Venezuela er fremdeles et land hvor sosiale prosjekter gir store gevinster

Demonstrasjon til støtte for Nicolás Maduro.

Politisk og sosial krise til tross, sosiale programmer i Venezuela gir fortsatt resultater for landets fattigste.

Cihan Karakoc
Om Cihan Karakoc (10 artikler)
Cihan Karakoc er leder i Cubaforeningen i Norge.

I 1998 valgte folket i Venezuela Hugo Chávez som president. Dette markerte begynnelsen av den bolivarianske revolusjonen. En revolusjonsprosess hvor man hele tiden har kjempet for å velte århundrer med skjevfordeling og urettferdighet som majoriteten av befolkningen har lidd under. Med denne seieren har den bolivarianske revolusjonen gjort store fundamentale endringer på grunnivå, som har forbedret livene for millioner av venezuelanere som tradisjonelt har vært marginalisert og glemt. Siden da har fattigdommen sunket dramatisk, analfabetismen er på grensen til å være utryddet og millioner av venezuelanere har sett en lege for første gang i sitt liv. For første gang i hele Venezuelas historie har progressive myndigheter satt folkets interesser og utvikling først, fremfor storkapitalens interesser.

LES OGSÅ: Om regimet i Venezuela og venstresida i Norge

Legehjelp til én millioner mennesker
I dag ledes denne prosessen av Nicolás Maduro, som har vært president siden Hugo Chávez gikk bort i 2013. Landet er kriserammet, grunnet blant annet et stort fall i oljeprisene, samt intern politisk og sosial uro. I tillegg opplever landet en hard tørkeperiode som har rammet landets kraftproduksjon betydelig. Likevel fortsetter den bolivarianske revolusjonen å gi store gevinster for mennesker både i Venezuela og resten av Latin-Amerika. Mange av disse gevinstene er resultat av sosiale oppdrag som har som mål å gi folk flest sine grunnleggende rettigheter som mennesker dekket. Et veldig viktig eksempel er oppdraget «Barrio Andentro», som har brakt med seg helsetjenester til store deler av Venezuela hvor tilgang til helsetjenester har vært svært begrenset, eller helt fraværende. Takket være dette helseoppdraget får én million mennesker tilgang til helsetjenester, og mange tusener har nå sett en lege for første gang i sitt liv.

Den bolivarianske revolusjonen har forpliktet seg til å gi verdige boliger til folk flest i Venezuela gjennom «House Mission Venezuela». Torsdag 19. januar 2017 kunngjorde Venezuelas president Nicolas Maduro at målet om å levere 1,4 millioner boliger til borgere med lav inntekt over hele landet er nådd.

LES OGSÅ: Chávez, El Noruego og Venezuela

Boliger til 1,4 millioner personer
I en melding sa presidenten at til tross for den økonomiske krigen landet blir utsatt for og det dramatiske fallet i oljeprisen, har den bolivarianske revolusjonen ikke sluttet å investere i sosiale prosjekter, herunder bolig. Siden april 2011 har oppdraget forandret livet til omtrent 1,4 millioner familier, som nå har retten og muligheten til å eie sin bolig. Landet befinner seg i en sårbar situasjon, byggingen av disse hjemmene har krevd stor innsats, men den bolivarianske revolusjonen har vist at det er mulig.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Venezuela er fremdeles et land hvor sosiale prosjekter gir store gevinster

 1. Avatarbørre arnold // 2017-02-10 kl 10:15 //

  Seriøst? Denne artikkelen er fra mai 2016 og det er absolutt ikke blitt bedre siden da. Dette er et dessverre et vanstyrt land. http://e24.no/makro-og-politikk/venezuela/oekonomisk-krise-herjer-i-venezuela-tomt-for-mat-og-medisiner/23697066

 2. En må leve i sin egen verden dersom man tror befolkningen i Venezuela har det bra.
  Chaves har vært en katastrofe.
  Ulikhetene mellom befolkningene har dog blitt mindre; alle har det like jævlig

 3. AvatarWorgenator // 2018-05-18 kl 21:25 //

  Disse meningene som denne SV politikeren har understreker bare hvor forvrengt virkelighetsoppfatning venstresiden innehar.

  • Avatarbørre arnold // 2018-05-19 kl 19:19 //

   Vel det er noe som heter at det er ingen skam å snu. Å fortsette å lyve eller å være desinformert derimot om forholdene i Venezuela som stadig blir verre er vel utilgivelig.

Kommentarfeltet er lukket.