er så langt fra parallellsamfunn som vi kan være- vi er ikke i nærheten av Sverige.
–  Det er ingen områder i Groruddalen som minner om svenske tilstander.
– Kan du spørre meg direkte om vi har parallellsamfunn- for da kan jeg svare NEI! Med store bokstaver og utropstegn.»

Ja, det finnes kriminalitet i Oslo. Oslo er en hovedstad og Norges største by. En delt by med mange fattige barn og vanskeligstilt ungdom som trenger forebyggende tiltak. Det sensasjonalistiske skremmebildet du tegner opp skaper imidlertid bare fiendebilder som er med på å marginalisere ungdom ytterligere.

«Det er innvandrernes skyld»
«Det er innvandrernes skyld», sitter jeg igjen med, igjen. Her er det altså fullt av ungdom med innvandrerbakgrunn som løper rundt med skytevåpen og røyker hasj. Det er bare det at så mange av oss ikke kjenner oss igjen, Anders Magnus. Jeg bor selv i bydel Alna, i Groruddalen.

Av reaksjoner på Facebook å dømme, ville du ha fått ganske andre svar fra andre informanter. Statistikken kan vi ikke stole blindt på, uttaler du til nettavisa Vårt Oslo. Du kan nemlig ikke støtte deg på statistikk, for den sier at vi i Oslo i 2016 hadde det laveste antallet anmeldelser på 14 år. Du nevner også selv NOVA-rapporten Ung i Oslo fra 2015 som viser at ungdom i Oslo øst ruser seg mindre enn i andre deler av byen. Dette tillegges imidlertid ikke vekt i reportasjen- kildene dine mener nemlig at de aktuelle ungdommene ikke tør å innrømme, selv overfor meningsmålere, at de røyker hasj.

Vel, kan vi stole på at dine informanter viser helhetsbildet? Dette minner om Halvor Foslis bok «Fremmed i eget land: samtaler med den tause majoritet», en bok som ikke er basert på vitenskap, men på noen få informanters egne meninger.

Jeg sier ikke at noen av informantene dine snakker usant. Det jeg reagerer på, er hvordan du bruker deres uttalelser til å tegne opp et bilde som så mange av oss som faktisk bor i disse områdene ikke kjenner oss igjen i. For eksempel ser det ut til at du drar en linje fra den kriminelle gjengen Youngbloods og gjør den om til et allment problem. Hadde jeg ikke bodd her, ville jeg trodd at 10-åringene på nærskolen stod og solgte hasj i skolegården med skytevåpen i lomma.

LES OGSÅ: Regjeringen avvikler barnehagesuksess i Groruddalen

Journalister som fortsetter å spørre om parallellsamfunn
Forfatter av boka «Mine brødre», Adel Khan Farooq, forteller på sin egen Facebook-side at han ble kontaktet i forbindelse med reportasjen din og forsøkt instruert til å si at vi nå har «svenske tilstander» i enkelte deler av Oslo. Det bemerkelsesverdige er at politiet i Oslo i den nevnte rapporten fra 2016, sier det samme om enkelte journalister:

«Det viste seg at flere av informantene hadde opplevd at mange ville snakke med dem om de hadde erfaringer med parallellsamfunn. Også journalister hadde oppsøkt dem med spørsmål om dette: -Det er ikke slik her. Hvorfor bruke så mye tid på dette? Journalister ringer og spør hele tida og jeg svarer at vi har ikke slike steder. Men de fortsetter å spørre.»

LES OGSÅ: Forfatter angriper politikere for å la Oslo bli en stadig mer delt by

Oslo — en delt by
Det er for så vidt forståelig at journalister spør. Historier om skytevåpen, narkotika og «svenske tilstander» vekker oppmerksomhet. Det gir ikke fullt så mange klikk å skrive om at regjeringen i fjor la ned tilbudet om gratis kjernetid i barnehagene i Groruddalen og Søndre Nordstrand, eller at politikk har betydning for utviklingen av andel fattige barn i byen vår. Mange i Oslo øst lever under vanskelige kår, og mens de rikeste opplever skattekutt, har barnetrygden stått stille i 21 år. Levekår har noe å si både for den enkelte og for hvordan vi alle lever sammen. Det er mye å vinne på å bekjempe fattigdom i denne delte byen, la oss håpe på mer fokus på akkurat dét framover.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

11 kommentarer på Hva er det du vil, Anders Magnus?

 1. Nå har jo journalistene i reportasjen i går og i dag flere navngitte kilder på at det har vært en negativ utvikling. Lyver disse bare fordi de ikke passer inn i fortellingen din? Spør man folk både i og utenfor problemområdene i Sverige så vil mange sikkert hevde at det problemene overdrives også. Men det betyr jo ikke at problemene ikke er det. Det er ikke nødvendigvis noen motsetning i at kriminaliteten generelt synker og at grov kriminalitet øker som i Sverige. Statistikk kan som kjent (mis)brukes til så mangt:

  http://www.aftenposten.no/viten/Simen-Gaure–Forvirrende-statistikk-om-svensk-kriminalitet-616514b.html

 2. Ja, hva vil Anders Magnus?

  Forhåpentligvis få Norges befolkning til å reflektere litt. I årevis har vi blitt fortalt av politikerne hvilken økonomisk og kulturell berikelse våre nye landsmenn representerte.

  Sverige har gjort mange feil. La oss håpe Norge ikke havner der.

  «Multikulturelle» samfunn er ikke bra for den opprinnelige befolkningen. I homogene samfunn har befolkningen større tillit til hverandre. Det er en av årsakene til at skandinaviske land historisk har klart å bygge opp gode velferdssamfunn- Nå ser vi hvordan dette er i ferd å raseres i Sverige. Integrasjonen begynner å bli fryktelig dyr

  http://www.nettavisen.no/nyheter/i-sverige-koster-migrasjonen-mer-enn-hele-forsvaret/3423213271.html

  Å ta inn mange flyktninger til Norge eller Sverige er heller ikke bra for flyktningene.
  Den svenske sosialøkonomen Tino Sanandaji viser at Sverige gjør dette ved å alene bruke mer penger på asylsøkere i Sverige, enn det hele FNs UNHCR har tilgjengelig i sitt flyktningearbeid for 65 millioner mennesker. Pengene bruker Sverige på tiltak som er for en ekstremt liten gruppe – de som har vunnet i gullotto. Sverige brukte ifølge Expressen rundt 75 milliarder svenske kroner på innvandring i fjor.

  – De har også prioritert unge, enslige asylsøkere som er de klart dyreste å ta imot. Dette har igjen skapt en enorm industri. Det er et slags hykleri som det er vanskelig å svelge. En tidligere politiker fra Sosialdemokratene har blitt en av de store asylbaronene – og det er flere av disse barnonene som har blitt mangemillionær som flasher pengene sine veldig aktivt.

  http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lofven-borde-akta-sig-for-alternativa-fakta/

 3. AvatarAndreas Møller // 2017-03-13 kl 00:44 //

  Ja, dere som har en pervers drøm om et multietnisk paradis – samme hvor åpenbart det er at det vil bli et helvete – synes nok fakta er et «evinnelig mas».

  Faktum er at ikke-vestlige innvandrere vil gjenskape sine egne mislykkede samfunn i Vesten. Det er derfor svært viktig å bygge asylmottak (utelukkende) i den tredje verden, stenge grensene og sende de ikke-vestlige ut.

  Det er tross alt ikke i spinnville konspirasjonsteorier om onde hvite mennesker at man finner svaret på hvorfor den tredje verden er fattig. Svaret finner vi hos innbyggerne i disse landene og deres manglende evne til å skape verdier, velstand og stabilitet. Vi trenger ikke å importere denne udugeligheten hit.

 4. ««Det er innvandrernes skyld», sitter jeg igjen med, igjen. Her er det altså fullt av ungdom med innvandrerbakgrunn som løper rundt med skytevåpen og røyker hasj.» Dette er ganske typisk for venstresiden. Livredde for at innvandrere skal assosieres med kriminalitet. De glemmer at det er innvandrere som også rammes av kriminaliteten. Som butikkeieren som har blitt lei av knuste vinuder og trusler og stenger butikken i Rinkeby. Eller barna i bandylaget i reportasjen som blir frarådet å gå på trening alene. Disse gjorde tydeligvis lite inntrykk på deg. Setningen din kunne like gjerne vært «Her er det altså fullt av mennesker med innvandrerbakgrunn som vegrer seg mot å gå alene ute på kveldstid eller må beskytte barna sine mot kriminelle gjenger» Men disse virkelige ofrene må dessverre bare fortsette å ofres, for å opprettholde bildet av at innvandrertette områder ikke stikker seg ut som noe spesielt problematiske. Et bilde som for lenge siden har sprukket.

 5. AvatarGerhard Isaksen // 2017-03-13 kl 03:31 //

  29. desember 2016 (!) var Adel Khan Farooq bekymret over utviklingen, men det er han altså ikke lenger:

  Kilde: https://www.nrk.no/ostlandssendingen/mener-mortensrud-er-glemt-av-politikerne-1.13296100

  • AvatarArvid Andersen // 2017-03-13 kl 12:47 //

   Det har vel ordnet seg i løpet av disse månedene, og Anders Magnus har lurt alle kildene til å lyve.
   Det Adel Khan Farooq har oppnådd er ikke mange forunt – å bli stemplet som løgner av NRK.
   Tipper ikke det var helt etter planen hans, om han hadde noen.

  • AvatarBent Inge Hvitstein // 2017-03-13 kl 17:06 //

   Det er fullt mulig å være bekymret for en utvikling blant enkelte ungdommer, og samtidig mene at det er et godt sted å vokse opp for de fleste. Hvis du leser hele artikkelen du selv linker til, ser du at de ungdommene som uttaler seg sier at det dreier seg om et fåtall som skaper negative overskrifter. Ingen benekter at dette skjer, men det betyr ikke at det er «svenske tilstander» (et uttrykk som i seg selv er ganske tomt for faktisk realitetsinnhold).

   Det Farooq etterspør, er jo det «alle» ser: at politikerne har et stort ansvar for å bidra til å skape et samfunn der forskjellene ikke øker.

 6. Stakkars naive radiser

Kommentarfeltet er lukket.