Kvinnedagen i Bergen

Andrea Voll Voldum var årets hovedappellant under markeringen på kvinnedagen i Bergen Foto: A. Gram

Mange bergensere tok i går til de våte gatene, for å markere den internasjonale kvinnedagen

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.
Av Hege Gotteberg Eide
Foto Alexander Øverland Gram

I går ble kvinnedagen markert flere steder i Bergen by. Klokken 17 på ettermiddagen veivet plakatene og parolene høyt tross det våte og kalde været. Fire appellanter talte fra scenen, hvor de trakk frem viktige kvinnekampsaker som forskjellsbehandling i helsevesenet, begrensninger for minoritetskvinner og trusler mot ytringsfriheten.

Vi tror deg, Andrea!
Årets hovedappellant var Andrea Voll Voldum, med temaet «Voldtekt og rettssikkerhet”. Dette engasjerte både Voldum og appellanten etter henne, Elisabeth T. Swärd, der de begge ropte fra scenen

– Dette er et tema som ikke skal ties, men snakkes i hjel!

Voldum har tidligere vunnet Plan sin “Jentepris” og “Årets navn” av Dagbladet i 2016, og er den fornærmede i den mye omtalte Hemsedal-saken. 8-mars initiativet i Bergen sier de er svært stolte over å ha Voldum som hovedappellant, hvor hennes erfaringer med rettsapparatet har satt dagens lovgivning og kvinners rettssikkerhet på dagsorden. Det var nettopp dette Voldum fokuserte på i sin appell, hvor hun delte sin erfaring med å ikke bli trodd av det norske rettsvesenet

–  Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg ikke har følt meg trodd. Av tusen rettssaker innen seksuallovbrudd er det faktisk bare ti av dem som blir trodd. Rettssikkerheten i Norge er helt på trynet. Det kan virke som at offeret er den som sitter på tiltalebenken og ikke tiltalte selv. Jeg har hørt at det er bedre at ti skyldige går fri, enn at én uskyldig blir dømt. Bare det er en dårlig holdning. En skal ikke gå fri om en har gjort en ulovlig handling.

Da hun var ferdig, runget det høylytt fra Torgallmenningen:

–   Vi tror deg, Andrea!

Kvinnefestival i byen
Markeringen av kvinnedagen i Bergen er todelt. Etter appellene på Torgallmenningen tok man til gatene hvor toget endte opp hos Salem konferansesenter. Her ble det holdt samtaler om kvinners rettigheter, ytringsfrihet og klasseperspektivet i feminisme og likestilling. Både appeller og samtalene ble tolket på tegnspråk.

LES OGSÅ: Soundtrack til kvinnedagen

For ellevte året på rad arrangeres Kvinnefestivalen i Bergen. Programmet for festivalen er bredt og varer over 2 uker, både før og etter selve kvinnedagen. Allerede har det blitt arrangert flere debatter, teaterstykker, gudstjenester, politiske møter og ulike verksted. Ifølge Kvinnefestivalen er fellesnevneren for de ulike arrangementene et ønske om å skape engasjement, forståelse og økt interesse for feminisme, likestilling og kvinnekamp. I kveldingen avsluttet flere bergensere feiringen av kvinnedagen på “Rød Pub” i Nøstebodene og Venstrealliansen holdt Rødstrempefest på det Akademiske Kvarter. I dagene som kommer er det fortsatt mye å få med seg på arrangementsfronten! Her kan man holde seg oppdatert på hele programmet.

Årets hovedparoler i Bergen var
Kamp for full kvinnefrigjøringAU 8. mars initiativet 2017/Kvinnefronten
Økonomisk uavhengighet – avgjørende for likestilling  – AU 8. mars initiativet 2017
Mangfold er styrkeAU 8. mars initiativet 2017
Stopp overgrep – Styrk kvinners rettsikkerhet Bergen Rød Ungdom
Forsvar likestillingsloven – Kvinner trenger diskrimineringsvern FO Hordaland

Tradisjonen tro var det mange andre som også markerte sin motstand, alle de vedtatte parolene som var å se i bergensgatene denne dagen kan du se her

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned