Hva er det du vil, Anders Magnus?

Anders Magnus på NRKs valgsending. Skjermdump fra NRKs valgsending.

Den evinnelige masingen om «svenske tilstander». Hva vil du med den?

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (34 artikler)
Guri Waalen Borch er styremedlem i Alna SV og støttespiller for Farida.

I går kunne vi lese i din reportasje på nrk.no at «kidsa går med gønnere», bokstavelig talt, og at foreldre og ungdommer nå frykter «svenske tilstander» i Oslo øst.

LES OGSÅ: Fremmed blant den tause majoritet

Hva sier Oslo-politiets egen rapport?
Du bruker blant annet politikilder for å gi kjøtt på beinet til reportasjen din. I rapporten «Parallellsamfunn – et politiblikk» utgitt av Strategisk stab i Oslo politidistrikt i fjor kan vi imidlertid lese følgende om hvorvidt politiet selv kjenner seg igjen i debatten rundt blant annet svenske forsteder:

«Samtlige svarte benektende på spørsmål om parallellsamfunn var en utfordring for Oslo. De var tydelige på at de ikke kjente seg igjen i beskrivelsene fra Sverige:
– Det er så langt fra parallellsamfunn som vi kan være- vi er ikke i nærheten av Sverige.
–  Det er ingen områder i Groruddalen som minner om svenske tilstander.
– Kan du spørre meg direkte om vi har parallellsamfunn- for da kan jeg svare NEI! Med store bokstaver og utropstegn.»

Ja, det finnes kriminalitet i Oslo. Oslo er en hovedstad og Norges største by. En delt by med mange fattige barn og vanskeligstilt ungdom som trenger forebyggende tiltak. Det sensasjonalistiske skremmebildet du tegner opp skaper imidlertid bare fiendebilder som er med på å marginalisere ungdom ytterligere.

«Det er innvandrernes skyld»
«Det er innvandrernes skyld», sitter jeg igjen med, igjen. Her er det altså fullt av ungdom med innvandrerbakgrunn som løper rundt med skytevåpen og røyker hasj. Det er bare det at så mange av oss ikke kjenner oss igjen, Anders Magnus. Jeg bor selv i bydel Alna, i Groruddalen.

Av reaksjoner på Facebook å dømme, ville du ha fått ganske andre svar fra andre informanter. Statistikken kan vi ikke stole blindt på, uttaler du til nettavisa Vårt Oslo. Du kan nemlig ikke støtte deg på statistikk, for den sier at vi i Oslo i 2016 hadde det laveste antallet anmeldelser på 14 år. Du nevner også selv NOVA-rapporten Ung i Oslo fra 2015 som viser at ungdom i Oslo øst ruser seg mindre enn i andre deler av byen. Dette tillegges imidlertid ikke vekt i reportasjen- kildene dine mener nemlig at de aktuelle ungdommene ikke tør å innrømme, selv overfor meningsmålere, at de røyker hasj.

Vel, kan vi stole på at dine informanter viser helhetsbildet? Dette minner om Halvor Foslis bok «Fremmed i eget land: samtaler med den tause majoritet», en bok som ikke er basert på vitenskap, men på noen få informanters egne meninger.

Jeg sier ikke at noen av informantene dine snakker usant. Det jeg reagerer på, er hvordan du bruker deres uttalelser til å tegne opp et bilde som så mange av oss som faktisk bor i disse områdene ikke kjenner oss igjen i. For eksempel ser det ut til at du drar en linje fra den kriminelle gjengen Youngbloods og gjør den om til et allment problem. Hadde jeg ikke bodd her, ville jeg trodd at 10-åringene på nærskolen stod og solgte hasj i skolegården med skytevåpen i lomma.

LES OGSÅ: Regjeringen avvikler barnehagesuksess i Groruddalen

Journalister som fortsetter å spørre om parallellsamfunn
Forfatter av boka «Mine brødre», Adel Khan Farooq, forteller på sin egen Facebook-side at han ble kontaktet i forbindelse med reportasjen din og forsøkt instruert til å si at vi nå har «svenske tilstander» i enkelte deler av Oslo. Det bemerkelsesverdige er at politiet i Oslo i den nevnte rapporten fra 2016, sier det samme om enkelte journalister:

«Det viste seg at flere av informantene hadde opplevd at mange ville snakke med dem om de hadde erfaringer med parallellsamfunn. Også journalister hadde oppsøkt dem med spørsmål om dette: -Det er ikke slik her. Hvorfor bruke så mye tid på dette? Journalister ringer og spør hele tida og jeg svarer at vi har ikke slike steder. Men de fortsetter å spørre.»

LES OGSÅ: Forfatter angriper politikere for å la Oslo bli en stadig mer delt by

Oslo — en delt by
Det er for så vidt forståelig at journalister spør. Historier om skytevåpen, narkotika og «svenske tilstander» vekker oppmerksomhet. Det gir ikke fullt så mange klikk å skrive om at regjeringen i fjor la ned tilbudet om gratis kjernetid i barnehagene i Groruddalen og Søndre Nordstrand, eller at politikk har betydning for utviklingen av andel fattige barn i byen vår. Mange i Oslo øst lever under vanskelige kår, og mens de rikeste opplever skattekutt, har barnetrygden stått stille i 21 år. Levekår har noe å si både for den enkelte og for hvordan vi alle lever sammen. Det er mye å vinne på å bekjempe fattigdom i denne delte byen, la oss håpe på mer fokus på akkurat dét framover.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.