En afghansk familiefar er drept. Var det riktig å gi han og familien avslag i Norge?

Foto: Brian Hillegas, Downtown Kabul

Noe skjedde i norsk asylpolitikk mellom 2015 og 2016, og vi bør ikke være stolte. Vi vet ikke hva konkret som har hendt, men en familiefar i Afghanistan er nå død. Var det riktig i henhold til flyktningretten å gi han og familien avslag? 

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (36 artikler)
Guri Waalen Borch er mphil. i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø.

Forus Transittmottak meldte på sin Facebook-side den 18. februar at detaljene er ukjente, men vet at dødsfallet etterforskes som drap. Familien bodde på transittmottaket før de fikk avslag på asylsøknaden og frivillig returnerte til Afghanistan.

2016: Rekordår for sivile tap i Afghanistan
I februar i år kom det en ny FN-rapport fra Afghanistan for 2016. Den væpnede konflikten i Afghanistan krevde 3498 liv i 2016, 7920 skadde. 923 av de døde og 2589 av de skadde var barn.

«Denne forferdelige konflikten ødelegger liv og river samfunn fra hverandre i hvert hjørne av Afghanistan», uttaler Tadamichi Yamamoto, FNs spesialutsending for Afghanistan i rapporten.

2016 var et rekordår for sivile tap i Afghanistan. Norske utlendingsmyndigheter sendte samtidig ut stadig flere afghanere, også enslige mindreårige som etter tvilsomme alderstester ble vedtatt å være over 18 år. Selv en gutt som ifølge Borgarting lagmannsrett var 17, ble sendt tilbake til Afghanistan med tvang.

Familiefaren som nettopp er drept i Afghanistan etter avslag i Norge etterlater seg tre barn og deres mor, nå enslig forsørger.

Listhaug vendte tommelen opp for New York Times-oppslag om tvangsutsendelser
New York Times skrev den 12. november i fjor om en annen afghansk familie som ble tvangsutsendt fra Norge. Artikkelen var hjerteskjærende, lille Massoud (7) og en del av familien ble sendt ut av landet på selveste bursdagen hans, samme dag som han egentlig skulle feire med vennene sine. Søstera på 18 år fikk bli; familien ble splittet.

Mange har fått med seg at Sylvi Listhaug vendte tommelen opp. «Det er et viktig signal som når ut til hele verden gjennom New York Times. (…) Tiden for prat er forbi- nå er det handlekraft som gjelder (..) Lik og del hvis du er enig!» kunne vi lese på Facebook-siden hennes.

LES OGSÅ: Nei, Listhaug. Din tommel opp er grotesk

Hva skjedde i Norge i 2016?
Det er helt tydelig at det nå er en bisarr handlekraft som gjelder. I 2016 fikk bare 26 % afghanske asylsøkere innvilget asyl. I 2015 var tallet 82 %, meddelte VG den 24.11.16. Hva skjedde i Norge fra 2015 til 2016? Regjeringens innstramningspolitikk førte til at rimelighetskravet til internflukt ble fjernet i oktober 2016. Rimelighetskravet innebærer at retur til internflukt skal begrunnes med at det er både “trygt” og “rimelig” å returnere til hjemlandet. Jessica Schultz, seniorrådgiver ved Universitetet i Bergen, har akkurat disputert om temaet. Schultz hevder at å fjerne rimelighetskravet, slik Norge har gjort, er å gå over grensen for bruken av internflukt i flyktningretten.

Svenske myndigheter, på sin side, snudde i 2016 og pekte på at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan hadde blitt kraftig forverret, skrev Dagbladet den 12.12.16.

LES OGSÅ: Dømt for å ha slått og skallet ned innvandrer — snart er han innvandrings- og integreringsminister

FNs høykommisær: Barn er blitt drept, blindet, forkrøplet
«Barn er blitt drept, blindet, forkrøplet – eller har utilsiktet forårsaket sine venners død – mens de lekte med udetonerte eksplosiver som uaktsomt er lagt igjen av partene i konflikten. Kvinner fortsetter å bli brutalt straffet i parallelle såkalte ‘rettferdighets’-prosesser mens religiøse minoriteter er mål mens de ber i sine moskeer. Konsekvensene av hver voldshandling gir ringvirkninger i familier og i hele samfunn som blir ødelagt, ute av stand til å opprettholde seg selv og som i stor grad går glipp av noe som ligner rettferdighet eller reparasjon. (..)» Dette skriver FNs høykommisær for menneskerettigheter Zeid Ra’ad Al Hussein i nevnte FN-rapport.

Sylvi Listhaug jublet og vendte tommelen opp da en verdenskjent avis skrev om at en barnefamilie ble tvangsutsendt til denne konflikten. Hun får lov av statsministeren til å gjøre det. Krf og Venstre sikrer denne regjeringen flertall, en regjering der Per Sandberg snart skal vikariere for Sylvi Listhaug.

Mens konflikten i Afghanistan altså ødelegger liv og river samfunn fra hverandre i hvert hjørne av landet, gir norske myndigheter stadig flere afghanere avslag på asyl. Vet egentlig flertallet på Stortinget hva de har vært med på?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på En afghansk familiefar er drept. Var det riktig å gi han og familien avslag i Norge?

 1. Hvis ingen kan bo i Afghanistan på grunn av utrygghet så ville det eneste rettferdige være å organisere en luftbro slik at alle afghanere fikk komme til Norge og bo her. Men ville ikke konfliktene også bli med på «flyttelasset»?

  Og hvor skulle nordmenn flykte da?

  • AvatarGuri Waalen Borch // 2017-02-19 kl 22:03 //

   Det der anser jeg ikke som en saklig kommentar. Vær så snill og hold deg saklig.

   • AvatarLyn_Gordon // 2017-02-20 kl 20:30 //

    Det skjer dessverre drap over hele verden. Å koble det opp mot avslag i Norge er veldig spekulativt. Mange land i f.eks sør og mellom Amerika som har mye høyere drapsrater enn Afganistan. Deler av USA også. Alt tyder på at innvandrings-prosjektet og det multikulturelle eksperimentet har feilet. De fleste ser at det bare fører til mer konflikter både hos dem som tar i mot kulturelle, religiøse og sekteriske konflikter og landene som blir tappet for folk som kunne gjort en forskjell. Har aldri sett «gråtekonene» for innvandrere ofre en tanke på de som blir drept eller får livet ødelagt av vold og voldtekt i landene som må leve med konsekvensene av innvandring fra en voldelig kultur..

    55% av den europeiske befolkningen er nå for en full stopp av innvandring fra islamske land, kun 20% er uenige ifølge en stor europeisk undersøkelse. Trump har og stor støtte for sitt forbud viser undersøkelser, selv om når en ser media skulle en tro noe annet.

    https://www.chathamhouse.org/expert/comment/what-do-europeans-think-about-muslim-immigration

 2. AvatarCartmenez // 2017-03-11 kl 06:37 //

  Finner ikke noe oppfølgning av denne saken i media? har man funnet ut hva som gjorde at vedkommende ble drept?

Kommentarfeltet er lukket.